Tappio suursuosikki Kärpille – Mikko Manner: "NHL on hyvä esimerkki, aika monta altavastaajaa meni jatkoon"

LIIGA / Haastattelu
Mikko Mannerilla ja koko Kärppien valmennysryhmällä on kova urakka nousta mestariksi. Enää eivät kotivoitot riitä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärppien Mikko Manner oli mietteliään ja jopa neuvottoman oloinen pohtiessaan syitä Kärppien tappioasemaan finaalisarjassa HPK:ta vastaan.

Runkosarjaa ennätyspistein hallinneen Oulun Kärppien kivinen tie pudotuspeleissä on muodostumassa entistä töyssyisemmäksi. HPK:n voitto ei jättänyt selittelyille sijaa, sen myönsi kärppäluotsi Mannerkin.

– HPK ansaitsi voittonsa, varsinkin ensimmäinen erä oli meille vaikea erä, mutta Veini piti meitä pystyssä, muuten peli olisi voinut ratketa jo ensimmäiseen erään.

Jälleen kerran Kärppien peli hieman parani ottelun edetessä. Joukkueen valmistautumisessa täytyy olla jotakin pielessä, sen verran toistuva kaava huonot ensimmäiset erät ovat. Kaikkea ei voi laittaa pelkästään vastustajan hyvyyden piikkiin.

– Mitä pidemmälle peli eteni, niin sitä enemmän saimme näennäistä hallintaa, mutta kuten Antti Pennanen sanoi, niin he puolustivat isolla sydämellä. He myös onnistuivat häiritsemään meidän paineen alta lähtöjä ensimmäisessä erässä. Tuntui, että kiekot vähän pomppivat meiltä pois lavoista. Meillä oli taas tietynlaista menettämisen pelkoa mukana. Jos ei finaaleissa kykene pelaamaan 60 minuuttia pelin vaatimalla tasolla, niin ei silloin ansaitse pomppujakaan, joista voisi tulla maaleja. Sillä tavalla tulos oli reilu.

Kärppien on ollut vaikea säilyttää tasaista pelaamista koko pudotuspelien aikana. HIFK:ta vastaan viimeisessä pudotuspelissä siinä oltiin lähimpänä, muuten meno on ollut epävakaata, vaikkakin tähän asti pääasiassa voittavaa.

– Kaikki yrittävät löytää sen optimaalisen tunteen, mutta tämä on yhteispeliä ja siellä on vielä se vastustajakin. Se vaatii erittäin nopeaa kylmähermoista pelaamista. Jos siinä ei onnistu, niin kaveri saa niitä omia hetkiään.

Joukkueen hengessä ei Mannerin mukaan ole ongelmia. Uskoa riittää kesken pelien, mistä monet loppuhetkien nousut toimivat todisteina. Tässä kohtaa tappiotilanne saattaa olla voitosta voittoon kulkeneelle joukkueelle viimeinen aika herätä.

– Pelin aikana on erätauoilla tappioasemassa  sellainen sisuuntunut fiilis, että nyt pitää parantaa, mutta häviöpelin jälkeen siellä on normaali tappion mukainen mentaliteetti. Jokainen käy omalla tavallaan tappiota läpi mielessään ja sitä prosessia täytyy kunnioittaa. Vaikka pahalta tuntuu hävitä, niin kyllähän se aurinko nousee vielä huomennakin. Uskon, että tappiossa voi olla myös menestyksen siemen.

NHL esimerkkinä – onko Kärpät tämän kauden Tampa Bay Lightning?

Rapakon takana NHL:ssä takana on koettu suuria yllätyksiä viime aikoina, kun kärkipään joukkueista lähes kaikki tippuivat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Liigassa ollaan jo finaalivaiheessa, mutta vertauskohtia Amerikan mantereelle voi nähdä.  Tämä ei ole jäänyt Manneriltakaan huomaamatta.

– Kilpailu huippu-urheilussa on niin kovaa, että on tosi vaikeaa saada peliä kulkemaan omien halujen mukaisesti. NHL on tällä hetkellä siitä hyvä esimerkki, kun aika monta altavastaajaa meni ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon. Tämä on niin paljon korvien välistä kiinni, että yhtäkkiä voi alkaa helpotkin asiat tuntumaan vaikeilta toteuttaa. Tietysti se on minun tehtäväni saada joukkueeseen sellainen ilmapiiri, että sopiva rentous löytyisi. En ole siinä onnistunut ja sen takia pelit ovat olleen vaikeita.

Miten puoli vuotta sarjaa hallinneen joukkueen peli voi mennä tärkeimmillä hetkillä noinkin sekaisin? 

– Onko se sitten tulospaine, minulla ei vielä riitä kilometrit siihen ihmispsykologiaan. Vastustajan hyvyyttä on varmaan 80 %, sitten 20 % saattaa olla sitä, että lumipallo lähtee väärään suuntaan ja tulee menettämisen pelkoa, Manner toisti samaa teemaa.

Pelillisiäkin muutoksia tehtiin – osin hieman onnistuen

Kärpät oli tehnyt otteluun ketjumuutoksia. Jokainen hyökkäysketju oli jollain tapaa muokattuna. Osin muutokset olivat toiveita herättäviä.

– Ketjumuutokset alkoivat toimia, mitä pidemmälle ottelu eteni, Jari Sailio oli tänään erinomainen, nostettiinkin sitten häntä isompaan rooliin loppua kohden. Uusi ykkösketju Lasu, Leskinen ja Heponiemi sai pelaamisessaan erinomaisia aihioita.

Kärpät ei ole onnistunut antamaan painetta HPK:n puolustajille, toisin kuin HPK on onnistunut tekemään Kärppiä vastaan. Tässäkin asiassa asiat paranivat pelin edetessä.

– Vasta loppua kohden onnistuttiin antamaan painetta vastustajien puolustajille. Se on niin sidoksissa siihen, että miten itse onnistuu lähtemään paineen alta. Jos pystyy hyvin 3–4:llä pelaajalla ylittämään keskialueen, niin silloin pystyy antamaan painetta, mutta jos ensimmäinen syöttö siellä menee vähän mäkeen, niin silloin paineen antaminen on vaikeaa.

Huolestuneita tunnelmia Raksilassa

Osa oululaiskatsojista ja -kannattajista on jo huolestunut Kärppien tilanteesta. Mestaruus lipuu tätä menoa Hämeenlinnaan, mikä olisi tämän vuoden oululaisjoukkueelle suuri pettymys. Huolestuneisuutta joukkueen sisällä Manner ei kuitenkaan suoraan myönnä.

– En tiedä kannattaako tässä huolestunut olla. Mutta epäonnistumisesta voi oppia käsittelemään sitä tunnetta, kun ollaan hävitty täällä kotonakin. Nyt on hävitty kotona ja vieraissa, niin huonommin ei voi enää mennä. Kiva seurata, että saadaanko me rentoutta suorituksiimme nyt kun ollaan tappioasemassa.

Pelitapa on kriisissä

Viime kaudella Kärpät muutti pelitapaansa pudotuspeleihin. Tälläkään kaudella runkosarjasta tuttu hyökkäyspeli ei ole toiminut pudotuspeleissä kovin hyvin. Miksi Kärpät ei pelaa runkosarjasta tutulla voittavalla rohkealla hyökkäyspelaamisella, se kun silloin ainakin toimi.

– Kyllähän tässä pitää pystyä puolustamaan vähän tiiviimmin, vastustaja pelaa niin hyvää puolustuspeliä, ettei voi ihan päättömästi mennä päälle, muuten he heti syöttävät meidät ulos tilanteista. Finaalissa on vastassa joukkue, jonka itseluottamus on tapissa ja se on heille suuri voimavara, Manner päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle