Tšekin päävalmentaja Varada odottaa MM-kotikisoja jo innolla

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Päävalmentaja Vaclav Varada oli tyytyväinen Helsingin-turnauksen peliesityksiin.
Kuva © Leo Runsas
Tšekki oli Helsingin-turnauksessa liikkeellä paikoin melko nuorella ja kokemattomalla joukkueella. Vaikka turnauksesta ei irronnutkaan kuin yksi voitto, päävalmentaja Vaclav Varada totesi olevansa tyytyväinen näkemäänsä.

Kuten mainittua, Tšekillä oli turnauksessa hyvin vaihtelevalla kokemuksella varustettu joukkue. Päävalmentaja Vaclav Varadan mukaan tämä näkyi selvästi turnauksen avanneessa Ruotsi-ottelussa.

− Ensimmäisessä pelissämme Ruotsia vastaan näkyi alussa se, että meillä oli paljon nuoria pelaajia, jotka saivat ensikosketuksensa U20-tason kansainvälisiin peleihin. Meillä kesti aikamme asettua aloillemme siinä pelissä, mutta kaiken kaikkiaan kamppailimme hyvin kaikissa peleissä.

Turnauksen päättänyt Venäjä-peli sai kuitenkin Varadan tunteet kuumenemaan. Varsinkin tuomaroinnin taso ei miellyttänyt.

− Tänään Venäjän ensimmäisessä maalissa tuomari teki hirveän virhetuomion pitkä kiekko -tilanteessa ja se hankaloitti peliämme. Sitä ennen kaikki oli hyvin. Muutenkin pelaamisemme toimi hyvin, mutta huono tuomarointi teki pelistä vaikeaa. Tänään ei ollut meidän iltamme, mies harmitteli.

Alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen ei ole aikaa enää kuin puolitoista kuukautta. Kisavalintojen teko on kiivaassa vauhdissa ja Varadakin myöntää, että prosessi ei ole yksinkertainen.

− Tarvitsen joka pelaajalta huippupelaamista ja heidän on tuotava se esille. Seuraavaan tapaamiseemme on vielä reilu kuukausi. Odotan mielenkiinnolla näkeväni, miten pelaajat pelaavat seuraavan reilun kuukauden aikana. Osalla pelaajista on huonommat ja osalla paremmat mahdollisuudet päästä kisajoukkueeseen, mutta aika ennen kisoja merkitsee paljon.

− Täytyy katsoa, ketkä pääsevät mukaan turnauksen valmistelevaan kokoonpanoon, jos jotkut eivät pelaa hyvin, niin he eivät pääse mukaan.

Tšekistä lähtee perinteisesti paljon pelaajia pelaamaan Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin. Heidän huomioiminen valintaprosessissa on oma taiteenlajinsa vähemmistä seuraamismahdollisuuksista johtuen, mutta Varada ei anna sen häiritä.

− Meillä on paljon pelaajia, jotka pelaavat Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa ja olemme olleet heihin myös yhteydessä. Muillakin joukkueilla on kyllä sama tilanne, tärkeintä on saada kasaan joukkue, joka tekee parhaansa Tšekin eteen.

Tšekillä on harvinaislaatuinen tilaisuus, kun se pääsee pelaamaan MM-kisoissa kotiyleisönsä edessä. Varada uskoo, että joukkue saa tästä voimavaroja ja uskoo menestysmahdollisuuksiin.

− Pystymme menestymään joukkueena. Tunnemme rajamme ja yritämme tehdä parhaamme faniemme edessä. Toivottavasti he pystyvät auttamaan meitä suoriutumaan paremmin.

− On jännittävää päästä pelaamaan hyvää jääkiekkoa kotiyleisön edessä. Siellä on perheitä ja ystäviä. He auttavat joukkuetta myös nostamaan tasoaan ja itseluottamustaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle