Taneli Maasalo nosti KeuPan maineeseen, mutta unelma Liigasta jäi haaveeksi – "Uskon, että olisin pärjännyt, jos olisin sen mahdollisuuden saanut"

MESTIS / Haastattelu
Taneli Maasalon uraa muisteltiin lauantaina.
Keuruulaisen jääkiekon uranuurtaja Taneli Maasalo sai lauantaina kunnian saada pelinumeronsa KeuPan kotihallin kattoon. Joukkuepelaajana tunnettu Maasalo kokee tärkeäksi saada juniorituotanto ja halliolosuhteet kuntoon Keuruulla.

222 ottelua, 63 maalia, 182 tehopistettä ja seitsemän kautta KeuPa HT:ssa, joista neljä kapteenina. Jääkiekkouran lisäksi Keuruun oma kasvatti Taneli Maasalo teki unohtumattoman uran seuran monitoimimiehenä. Lauantai-iltana Maasalon numero 21 nousi Keuruun jäähalliin kattoon. Maasalolle kunnianosoitus oli suuri asia.

– Onhan se aika käsittämätön fiilis, ei näihin tilaisuuksiin voi ennakkoon valmistautua. Oikeastaan koko ura vilisi silmissä siinä, kun paitaa hilattiin kattoon. Kyllä siinä kylmät väreet meni. Hieno kunnianosoitus ja olen kiitollinen, että KeuPa tällaisen meikäläiselle soi.

Keuruulla syntynyt ja varttunut Maasalo jakoi nuoruudessaan syöttöjä Liigan takavuosien kaksinkertaiselle maalikuninkaalle Olli Palolalle. Keuruun kiekkokoulu ja kasvuympäristö tarjosivat tukevan alustan Maasalon kiekkouralle.

– Juniorivuodet Keuruulla olivat hieno mahdollisuus. Palola on hyvä ystävä ja saman ikäinen, niin silloin kuusivuotiaana kun aloitettiin meillä oli hallimestarina tuttu Savilahden Arto, joka päästi tänne jäälle silloinkin kun halli oli kiinni. Omaa kiekkouraa sain täten aloitella ihan rauhassa ja hyvissä puitteissa. Jäällä sai käydä niin paljon kuin halusi. Keuruu oli todella hyvä paikka kehittyä nuorelle miehelle.

Keuruun ensimmäinen ihme uran kohokohta

Uransa ikimuistoisimmaksi kaudeksi Maasalo nimeää KeuPan Mestis-nousua edeltäneen kauden 2013-14 Suomi-sarjassa, jolloin seuran edustusjoukkue oli jo hetken aikaa kuopattu taloudellisten ongelmien takia.

– Lähtö siihen kauteen oli aika käsittämätön, kun ensiksi ilmoitettiin, että ei lähdetä sarjaan mukaan, mutta lopulta lähdettiin. Kausi päättyi mestaruuteen ja nousuun Mestikseen, niin se on jäänyt parhaiten mieleen.

Maasalo siirtyi KeuPasta JYPiin syksyksi 2003. Kuuden kauden aikana Maasalo ehtikin käydä jyväskyläläisseuran junioriputken läpi ja keväällä 2008 Maasalo pääsi juhlimaan mitalia pelikavereinaan muun muassa Harri PesonenPekka Jormakka ja KeuPastakin tuttu Juuso Mörsky. Myös KeuPan ensimmäinen Mestis-ottelu on jäänyt pysyvästi mieleen.

"Lähtö siihen kauteen oli aika käsittämätön, kun ensiksi ilmoitettiin, että ei lähdetä sarjaan mukaan, mutta lopulta lähdettiin"

– JYPin A-nuorissa voitin pronssia ja mitalin voittaminen on aina kunnia-asia. Ensimmäinen Mestis-peli täällä Keuruulla JYP-Akatemiaa vastaan oli sellainen historiallinen hetki ja pääsin vielä tekemään maalin.

Liigajoukkueen junioripolun kulkemisesta huolimatta Maasalo ei kuitenkaan pääsarjatasolla päässyt pelaamaan otteluakaan. Mies ei jäänyt katkeraksi, mutta unelman kariutuminen jäi harmittamaan.

– Liiga oli tavoite niin kauan kuin pelasin, mutta en tiedä miten lähellä se oli. Viimeisinä vuosina kun pelasin täällä Keuruulla olin sellaisessa kunnossa ja kuitenkin kokeneempi, niin uskon näin, että olisin Liigassa pärjännyt, jos olisin sen mahdollisuuden saanut.

