TPS-luotsi Ahokas luottaa pelaajiensa menestykseen nuorten MM-kisoissa: "Nyt heidät vasta punnitaan ja mitataan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Suomi voitti edellisen kultamitalinsa alle 20-vuotiaiden kisoissa Jussi Ahokkaan valmennuksessa.

Nuoret Leijonat on tänä vuonna luottanut kokoonpanossaan hyvin TPS:n nuoriin pelaajiin. Kanadan kisatiimi tavoitti TPS:n päävalmentajan Jussi Ahokkaan aikaisin aamusta keskustelemaan nuorten miesten otteista ja miltä peli on näyttänyt hänen silmäänsä.

− Kolme peliä olen nähnyt. Heidän ylivoima toimii erittäin hyvin ja sitten on ollut todella hyviä jaksoja peleissä. Sitten on toki ollut vähän heikompia jaksoja näissä edellisissä otteluissa. Tunnistaa tämän ihan (päävalmentaja Antti) Pennasen lätkäksi.

Myös kisoissa nähty heikko alivoima nousi puheeksi.

− Tietenkin alivoima olisi voinut toimia paremmin. Mutta siinä nyt varmaan on monta asiaa syynä, miksi se ei ole ollut ihan sillä tasolla mitä Pennanenkin, valmentajat ja joukkue varmasti haluavat sen olevan.

Eetu Liukkaan otteet Kanada-ottelussa saivat suitsutusta Ahokkaalta.
Kuva © Andy Devlin

TPS:ää edusti viime kaudella neljä eri Nuorten Leijonien pelaajaa. Suomen alemmissa hyökkäysketjuissa pelaavat Eetu Liukas ja Kalle Väisänen ovat Ahokkaan mukaan vastanneet hyvin otteluiden kamppailuvaateisiin.

− Liukas on pelannut roolilleen. Hän on pystynyt kamppailemaan ja puolustaa jämäkästi sekä ottanut irtokiekkoja. Ehkä hyökkäyspäähän olisi vielä voinut jonkun tehon tehdä enemmänkin. Hän on ollut todella positiivinen näky, varsinkin Kanada-peli oli hänen ketjultaan kauttaaltaan positiivinen.

− Väisänen on tehnyt pyyteetöntä näkymätöntä roolia. Hän on pelannut hyvää peruspelaamista. Ei mitään highlightseja, mutta on ollut hyvin luotettava. Hyökkäyssuuntaan toivoisin röyhkeyttä lisää.

Nuoret Leijonat ovat luottaneet turkulaisiin puolustuspäässä, molempien Eemil Viron ja Ruben Rafkinin pelatessa avainrooleissa.

− Viro pystyy pelaamaan koko ajan luotettavaa puolustuspeliä, ja liikkumiskyky on aina ollut hänen vahvuutensa. Hän on pystynyt hyvin nostamaan ja avaamaan peliä. Eikä kiekolla ole tullut mitään vahinkoja, vaan hän ollut oikeasti johtava, luotettava pakki. Hän on erittäin varma, hyvä yleispuolustaja.

− Edellisin peli Saksaa vastaan oli Rubenilta hyvä. Näkee, että hän on ottanut jämäkän roolin, missä hän onkin hyvä. Kamppailupeli ja hyvät peruspuolustajan tehtävät.

Eemil Viro on edustanut Suomen alle 20-vuotiaita jo kaksissa arvokisoissa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Viro ja Rafkin saivat molemmat Ahokkaalta suitsutusta osakseen heidän kehityskäyrästään.

− Näkee kyllä, että Viro on pelannut paljon miesten pelejä ja hän on muutenkin koko ajan menossa rauhassa eteenpäin ja kehitystä tapahtuu. Kuplassa (vuonna 2021) pelattuihin kisoihin verrattuna hän ottanut niihin ison kehitysaskeleen eteenpäin.

− Tietenkin muutama virhe siellä on tullut, mutta silti Rafkinilla on mun mielestä tullut nyt vähemmän sörssyjä kiekolla kuin tuli vaikka kaksi vuotta sitten. Se näkyy, että hän on kehittynyt ja ikää on tullut ja roolikin on samalla kasvanut.

Ahokas toimi päävalmentajana Suomen voittaessa edellisen kultamitalin alle 20-vuotiaiden arvokisoissa kaudella 2018−19, jolloin kisat pelattiin myös Kanadassa. Ahokkaalla oli luotto korkealla joukkueen mahdollisuuksista Edmontonissa.

− Hyvin he pärjäävät. Se on niin pienestä kiinni, mutta mahdollisuudet ovat ihan mihin vain. Petrattavaa löytyy kyllä. Jokainen pystyy vielä parempaan, mutta nythän heidät vasta punnitaan ja mitataan.

Ahokkaalla oli vielä lähettää terveiset Nuorille Leijonille Edmontoniin.

− Puita uuniin vaan, hyvin se menee.

» Lähetä palautetta toimitukselle