TPS-paitaan palaava Lauri Korpikoski avoimena Liigan nykytilasta: "Tulee välillä olo, että herranen aika suojelkaa itseänne kentällä"

LIIGA / Haastattelu
Lauri Korpikosken tilanne on herättänyt paljon kysymyksiä Turussa.
Kuva © Jarno Hietanen
Monen mutkan ja kuopan jälkeen Lauri Korpikoski on jälleen TPS:n mies. Vanhat kaunat seurajohdon kanssa on kuopattu mullan alle. Liigan tasosta ja nuorten pelaajien asemasta riittää myös keskustelua.

Turussa Aurajoen rannoilla ihmiset nauttivat aurinkoisesta kesäkuusta, mutta samaan aikaan Artukaisten ympäristössä TPS:n Liiga-miehistö valmistautuu jo tiiviisti tulevaan kauteen. Kiinnostavimpia nimiä turkulaisseuran kokoonpanossa on paluun tekevä Lauri Korpikoski.

Otsikoissa pyörinyt hyökkääjä nauttii tällä hetkellä arjen harjoittelusta. Usean turkulaispelaajan tapaan Korpikoski on pitkään käyttänyt omatoimisessa harjoittelussaan Hannu Rautalan oppeja.

– Viimeinen viikko kesätreenejä käynnissä, sitten alkaa omatoiminen jakso. Oma perusharjoittelukausi käynnistyi jo helmi-maaliskuussa. Nyt TPS:llä oli kolmen viikon mittainen harjoitusjakso ja olin siinä mukana aamuisin. Pientä vaihtelua omaan harjoitteluun ja hyvin on kyllä mennyt.

– Olen tainnut viimeksi 2004 olla joukkueen yhteisissä kesäharjoituksissa, naurahtaa Korpikoski.

Sotakirveet haudattu, aika mennä eteenpäin

Korpikoski solmi vuonna 2018 peräti kuuden vuoden mittaisen sopimuksen TPS:n kanssa. Mammuttisopimuksen jälkeen hän on pelannut TPS-paidassa vain 70 Liiga-ottelua. Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, että 35-vuotiaan hyökkääjän ja seurajohdon välit ovat tulehtuneet.

Mikä on rehellisesti tilanne tällä hetkellä, pukeeko kaiken nähnyt hyökkääjä varmasti ylleen mustan TPS-paidan?

– Näin se tulee tapahtumaan, että TPS:ssä pelaan. On ollut asioita pinnalla, mutta niistä on menty eteenpäin. Nyt on hyvä tilanne sen suhteen ja keskittymiseni on täysin seuran toiminnassa.

Korpikosken piti pelata viime kaudella TPS-paidassa, mutta erinäisten ristiriitojen takia hyökkääjä suuntasi lainapestille Sveitsiin. TPS on yltänyt finaaleihin asti kahtena perättäisenä keväänä, mutta kokenut oma kasvatti ei ole ollut joukkueen mukana. Pelikavereiden kanssa hän kuitenkin piti yhteyttä tänäkin keväänä.

– Pelaajien kanssa kyllä soiteltiin, mutta pelejä en nähnyt ollenkaan. Sveitsissä en saanut pelejä näkymään, vaikka yritin. Enemmän kuitenkin vaihdettiin kuulumisia kuin puhuttiin jääkiekosta.

"Näin se tulee tapahtumaan, että TPS:ssä pelaan"

– Finaalit jäivät harmillisesti minulta väliin. Olin huhtikuun loppuun asti Sveitsissä. Pieni muistijälki on työsulkukaudelta ja sen muistan, että täydessä kotihallissa on upeaa pelata.

Vastoinkäymisistä on selvitty

Korpikosken viime vuodet ovat olleet vaikeita. Pelimäärät ovat osin koronataukojenkin vuoksi jääneet vähiin, mutta mukaan mahtuu myös muutama ikävä terveydellinen takaisku.

Korpikoski sairastui muutama vuosi sitten krooniseen suolistosairauteen eli IBD:hen. Suolistosairauteen Korpikoski sai lääkettä, jolle hän oli allerginen ja tämä aiheutti sydänlihastulehduksen. Vuonna 2021 oli lonkkaoperaation vuoro. Operaation jälkeinen kuntoutus sujui erinomaisesti.

"olen tainnut viimeksi 2004 olla  joukkueen yhteisissä kesä-harjoituksissa"

Kiekkokansa saattaa helposti ajatella, että raamikas hyökkääjä on ollut jatkuvasti loukkaantumisten takia sivussa, mutta tämän olettamuksen Korpikoski ampuu nopeasti alas.

– Siinä ei ole määrällisesti kuin kaksi asiaa, mutta ajallisesti niissä menee aina vähän pidempi pätkä, luettelee soturi.

– Olen tyytyväinen siihen, miten olen päässyt niistä takaisin hyvään kuntoon. Pelattujen pelien perusteella voi näyttää siltä, että on ollut kauheasti kaikkea eri vammaa, mutta näin se ei ole. Pidemmällä aikajanalla minulla alkaa 19. kausi ammattilaisena, ja olen välttynyt suurimmilta vammoilta. Nämä edelliset ovat harmillisesti sattuneet tähän Turun ajalle.

Voisi helposti kuvitella, että takaiskujen jälkeen jo tulevaisuuden leipänsä tienannut huippukiekkoilija saattaisi ripustaa luistimet naulaan. Kunnianhimoinen turkulainen antaa kuitenkin selvän viestin siitä, että motivaatio pelaamiseen on vielä korkealla.

– Tässä ei ole tullut viime vuosina niin hirveästi pelillisiä kilometrejä lisää, niin kova into on jatkaa. Olen myös päässyt hyvään kuntoon ja jätkien kanssa on mukavaa. Harjoittelen kuitenkin omatoimisesti isoja määriä, niin kyllä sen sitten siinä huomaa, jos innostus harjoitteluun vähenee.

Konkari kaipaa kuria Liigaan

Yli 600 NHL-ottelun mies on nähnyt urallaan paljon. Kokemuksen syvällä rintaäänellä irtoaa mielipide myös Liigan tämänhetkisestä tasosta.

– Viime kauden loppuun kun tuli KHL-vahvistuksia, monen joukkueen taso nousi. Varmasti on kuitenkin menty eteenpäin siitä, mikä tilanne oli muutama vuosi sitten. Maailmantilanteen takia Liigaan saapuu varmasti kovempia pelimiehiä. Hyvät pelaajat nostavat pelin tasoa.

"jos haluat kentällä tehdä koiruuksia, se on Liigassa nykyään aika helppoa"

– Nuoria pelaajia on myös paljon enemmän, ja se on muuttunut rajusti oman urani alusta. Silloin kopissa oli muutama nuori ja muut olivat konkareita. Nykyään tuntuu, että tilanne on toisinpäin, hymähtää vuonna 2004 liigadebyyttinsä tehnyt Korpikoski.

Nuorten pelaajien esiinmarssi on synnyttänyt keskustelua Liigan tasosta puolesta ja vastaan. Myös heikentynyt kamppailupelaaminen kirvoittaa mielipiteitä ainakin vanhan liiton kiekkofaneilta.

Korpikoski on selvästi sanoissaan avarakatseinen, mutta muutama terävä havainto konkarilta irtoaa.

– Muistan muutaman tilanteen, kun on ollut nuoremman sukupolven kaveri puolustuksessa, niin välillä olen miettinyt, että tässä voisi kolata kaverin kyllä aika pahasti. Tulee välillä sellainen olo, että herranen aika suojelkaa itseänne kentällä!

– Toinen asia on, että jos haluat kentällä tehdä koiruuksia, se on Liigassa nykyään aika helppoa. Kentällä ei ole enää juuri pelotteita. NHL:ssä jos taklaat rumasti, tiedät varmasti, että joudut vastaamaan teoistasi. Jollain tavalla pelaajien pitäisi paremmin valvoa kuria kaukalossa.

Kahden hopeakauden jälkeen TPS:n joukkue muuttuu jälleen rajusti. Seurasta ovat jo poistuneet runkopelaajat Markus Nurmi, Juuso Pärssinen sekä huippuvahti Andrei Karejev. Uusia kärkivahvistuksia ovat Lukosta saapunut kolmikko Lassi LehtinenArttu Ilomäki sekä Pavol Skalický. Itävallasta naarattu Scott Kosmachuk on myös mielenkiintoinen värväys.

Joukkueen rakentaminen on Turussa vielä kesken, ja se kuuluu myös Korpikosken vastauksessa.

– Voisin kuvitella, että tehokkuutta on haettu joukkueeseen. Joka viikko jätkiä tuntuu lähtevän NHL:ään.

» Lähetä palautetta toimitukselle