TPS:n pelastusoperaation vetäjäksi pestattu Marko Virtanen: "Jos 60 pelin jälkeen ei ole pudotuspeleissä, se ei ole sattumaa"

LIIGA / Haastattelu
Marko Virtanen tuli TPS:n päävalmentajaksi marraskuussa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
TPS:n jääminen ulos pudotuspeleistä varmistui lauantaina Jyväskylässä. Marko Virtanen kertaa matkaansa TPS-peräsimessä.

TPS tiedotti 1.11.2019, ettei Kalle Kaskinen jatka TPS:n päävalmentajana, vaan kauden loppuun seuraa valmentaa Marko Virtanen. Valmentajavaihto tuli julkiseksi vain pari tuntia ennen JYP-ottelun alkua.

Turkulaisten kauden alku oli ollut sysimusta, ja tuossa kohtaa matkaa pudotuspeleihin oli yhdeksän pistettä. 

7.3.2020 TPS palasi Jyväskylään ja ero pudotuspeleihin oli samainen yhdeksän pistettä. Kulminaatiopisteitä olivat muun muuassa tuplakohtaaminen Ässiä vastaan helmikuussa, josta TPS:n pistepussi karttui nollalla pisteellä.

Lisäksi lauantain JYP-kohtaamista edeltävänä päivänä pelattu SaiPa-kotiottelu oli Virtasen mukaan teemoitettu kauden tärkeimmäksi peliksi. Tämänkin ottelun TPS hävisi.

− Loimme enemmän maalipaikkoja kuin kertaakaan aiemmin kaudella. Kaikkia harmitti vietävästi, mutta tiesimme, että pieni oljenkorsi on olemassa vielä tässä pelissä, Virtanen kertaa.

Jyväskylän lauantai-illassa kaava oli selvä: jos TPS haluaa pudotuspeleihin, haaveiden elossapito vaatii kolmen pisteen voiton. Ottelun loppuhetkillä tilanne oli 1−1 ja kolmen pisteen vaateen takia TPS haki voittomaalia ilman maalivahtia.

− Halusimme saada maalivahdin pois jo aiemmin, mutta kiekko oli meidän päässämme. Jouduimme miettimään tarkkaan oikeaa aikaa, koska avainpelaajiemme kuorma oli ollut kova viikonlopun aikana, luotsi kertoo.

Maalia ei syntynyt ja lopulta JYP vei ylimääräisen pisteen jatkoerässä. Samalla varmistui, että TPS jää vuoden 2010 mestaruuden jälkeen viidennen kerran ilman pudotuspelipaikkaa.

− Bensa loppui viimeisellä kympillä. Joukkueelle kuitenkin iso kiitos siitä, miten aivan kaikki heitettiin likoon, Virtanen tuumaa.

− Tätä iltaa on turha miettiä liikaa. Runkosarjassa asiaa ratkotaan 60 pelin ajan.

TPS:n kautta on vielä kolme ottelua jäljellä. Panosta ei ole, mutta sen ei anneta TPS-leirissä lannistaa.

− Juuri tästä mistä tänäänkin, Pää pystyssä haluamme edelleen tehdä hyvät suoritukset. Olemme kauden aikana menneet eteenpäin, mutta se ei riittänyt. Jos 60 pelin jälkeen ei ole pudotuspeleissä, se ei ole sattumaa, Virtanen analysoi.

Virtanen ja kaksisäikeinen projekti

Pelin jälkeen Virtanen kertoi, että analyysit syille, miksi TPS jäi ulos pudotuspeleistä tehdään myöhemmin. 

Tästä huolimatta ajatuksia irtosi myös isommasta kuvasta kuin pelkästään tästä viikonlopusta. 

− Alusta alkaen minut otettiin hyvin vastaan. Visiona oli, että pelastamme tästä kaudesta, mitä pelastettavissa on. Tullessani peräsimeen meiltä vaadittiin 1,75 pisteen keskiarvoa ottelua kohden, mikä on yleensä kolmanneksi tai neljänneksi tulevan pistetahti, Virtanen selittää pudotuspelipaikkajahdista.

Joukkueessa on kauden aikana ollut runsaasti vaihtuvuutta. Ovi on käynyt molempiin suuntiin erityisesti ruotsalaispelaajien kohdalla. Kauden aikana TPS:aa edusti seitsemän pelaajaa, jotka eivät ole enää turkulaisten palkkalistoilla.

Virtasen mukaan vaihtuvuus kulkee käsi kädessä seuran pitkän tähtäimen kanssa.

− Vaihtuvuus oli kovaa. Halusimme raikkautta ja nähdä, missä oikeasti menemme.

− Tarkoituksena oli tehdä myös seuralle tulevaisuutta. Seura halusi infoa siitä, missä niin nuoremmat kuin kokeneemmat pelaajat menevät. Se oli pidemmän tähtäimen juttu, jonka parissa on touhuttu.

TPS:n ja Virtasen yhteinen matka päättyy tähän kauteen. Ensi kaudella Seuraa valmentaa Raimo Helminen, kun taas Virtanen on Lukon Nuorten SM-sarjajoukkueen pääkäskijä. Kaudeksi 21-22 Virtanen siirtyy Lukon Liiga-joukkueen vetovastuuseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle