Taistelu palasi SaiPan otteisiin, mutta tappioputki jatkuu yhä – kapteeni Ville Vainikaista seuran näkymien sumeus ei häiritse

LIIGA / Haastattelu
Vainikainen koki SaiPan ansainneen JYPiä vastaan enemmän.
JYPiä parhaimmillaan kolmella maalilla johtanut SaiPa suli lopussa JYPin rumputulen alla. Kahden pelaajakaupan myötä kapteeniksi noussut Ville Vainikainen kiitteli taistelutahtoa, mutta tappioputken katkaisuun se ei riittänyt.

– Mie oon ainakin ylpeä tuosta joukkueesta, miten myö tänään pelattiin. Oltais antaittu vähän enemmänkin tänään.

Näin sanaili keskiviikkoisen JYP–SaiPa-ottelun päätyttyä vieraiden kapteeni Ville Vainikainen. Kapteeniksi äskettäin noussut 29-vuotias työmyyrä johti kaukalossa ennen muuta esimerkillään ja sai parhaimmillaan testailla Veini Vehviläisen refleksejä useammastakin läpiajosta, mutta yritykset typistyivät pitkälti JYP-vahdin patjoihin.

Lausunnot SaiPan sisäisen vaatimustason puutteesta nostattivat viime viikolla pientä kohua keltaista lehdistöä myöten. Tässä suhteessa Hippoksen hornankattilaan luisteli aiempaan kevättalveen verrattuna täysin eri ryhmä: blokkaus- ja taklauspeli sekä ennen kaikkea tunne olivat palanneet keltapaitojen esityksiin. Se poiki SaiPalle parhaan pelin viikkokausiin ja peräti neljä tehtyä maalia.

Ero viime viikkojen peli-ilmeeseen oli huikaiseva, mutta Vainikaisen mukaan sen takana ei ole ihmeempiä sirkustemppuja. Ville Hämäläisen valmennus oli painottanut ottelun alla – kuinkas muuten – taistelun merkitystä, kuten niin monta kertaa ennenkin.

– Se taisteluilme pitää olla joka ilta tapissa, ja sieltä se tulee samalla sitten hyvä pelikin. Jokainen iskee itsensä vain täysillä likoon, niin hyvä siitä tulee, Vainikainen sanoo.

On inhimillistä, että SaiPan sarjatilanteessa motivaatiota koetellaan. Kolme viime kautta runkosarjaan keltamustien mukana päättänyt Vainikainen kiistää kuitenkin jyrkästi kevään pelien merkityksettömyyden.

– Ei nämä minun mielestäni mitään panoksettomia pelejä ole, tässä kuitenkin kaikki kehittävät itseään ja kehitetään SaiPaa ja viedään tätä hommaa eteenpäin. Kuitenkin ammatikseen pelataan, ja joka ilta on kuitenkin Liiga-ottelu. Jos se ei sytytä, niin sitten et ole oikeassa paikassa.

Useampi lappeenrantalaisten kärkipelaaja on vaihtamassa maisemaa viimeistään kesällä, eikä seuran itsensäkään tiedossa ole, kenen päävalmentajan johdolla SaiPa ensi kaudella pelaa. Rekrytoinnin keskeneräisyydestä seura on viestinyt avoimesti myös ulospäin. Vainikaisen sopimus jatkuu muun rungon mukana vielä seuraavan vuoden, mutta näkymien sumeus ei KalPa-kasvattia häiritse.

– Ylpeää on aina edustaa SaiPaa, ja ensi kausi on ensi kausi, ei sitä nyt kannata miettiä. Keskitytään tähän ja kehitetään peliä eteenpäin, ja viedään sitä mahdollisesti ensi kauteenkin. Kehitystyö on menossa.

Duunarista tuloksentekijäksi

Vainikainen itse lukeutuu SaiPan tämän kauden onnistujiin. Kaikessa hiljaisuudessa työteliäs laitahyökkääjä on iskenyt jo kymmenen maalia ja on eteläkarjalaisten kolmanneksi tehokkain maalipyssy. Kehityksen taustalla on lähinnä tietoisempi tekeminen maalinedustalla, sikäli kuin miestä itseään on uskominen.

– Olen vähän koettanut miettiä siellä maalin edessä, miten siellä olisi ja hakisi sitä paikkaa enemmän, ja sieltä niitä sitten on maalejakin tullut. On päässyt vähän pompsahtamaan siitä pakista itsensä vapaammaksi, ja sinne on sitten kiekkoakin tullut, Vainikainen muotoilee ja jatkaa:

– Ei se kauheasti auta, jos kyhnäät siinä pakissa kiinni ja väännät vain sitä vasten. Yleensä kun etsit vapaata paikkaa, niin kiekko löytää sinnekin.

Vainikainen soisi kuitenkin tuloksellisesti surkeaa kautta pelaavan SaiPan ennemmin voittavan kuin oman maalisarakkeensa lihovan.

– No, ei... ei kyllä kauheasti [lämmitä]. Ennemmin tässä voittaisi, ja sitä kautta uskoisin, että kaikki saisivat samalla niitä maaleja tehtyä. Kyllä tässä ennemmin voitosta pelataan.

Vainikaisen mainitsemaa kehitystyötä edustaa laajemmissa silmänaloissa seuran tiistaina julkaisema uusi strategia viimeisille Kisapuiston-vuosille. Sitä, varsin maltillisine jään tason tavoitteineen, Vainikainen pitää onnistuneena julkaisuna.

– Aina playoffeja kohti mennään, ja sen eteen me tehdään jokainen päivä ja jokainen yksittäinen peli töitä, Vainikainen kommentoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle