Tappara-hyökkääjä Savinainen ratkaisuosuman syötöstä – ”Se oli harjoituksissa harjoiteltu kuvio”

LIIGA / Haastattelu
Veli-Matti Savinainen syötti upeasti jatkoerässä maalin takaa Tobias Ekbergin osuman.
Kuva © Jarno Hietanen
Tapparan Veli-Matti Savinainen on totuttu näkemään jatkoerissä ratkaisuosumien tekijänä maalin edessä, mutta KalPaa vastaan ensimmäisessä välierässä paikka olikin maalin takana. Aikanaan Wayne Gretzky jakeli huikeita syöttöjä maalin takaa ja paikkaa alettiin kutsua Gretzkyn toimistoksi.

Tappara ja KalPa pelasivat tasokkaan ensimmäisen välierän Nokia-areenalla. Molemmilla oli paikkansa ratkaista peli jo varsinaisella peliajalla, mutta loistavat maalivahdit Christian Heljanko ja Stefanos Lekkas pitivät ottelun vähämaalisena.

Viimeiset 11 vuotta peräkkäin Tappara on nähty välierissä ja usein ratkaisumaalin tekijänä on ollut Veli-Matti Savinainen. Tyypillinen Savinaisen maali on ollut ohjaus maalin edestä tai paluukiekon lyöminen sisään. KalPaa vastaan katsojat joutuivat hieraisemaan silmiään, kun Tobias Ekbergin ratkaisuosuman syötti maalin takaa millimetrin tarkalla lättysyötöllä Savinainen.

− Se oli harjoituksissa harjoiteltu kuvio. Maalin edessä on kaksi vastaan kaksi -tilanne ja yksi mies maalin takana. Ehkä sieltä ammentui rauhallisuus ja syöttövälin löytäminen, Savinainen pohti.

Savinainen pelasi paikan hienosti Ekbergille, sillä KalPan laituri hukkasi Ekbergin ja samalla Savinainen hyödynsi laiturin nukahduksen.

Savinainen toki vähätteli kieli poskella syöttöään.

− Taisi olla pelkkää tuuria, että kädet kävivät. Malttia kyllä oli, mutta en tiedä, oliko taidon kanssa tekemistä.

Toimittajien uteluihin uudesta aluevaltauksesta Savinainen kommentoi, että uusia ulottuvuuksia näemmä tulee hänen peliinsä.

Savinaisen kausi on ollut kovin rikkonainen pitkän loukkaantumisen vuoksi, mikä osin vieläkin näkyy hänen pelissään. Hänelle tyypillinen räväkkyys puuttuu vielä otteista.

− Olin muutaman kuukauden sivussa ja palasin tositoimiin vasta runkosarjan lopussa. Pelituntuman puute vähän vielä vaikuttaa, mutta kädet käyvät, kuten maalissa nähtiin, leukaili Savinainen humoristisesti.

Savinainen jatkoi humoristiseen tyylinsä, että valmistautuminen alle vuorokauden päästä alkavaan toiseen välierään hoidetaan tekemällä penkkimaksimit salilla ja sitten lennetään Kuopioon. 

Edelliskaudella Jori Lehterä kommentoi hänen ja Savinaisen pelaamista niin, että he ovat kuin olut ja jäätelö. Erikseen he ovat hyviä, mutta yhdessä yhdistelmä ei toimi.

Nyt Savinainen pelaa Petri Kontiolan kanssa ja heissä on samanlaisia elementtejä kuin Lehterä–Savinainen-parissa. Vielä Savinainen ei lähtenyt hakemaan Lehterän kaltaista verbaliikkaa tämän kauden sentteristään.

Konna on vanhan liiton sentteri ja syöttöjä napsuu hyvin lapaan, kun vain on koko ajan valmiina vastaanottamaan hänen loistavia syöttöjään. Katsotaan sitten, mitä kevät tuo muuten noiden tarinoiden suhteen, virnistää Savinainen ja lähtee punttisalille, mutta tuskinpa kuitenkaan penkkimaksimien kimppuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle