TUTO haluaa kuulua Suomen parhaimpien jääkiekko-organisaatioiden joukkoon – Koronan pitkäaikaisvaikutukset mietityttävät

MESTIS / Haastattelu
TUTOn tulevaisuuden visiona on olla yksi Suomen parhaista jääkiekkoseuroista.
Kuva © Saimi Airaksinen
Turkulaisen Mestis-joukkueen toimitusjohtaja Dani Aavinen avasi kauden ennenaikaisen päättymisen vaikutuksia TUTOn talouteen sekä perinteikkään seuran tulevaisuudennäkymiä. Onko Liiga unelmaa vai todellinen tavoite?

Dani Aavinen palasi viime syksynä tuttuun hommaan Mestis-seura TUTOn toimitusjohtajaksi, mutta koronakriisin vuoksi on hänkin joutunut uuteen tilanteeseen. Turkulaisseuran organisaatio suuntautui kauden keskeytyksestä johtuneen alkuhämmennyksen jälkeen nopeasti kohti tulevaisuutta.

– Kun torstaina tuli päätös, että Mestis-kausi päättyy, heti perjantaina olimme toimistolla kello yhdeksän ja käänsimme katseet ensi kauteen, Aavinen kertoo 12. maaliskuuta päättyneen kauden lopusta.

Tämän jälkeen organisaatio on rakentanut tulevaa yritysmyynnillä yhteistyökumppaneille, kausikorttien myynnillä sekä joukkueen kasaamisella. Aavinen kertoo, että TUTO on edellä yhteistyökumppanimyynnissä aiempiin vuosiin verrattuna.

Ensimmäinen pudotuspelikierros ei ole taloudellisesti vielä erityisen kannattava

Kauden päättymisen negatiivisena vaikutuksena oli pudotuspeleistä saamatta jääneet tulot. Aavisen mukaan kassavirtaa olisi tullut kahdesta pudotuspelistä, joka olisi ollut vähimmäispelimäärä, 40 000–50 000 euroa. Mikäli TUTO olisi selviytynyt finaalipeleihin asti, kassavirtaa olisi syntynyt noin 200 000 euroa.

– Ensimmäinen pudotuspelikierros ei ole taloudellisesti vielä erityisen kannattava eikä sillä ole tilikauden tulokseen suurta vaikutusta. Mutta kun kassavirta loppuu kuin seinään ja kulut juoksevat, niin kyllä se on aiheuttanut meille haasteita.

– Kun aloitimme heti ensi kauden kausikortti- ja yritysmyynnin, niin olemme pärjäilleet, Aavinen summaa.

Välissä puolitoista vuotta TUTOn toimitusjohtajan hommaa hoitanut Roope Paltta (vas.) ja Dani Aavinen (oik.) paiskasivat kättä Kupittaan hallissa viime kauden alussa.
Kuva © Timo Savela

Tukipaketin nopeus tyydyttää Turussa 

Mestis ja Jääkiekkoliitto aloittivat työn rahallisen tuen järjestämiseksi seuroille kauden päätyttyä, ja tuloksena syntyi yhteensä miljoonan euron tukipaketti. Suoran rahallisen tuen lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa säästöjä ja yhteistyötä markkinoinnissa sekä muutoksia sarjajärjestelmään, joka tarkoittaa kahden joukkueen nostamista Suomi-sarjasta Mestikseen. Kiekko-Espoo on varma nousija ja Forssan Palloseura todennäköisesti toinen.

putoaako taivas niskaan vai ei?

Ensi kaudella ei myöskään pelata nousukarsintoja, sillä liitto halusi helpottaa seurojen taloudellista painetta. 

TUTOssa ollaan tyytyväisiä nopeasti kasattuun tukipakettiin.

– Hatunnoston arvoinen suoritus ennen kaikkea siinä, miten nopeasti reagoitiin asioihin. Tilanne koko yhteiskunnassa oli usvainen ja sumuinen heti sen jälkeen, kun rajoitustoimet alkoivat ja poikkeustila julistettiin. Tämä oli uutta kaikille ja tuntui, että joka puolella vedettiin ensimmäisenä käsijarrut pohjaan. Pari-kolme viikkoa kaikki odottivat, että mitä tapahtuu – putoaako taivas niskaan vai ei? Kaiken tämän keskellä Mestis sai rakennettua paketin, se on mielestäni hieno suoritus.

Aavinen työskenteli viimeksi TUTOn toimitusjohtajana nelisen vuotta vuosina 2014–2018. Puolentoista vuoden tauon jälkeen TUTOn taloudessa haasteet ovat samat kuin Aavisen jättäessä pestin, mutta positiivisia asioitakin on.

– Meillä on nyt hyvä suunta ja luottamus tulevaisuuteen. Ainoa kysymysmerkki on, että miten koronavirus vaikuttaa pitkässä juoksussa. Sitä ei kukaan tiedä.

Dani Aavinen kertoo saaneensa paljon palautetta päättyneen kauden joukkueen pelin viihdyttävyydestä, vaikka menestys runkosarjassa ei parasta ollutkaan.
Kuva © Timo Savela

TUTO ei ole järjestänyt pienryhmäharjoittelua

Perinteikkään seuran kokoonpanon osalta ensi kauden joukkue on lähes valmis. Toimitusjohtaja kertoo, että yksi tai kaksi hankintaa on vielä luvassa, mutta ne saatetaan tehdä vasta jopa elokuussa. Lisäksi esimerkiksi maalivahti Kari Piiroisen rinnalla on julkistamatta.

Joukkueen pelaajat ovat harjoitelleet yksin eikä seura ole järjestänyt organisoitua pienryhmäharjoittelua.

Muutamat pelaajat saattavat sopia keskenään harjoittelusta

– Muutamat pelaajat saattavat sopia keskenään harjoittelusta, mutta siinäkin olemme sanoneet, että maksimissaan kolme henkilöä saa olla mukana.

Harjoittelua TUTO on tukenut hankkimalla sykemittausjärjestelmät edustusjoukkueen pelaajille.

– Näin saamme kerättyä dataa harjoituksista pilvipalvelun kautta, ja sen avulla valmennus pystyy seuraamaan ja näkemään, miten harjoittelu etenee ja antamaan palautetta, Aavinen selventää.

Dani Aavinen (oik.) oli mukana kunnioittamassa TUTO-legendoja viime joulukuussa TuTo ry:n 90-vuotisjuhlassa. Kuvassa keskellä myös TUTO Hockeyn hallituksen puheenjohtaja Tuomas Haanpää.
Kuva © Timo Savela

TUTOn tavoite ei itsessään ole Liiga-nousu

Vajaat kahdeksan kuukautta TUTOn toimitusjohtajana ovat olleet Aaviselle kiireisiä, mutta tuloksiakin on syntynyt, vaikka turkulaisseura ei ollut koko kaudella aivan sarjan kärkikahinoissa. Esimerkiksi keskiarvoinen yleisömäärä nousi edelliseen kauteen verrattuna 1124 katsojasta 1317 silmäpariin. Keskiarvo on kuitenkin vähemmän kuin kaudella 2016-2017, jolloin Turussa Mestis-otteluita seurasi paikan päällä 1552 ihmistä ottelua kohden.

– Tämä romutti perinteisen ajatuksen, että ainoastaan urheilullinen menestys tuo yleisöä.

Kauden positiiviseksi asioiksi Aavinen laskee myös TuTo ry:n 90-vuotisjuhlatapahtuman joulukuussa, kaksi KHL-hankintaa Dmitry Megalinsky ja Alexander Nikulin sekä hyvät täyttöasteet aitioissa, katsomoravintoloissa ja Legenda-klubilla.

pitää olla tekemistä ja säpinää

Kaksi vuotta sitten Aavisen toimitusjohtajakausien välissä TUTOa pyörittänyt Roope Paltta kertoi Jatkoajalle, että seuran tavoite on olla Liiga-joukkue vuonna 2020 alkavalla kaudella. Aavisen mukaan Liiga-paikka on enemmänkin unelma kuin tavoite.

– Tavoitteenamme on olla yksi Suomen parhaimpia jääkiekko-organisaatioita. Kun kehitymme organisaationa riittävästi niin urheilun puolella kuin muissakin asioissa, Liiga-nousu saattaa tapahtua sen seurauksena.

Keväällä 2018 Aavinen perusteli jättäytymistä pois toimitusjohtajan tehtävästä muun muassa perhesyillä. Hän myöntää, että kauden keskellä aika kotona oli vähissä, mutta poikkeusolojen myötä kotiaikaa on kertynyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Jotain hän on oppinut myös itsestään.

– Liian rauhallistakaan ei saa olla, pitää olla tekemistä ja säpinää.

» Lähetä palautetta toimitukselle