Taikavarpu NHL edition: Patrik Laine luottaa edelleen samaan Bauerin mailamalliin, jolla aloitti NHL-uransa kuusi vuotta sitten

NHL / Haastattelu
Patrik Laine ja Bauerin varpu maalinteossa tampereella.
Kuva © Jarno Hietanen

Patrik Laine ja tulinen suoraan syötöstä ammuttu laukaus maalin perukoille. Siinä on suomalaisten jääkiekkoihmisten verkkokalvoille vahvasti piirtynyt yhtälö. Harva tietää, että Laine on tehnyt lähes kaikki NHL-uransa 178 maalia samalla Bauerin mailamallilla. Malli on vanha, vaikka ulkoapäin maila näyttää uudelta Bauer Vapor Hyperlite -mallilta.

− Koko NHL-uran on ollut sama malli, Bauer Vapor 1X. Joka vuosi päivitetään vain pintakuviot uuden mallin näköiseksi, mutta itse maila pysyy samana, Laine kertoo.

Patrik Laine ja Bauer Vapor 1X sen alkuperäisessä kuosissaan.
Kuva © Bruce Bennett

Laineen Bauerissa jäykkyyslukema on yleisesti käytetty 87 flex, mutta varsi on pidennetty. Se tarkoittaa sitä, että pidemmän varren omaava maila taipuu enemmän, vaikka ilmoitettu flex kuulostaakin hieman jäykältä. Tämä tekee pitkästä mailasta todellisen ruoskan. Jäykkyydestä verrokkina kerrottakoon, että Lainetta 20 senttimetriä lyhyempi ja 23 kilogrammaa kevyempi joukkuekaveri Johnny Gaudreau kertoi Tampereella Jatkoajalle pelaavansa 65 flexin mailalla. Huhut kertovat hänen käyttäneen NHL:ssä jopa 55 flexin mailaa.

Laineen mailassa olevaa lapamallia ei kaupan hyllyltä löydy. Mailan ja lavan tarkemmat yksityiskohdat juontavat juurensa jo Laineen A-juniori- ja mestisvuosiin. Niiden suunnittelija ei kuitenkaan ole Laine itse. Noina vuosina Laineen käytössä oli Tapparan varustesopimuksen mukaisesti Warriorin maila.

− Olisinko ollut 15-vuotias, kun saatiin A-junioreissa ja Mestiksessä liigajoukkueen vanhoja mailoja. Sain silloin Olli Palolan vanhoja mailoja käyttöön. Se on (spekseiltään) tismalleen sama maila, mikä minulla nytkin on käytössä. Se on toiminut hyvin siitä asti, onhan se kohta jo kymmenen vuotta ollut samanlainen, eikä ole valittamista, Laine kertoo.

Patrik Laineen lapa hieman lähempää.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Teippien suhteen Laine on tarkka. Hänen lavassaan on totuttu näkemään musta teippi noin puolestavälistä lapaa eteenpäin siten, että kärki jää lavasta paljaaksi. Kyseinen tapa on jo rutiinia.

− Se on tasan seitsemän kierrosta. Seitsemästä kierroksesta tulee juuri sopiva siivu ja tarpeeksi erkkaa lapaan. Se on vain jäänyt tavaksi ja tulee ihan selkärangasta, Laine kuvailee.

Mailan tuppi on hyvin tavallinen.

- Tupissa ei ole mitään kummallisempaa. Tavallista erkkaa vain ja muutaman sentin mittainen jatkotuppi.

Välillä vaikean jakson jälkeen onnistumisia haetaan kuitenkin eri tyyppisistä lapateipeistä.

− 99% ajasta olen tosiaan vetänyt mustalla erkalla. Välillä jos menee huuruun niin saatan vaihtaa valkoiseen. Välillä olen myös vetänyt ilman erkkaakin ja se ei hyvin mennyt, Laine tarinoi.

Täysin merkkiuskollinen Bauerin suuntaan Laine ei ole aina NHL-uransa aikana ollut. Viime kaudella Laine haki onnistumisia pelaten joitakin pelejä CCM:n Jetspeed FT4 Pro -mailalla. Laineen käsissä nähdään totutusti jälleen Bauer, joten routa porsaan kotiin ajaa -sanonta pitää kutinsa Laineen kohdalla niin erkoissa, kuin mailoissakin.

- Välillä kun palaa pinna ja menee hermot niin sitten vähän vaihdellaan, Laine tiivistää.

Artikkeli saa jatkoa myöhemmin Laineen kertoessa tarkemmin muista varusteistaan ja tottumuksistaan niiden suhteen.

Patrik Laineella on joukkueensa pisin maila. Mailan tunnistaa varressa lukevasta "Patty #29" -tekstistä
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Mailassa näkyvä numero 87 kertoo mailan jäykkyyden, eli flexin.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

» Lähetä palautetta toimitukselle