TPS-valmennus kuvaili kulunutta kautta Naisten Liigassa: "Pelillisesti meni ihan ok, mutta tulos ei ollut ihan sitä mitä odotimme"

Muut Sarjat / Haastattelu
TPS lähti kauteen laajalla pelaajaringillä, jotta pelipaikoista käytäisiin kilpailua joukkueen sisällä.
Kuva © Timo Savela
TPS sijoittui kahdeksanneksi Naisten Liigan alkusarjassa, jonka jälkeen joukkueen pelit jatkuivat alemmassa jatkosarjassa APV:n, HIFK:n, Lukon, RoKin ja Sportin kanssa. Alemmassa jatkosarjassa joukkue sijoittui viidenneksi. Turkulaisten puolustus- ja maalivahtipeli olivat hyvällä tasolla läpi kauden, mutta maalinteko jäi vain muutaman pelaajan hartioille. TPS:n pelit jatkuvat vielä karsintasarjassa, jossa mukana ovat myös APV, Lukko ja RoKi.

Alkusarja

TPS:n valmennus summasi alkusarjasta ja alemmasta jatkosarjasta koostuneen runkosarjan toteamalla sen pelillisesti onnistuneeksi, mutta tulosten valossa heikoksi. Odotukset olivat korkeammalla, mutta joukkueen kaikki osa-alueet eivät toimineet valmennuksen toivomalla tavalla yhtä aikaa.

– Pelillisesti meni ihan ok, mutta tulos ei ollut ihan sitä mitä odotimme. Panostimme paljon puolustuspelaamiseen ja menimme siltä osin eteenpäin viime kauteen verrattuna. Päästimme huomattavasti vähemmän maaleja kuin viime kaudella, kuvasi päävalmentaja Matti Tähkäpää joukkueensa otteita alkusarjassa.

– Hyökkäyspelimme tökki. Meillä oli puolentusinaa maalin tai kahden tappiota, jotka olisivat voineet kääntyä voitoiksi, jos joku olisi laittanut kiekkoa maaliin. Emme saaneet riittävästi laukauksia ja peli meni kiekon kuskaamiseksi maalille. HIFK näytti hyvää esimerkkiä siitä, miten kiekon toimittaminen maalille johtaa hyviin asioihin, lisäsi Tähkäpää.

Joukkueen otteet ailahtelivat alkukaudesta. Turkulaiset pelasivat hyvin ylempään jatkosarjaan yltäneitä joukkueita vastaan, mutta muiden alempaan jatkosarjaan päätyneiden joukkueiden kanssa joukkue oli vaikeuksissa. Vaikka voittoja ei tullutkaan, pelit sujuivat hyvin mm. Ilvestä, Kuortanetta ja Kärppiä vastaan. Toisaalta alkusarjan viimeiseksi jäänyt Sport oli hankala vastustaja turkulaisjoukkueelle.

– Pelasimme hyvin ylemmän jatkosarjan joukkueita vastaan. Maalivahtimme Isabella Portnoj piti meitä hyvin peleissä mukana ja antoi meille mahdollisuuden voittaa, totesi valmentaja Hanna Karelius joukkueensa peliesityksistä.

– Oikeastaan pelasimme paremmin ylemmän jatkosarjan joukkueita vastaan kuin alemman jatkosarjan joukkueita vastaan, huomautti valmentaja Kari Nummelin alkusarjan peleistä.

Isabella Portnoj oli TPS:n kantavia voimia maalilla ja sen ulkopuolella alkusarjassa ja alemmassa jatkosarjassa.
Kuva © Timo Savela

Alempi jatkosarja

TPS:n pelit jatkosarjassa sujuivat kaksijakoisesti. Mestiskarsinnoista tiensä Naisten Liigan alempaan jatkosarjaan tiensä raivanneet APV ja RoKi nipistivät pisteitä turkulaisilta ja Sport oli alkusarjan pelien tapaan hankala vastustaja mustavalkoisille. TPS oli puolestaan hankala vastustaja Lukolle.

– Kauteen lähdettäessä tavoitteemme oli olla kuuden parhaan joukossa. Vedimme pelit täysillä alkusarjassa. Kun mahdollisuudet menivät ylempään jatkosarjaan, niin ehkä siinä tuli henkinen ulospuhallus ja jatkosarja jäi sitten piippuun. Tekeminen oli väsynyttä muutamaa ottelua lukuun ottamatta, summasi Tähkäpää joukkueensa otteet alemmassa jatkosarjassa.

– Meillä oli myös paljon poissaoloja loppukaudesta, lisäsi Karelius.

"Oikeastaan pelasimme paremmin ylemmän jatkosarjan joukkueita vastaan kuin alemman jatkosarjan joukkueita vastaan."

Ovet kävivät läpi kauden

TPS lähti kauteen edellistä kautta laajemmalla pelaajistolla. Alkusarjan ja alemman jatkosarjan aikana joukkueessa pelasi 31 kenttäpelaajaa ja kuusi maalivahtia. Osa pelaajista pelasi vain muutaman pelin loukkaantumisten takia, kun taas toisilla pelit jäivät vähiin kovan kilpailutilanteen takia. Jotkut katsoivat parhaaksi hakea pelipaikkaa toisista joukkueista.

– Ajatus kauteen lähtiessä oli, että pelaajia on pelaavaa kokoonpanoa enemmän, jotta saisimme hyvän kilpailutilanteen joukkueen sisälle. Kaikki pitivät tätä hyvänä asiana, mutta toki joillekin se sopii paremmin kuin toisille. Kilpaurheilun suola on, että kokoonpanon sisällä on kilpailua pelipaikoista, totesi Tähkäpää.

– Kaikkia on vaikea pitää tyytyväisenä, kun pelaajarinki on iso. Vaihtuvuutta tulee. Onneksi runko kuitenkin pysyi kasassa, lisäsi Tähkäpää.

Liikennettä riitti ulospäin. Puolustaja Erika Kytömaa siirtyi kahden pelin jälkeen Lukkoon. Myös puolustaja Anni Virtanen vaihtoi joukkuetta kahden pelin jälkeen, joskin sarjaporrasta alemmaksi Panelian Raikkaaseen. Itävaltalaishyökkääjä Carlotta Clodin pelit jatkuivat puolestaan Ruotsin ykkösdivisioonassa Södertälje SK:n riveissä marraskuun loppupuolella. Kokenut Mirka-Maria Kuivikko-Ollila siirtyi tammikuun alkupuolella Ilvekseen.

Joukkue sai myös vahvistuksia loppukaudesta ja pelaajaliikenne toimi kumpaakin suuntaan yhteistyöseura UJK:n kanssa. Joukkueeseen liittyivät pitkään sivussa ollut hyökkääjä Elina Heikkinen ja alkukauden Mestiksen karsintoja KJT Haukoissa pelannut Roosa Siikki. Lainalla UJK:sta kävivät hyökkääjät Karoliina Lindroth, Emmi Metsä-Tokila, Sanni Grönroos ja maalivahti Annika Rivasto.

– Alkusarjan jälkeen pyrimme reagoimaan tilanteeseen ja saimme pelaajia lisää joukkueeseen. UJK-lainat toivat lisää kilpailua joukkueeseen. Yhteistyö UJK:n kanssa toimi ja pelaajien taso riitti, kiitteli Tähkäpää.

– Toisaalta kun pelaajia on paljon, niin poissaolojakin tulee paljon. Ei ollut montaa peliä, missä olisi ollut liikaa varaa valita, huomautti Tähkäpää kauden aikana kohdatuista pelaajistoon liittyvistä ongelmista.

Pauliina Salonen kuuluu TPS-valmennuksen luottopelaajiin nuoresta iästään huolimatta.
Kuva © Timo Savela

Kapea kärki, lupaavia tulevaisuuden toivoja

Alkusarjan ja alemman jatkosarjan aikana TPS:n parhaimmistoon lukeutui joukkueensa maalia mallikkaasti vartioinut Portnoj, jonka päästettyjen maalien keskiarvoksi muodostui 3,49 ja torjuntaprosentiksi 92,9. Lisäksi kokenut Portnoj torjui 829 kertaa, mikä oli eniten torjuttuja laukauksia koko sarjassa.