KeuPan nykyinen tilanne mietityttää

Maasalo on ehtinyt seuraamaan KeuPan tämän kauden otteita töidensä ohessa. Hallitsevan mestarin peliesitykset kaipaisivat Maasalon mielestä parannusta.

– Aika paljon netin välityksellä olen nähnyt pelejä. Siinä mielessä en voi olla tyytyväinen, kun nimilistaa katsoo ja kuitenkin puolustava mestari kyseessä. Pikkuisen pitäisi saada sellaista voittamisen kulttuuria enemmän.

– Vähän on ollut mollivoittoista ja käynyt huono tuuri, kun on ollut paljon loukkaantumisia. Uskon kuitenkin, että KeuPa on kevään joukkue ja petrausta tapahtuu.

Taneli Maasalo oli KeuPan ensimmäisten Mestis-kausien kantavia voimia.
Entisen hyökkääjän mielestä pelin parantamiseen ei vaadita taikatemppuja, vaan tulos syntyy kollektiivisen joukkuepelaamisen myötä.

– Mitä olen valmentajien kanssa jutellut ja mitkä näkyy ihan selkeästi, niin pelirakenteessa ehkä välillä hyökätään liian innokkaasti ja sitten puolustuspeli unohtuu, jolloin vastustaja saa liikaa paikkoja vaarallisista vastahyökkäyksistä. Viisikon hyökkäykseen ja puolustukseen pitäisi kiinnittää huomiota.

Kylämeininkiä myös Liigan puolelle

Tällä kaudella uransa lopettanut Maasalo aloitti työtehtävät Rauman Lukon myyntipäällikkönä. Maasalo kehuu osaamista Lukon organisaatiossa.

– Olen viihtynyt hyvin Raumalla. Lukko on vallankin toimiston puolella hyvä paikka nuorelle miehelle huippupuitteineen. Tiimimme Raumalla on hyvin ammattimainen.

"Keuruulla on kuitenkin tällainen aito kylämeininki, jota olisi hyvä Lukkoon saada"

Rauma on Liigan väestömäärältään pienin kaupunki, kuten myös Keuruu Mestiksessä. Maasalo toisi isoilla resursseilla operoivaan raumalaisseuraan Keuruulta tuttua pienen paikkakunnan henkeä.

– Jos miettii kaupunkeja keskenään, niin Rauma on pieni paikka niin kuin Keuruu. Keuruulla on kuitenkin tällainen aito kylämeininki, jota olisi hyvä Lukkoon saada.

– Raumalla ihmiset kuitenkin kaupungin pienuudesta huolimatta olettaa Lukon isoksi organisaatioksi ja odotusarvot ovat kovat. Täytyy kuitenkin muistaa pienen kaupungin lähtökohdat ja ottaa aito kylämeininki toimintaan mukaan.

Keuruun jääkiekko kaipaa parempia olosuhteita

Maasalolle keuruulainen jääkiekkoperhe on ollut tuki ja turva. Maasalo näkee kuitenkin uhkakuvia Mestis-kaupungin juniorituotannon osalta.

– Keuruu ja KeuPa merkitsevät minulle todella paljon. KeuPa tuskin ikinä poistuu minusta. Kasvattajaseura, ja olen siitä saanut myös työpaikan ja kaikki nämä ihmiset, jotka ovat vuosien aikana tulleet, ovat korvaamattomia henkilöitä, Maasalo toteaa.

"Tämän hetken olosuhteet ovat jäljessä nykyajasta"

– Junioripuoli Keuruulla on sillä tavalla hälyttävällä tasolla, ettei pelaajia riitä kaikkiin joukkueisiin ja sitä pitäisi kehittää. Uusi halli tai vanhan saneeraus olisi keino, jolla voisi saada innokkaita harrastajia. Tämän hetken olosuhteet ovat jäljessä nykyajasta. Edustusjoukkueen kannalta toivon, että KeuPa vakiinnuttaisi paikkansa Mestiksen kärkikahinoissa vuodesta toiseen.

Keuruun ja sen lähiseutujen tulevaisuuden toivoille Maasalo suosittelee lämpimästi jääkiekon aloittamista. Kovan tason edustusjoukkue avaa ovia isompiin ympyröihin.

– Jos miettii, aloitanko jääkiekon niin Keuruulla pelataan kuitenkin Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja se on hieno paikka ponnahtaa Liigaan. Tällaista mahdollisuutta ei ole joka paikkakunnalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle