TPS:n uusi luotsi Marko Virtanen vetää avausviikon yhteen: "Normaalisti uuteen kauteen on aikaa valmistautua kaksi kuukautta"

LIIGA / Haastattelu
Marko Virtanen koki, että hänelle oli eduksi, että pääsi valmentamaan jo kaksi ottelua ennen maajoukkuetaukoa.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Reilun viikon Turun Palloseuran päävalmentajana toimineella Marko Virtasella on hyvä kutina joukkueen tilanteesta. Hänen mukaansa seuralla on yhteinen visio ja tavoite: selviytyä kymmenen parhaan joukkoon runkosarjassa. Tämä tarkoittaa noin 1,7 pisteen ottelukohtaista pistekeskiarvoa.

Maajoukkuetauon aikana Virtanen on lähtenyt tekemään muutoksia turkulaisjoukkueeseen.

– Pelaajille viikko on varmasti ollut henkisesti raskas, sillä uusia asioita on tullut paljon, ja he ovat joutuneet keskittymään koko ajan. Normaalisti uuteen kauteen on aikaa valmistautua kaksi kuukautta, nyt on seitsemän päivää aikaa ajaa asia sisään, Virtanen kuvaa tilanteen haastavuutta.

Tauon aikana Virtanen on erityisesti takonut puolustuspeliä sekä maalineduspelaamista molemmissa päissä. Maanantaina TPS:n oli tarkoitus pitää vapaata, mutta joukkue muutti suunnitelmaansa ja harjoitteli kaksi kertaa päivässä torstaihin asti.

Seuraavan kerran TPS palaa jäälle tiistaina. Neljän päivän vapaaseen löytyy syy joulun jälkeen pelattavasta Spengler Cupista. Tämän vuoksi turkulaisten joulutauko jää tyngäksi. 

– Oman pään puolustuspeliä on laitettu uusiksi. Täällä on pelattu 1–4-puolustusta, nyt haemme 3–2-puolustusta. Mutta nämä ovat vain numeroita, ideologia on tärkeintä. Tavoitteena on mahdollisimman lyhyt puolustus, jotta hyökkäykseen jää voimia, Virtanen avaa ja kertoo, että uusi puolustajahankinta Chritsoffer Persson on hankittu juuri puolustuksen jämäköittämistä varten.

TPS:n ongelmakohtana on jo edellisillä kausillakin ollut maalineduspelaaminen. Tämä on näkynyt tällä kaudella muun muassa vähäisissä maalimäärissä. Turkulaiset ovat lätkineet vain 39 maalia, joka on neljänneksi vähiten Liigassa.

– 80 prosenttia maaleista tehdään kuudesta metristä, sinne pitää päästä. Hyökkäysalueella pitää haluta haastaa kiekolla tai kiekottomana voittaa itsemme alueelle.

– Jos minulla on valmentajana joitain vahvuuksia, se on maalineduspelaaminen ja sen harjotuttaminen. Niissä joukkueissa, joita olen valmentanut, maalineduspelaaminen on ollut kunnossa, Virtanen vakuuttaa.

Virtanen on pyrkinyt keskustelemaan henkilökohtaisesti jokaisen pelaajan kanssa, mutta vielä jokaiselle ei ole liiennyt aikaa.

– Pelaajat kokevat, että muutosta on tulossa ja ovat innostuneita siitä.

Virtasella on vaikean paikan keskellä myös ilonaiheita. TPS:ltä on puuttunut kokoonpanosta kapteeni Lauri Korpikoski ja Topi Nättinen loukkaantumisten vuoksi. Myös turkulaisten kulmakiven Rasmus Tirrosen pelikunto on ollut kysymysmerkki viime lauantaisen päävamman jälkeen. Ilves-hyökkääjä Teemu Lepaus kampitettiin silloin TPS-vahti Tirrosen päälle ja hän makasi maassa liikkumattomana hetken aikaa.

– Oletettavasti kaikki ovat terveiden kirjoissa, kun tiistaina palataan hallille.

TPS pelaa seuraavan kerran ensi perjantaina Kuopiossa KalPaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle