Tapolalla uudenlaisia haasteita kiinalaisorganisaatiossa

KHL / Haastattelu
Jussi Tapola luotsaa kiinalaista Kunlun Red Starsia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jussi Tapola otti tälle kaudella vastaan ison haasteen. Ensimmäistä kertaa ulkomailla valmentava Tapola luotsaa sieltä täältä kasaan parsittua kiinalaista Kunlun Red Starsia, joka tosin ei ole sarja-avaukseen mennessä vielä käynytkään Kiinassa.

Tapparassa menestystä niittänyt Jussi Tapola marssi Helsingissä sarja-avaukseen Kunlun Red Starsin penkin taakse. Joukkue taisteli kunniakkaasti, mutta ei kolmannen erän kiristään huolimatta kyennyt saamaan sarjapisteitä mukaansa.

Tapolan urakka on valtava, sillä joukkue parsittiin kasaan käytännössä pelaaja kerrallaan. Pävalmentajan apuna on muitakin suomalaisia, kun penkin takana ovat myös Jyrki Aho sekä Sakari Lindfors. Myös fysiikkavalmennuksessa joukkue luottaa suomalaisosaamiseen. Valmennusapuna ja tulkkina venäläispelaajien kanssa häärää entinen NHL-tähti Aleksei Kovalev.

- Tässä on tutustuttu pelaajiin ja henkilökuntaan. Välillä on pari viikkoa kestäviä silmätulehduksia ja milloin mitäkin porukkaa pois riveistä, nytkin puuttui pari kärkisentteriä, Tapola huokasi Jokerit-ottelun jälkeen.

- Englanniksi on tietysti ihan eri asia valmentaa kuin suomeksi, mutta suomalaiset apuvalmentajat sekä venäjää ja englantia osaava Kovalev ovat isona apuna.

Takana pitkä reissu, edessä vielä pitempi

Tapolan Red Stars on ollut reisussa koko loppukesän, kun joukkue on leireillyt yhteensä seitsemän viikkoa ympäri Eurooppaa. Sarjan avauspelien jälkeen joukkue lentää ensimmäistä kertaa Shanghaihin, missä se pelaa kolme kuukautta ennen muuttoa Pekingiin. Harjoitusleirien aikana joukkue on kehittynyt, mutta tehtävää on paljon.

- Paljon oli ottelussa tapahtumia, joista meidän pitää nopeasti oppia, jotta voimme taistella voitosta seuraavassa pelissä. Oli moni hyviä asioita, jotka on saatu kehitettyä harjoittelun avulla. Vastaavasti paljon näkyi myös ihan sitä, mistä on lähdetty liikkeelle. Hirveästi meillä on tehtävää vielä.

Joukkueessa Tapolalle tuttua ovat Ville Lajunen, Olli Palola ja Veli-Matti Savinainen. Pohjoisamerikkalaiset ja venäläiset muodostavat kuitenkin joukkueen rungon. Tapolan mukaan Red Starsissa on paljon pelaajia, jotka ovat tottuneet hyökkäämään. KHL:ssä menestykseen vaaditaan kuitenkin myös tiukkaa puolustamista, eikä se tule näillä taitureilla aivan selkärangasta.

- Suomalainen pelaaja on helppo valmennettava, hänellä on perusasiat kuten joukkuepelaaminen ja sitoutuminen kunnossa. Näillä KHL-pelaajilla puolestaan on semmoista henkilökohtaista taitoa, mitä ei Liigassa nähdä. Heillä henkisen fokuksen säilyttämisessä on haaste. Kaikki kyllä haluavat oppia, mutta välillä se ajatus katoaa erien tai jopa vaihtojen välillä, Tapola päivitteli.

» Lähetä palautetta toimitukselle