– Portnoj on jäänyt aika pienelle huomiolle mediassa. Hän on ihan selkeästi sarjan yksi parhaista maalivahdeista. Hänen tilastot ovat huikealla tasolla. Toki ylemmän jatkosarjan maalivahtien on pakko olla hyviä, mutta aika harva joutuu tuollaiseen kiekkosateeseen. Ehkä yksi huonompi peli mahtui joukkoon. Kokeneelta ja hyvältä pelaajalta toki sopii odottaakin tasaisuutta, kuvaili Tähkäpää ykkösmaalivahtinsa otteita.

– Hän on ollut tasaisen hyvä koko ajan, tiivisti Karelius.

Muutoin vastuu on jakautunut tasaisemmin Susanna Tapanin pelatessa B-nuorten Mestiksen karsintoja ja Suomi-sarjaa. Maajoukkueen kärkikaartiin lukeutuvan pelaajan perään ei valmennus ole haikaillut. Toisaalta kaikki apu olisi kelvannut kauden aikana.

– Tapani olisi varmaan maaleja tehnyt, mutta ehkä muut eivät sitten olisi saaneet itsestään niin paljon irti, huomautti Nummelin.

– Olisi tähän toki enemmän maalintekijöitä kaivannut, sillä maalintekeminen on ollut pelaajille hankalampaa kuin mitä odotin, kommentoi Tähkäpää.

"Meillä oli puolentusinaa maalin tai kahden tappiota, jotka olisivat voineet kääntyä voitoiksi, jos joku olisi laittanut kiekkoa maaliin."

Hyökkääjistä ylitse muiden alkusarjan ja alemman jatkosarjan aikana olivat Uche Udeh ja Pauliina Salonen. Udeh iski 18 maalia ja antoi viisi maaliin johtanutta syöttöä 28 pelissä. Hän rikkoi edelliskauden piste-ennätyksensä ja iski samalla kaksin verroin maaleja.

– Jo syksyllä näytti hyvältä. Udeh on treenannut hyvin, kommentoi Karelius.

– Udeh on maalintekijä, joka elää maaleista. Kun maaleja tulee, niin niitä tulee paljon. Sitten voi tulla pidempi synkkä jakso. Harmittavan paljon oli yhden pelaajan harteilla maalinteko, lisäsi Tähkäpää.

Salonen pelasi ehjän kauden iskien 5 maalia ja antaen 10 maaliin johtanutta syöttöä. Pisteiden valossa 15-vuotta täyttäneen hyökkääjän kausi ei ollut runkosarjan osalta edelliskauden veroinen, mutta hänen roolinsa on muodostunut keskeisemmäksi joukkueessa viime kauteen verrattuna. Tällä kaudella hänen rinnalla ei ole myöskään viilettänyt Tapanin tasoista pelaajaa ja kokenut hyökkääjä Maija Otamo pelasi alle puolet otteluista.

– Salonen pelasi hyvin alkusarjassa ja jatkosarjassa. Tilanne on häntä kohtaan vähän epäreilu, koska monet odottavat 15-vuotiaan kannattelevan joukkuettaan pelistä toiseen. Moni näkee hänen kiekolliset vahvuudet, mutta hän on myös yksi sarjan parhaista puolustavista hyökkääjistä, kuvaili Tähkäpää nuoren hyökkääjän otteita.

– Lisäksi tämä kausi on ollut Otamolle rikkonainen, joten kokoonpanosta on puuttunut kaksi hyvää pelaajaa viime kauteen verrattuna, lisäsi Karelius.

Salosen lisäksi TPS-valmennus nostaa 14-vuotiaan Sinna Varjosen onnistujien joukkueen. Kiekkovarma nuori puolustaja syötti neljä maalia 13 pelissä ensimmäisellä liigakaudellaan.

– Varjosella ei ole kiire kiekon kanssa. Hän pystyy ahtaassakin tilassa antamaan hyvän peliä edistävän syötön, kehui Tähkäpää nuoren puolustajan otteita.

» Lähetä palautetta toimitukselle