Tähtimaalivahti Karri Rämö vakuuttui SHL:stä – Uran jatko riippuu terveydestä ja perheestä

SHL / Haastattelu
Karri Rämö torjui kaudella 2019−2020 Tukholman Djurgårdenissa 18 ottelua.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Karri Rämön viime kausi alkoi ilman seuraa. Hän käväisi Mestis-seura Peliittojenkin maalilla harjoitusottelussa, kunnes 4.10.2019 teki sopimuksen SHL-seura Djurgårdenin kanssa.

− Keskustelin Djurgårdenin kanssa pitkään jo kesällä 2019. Olimme aika lähelläkin sopimusta jo, mutta vielä silloin menimme eri teille. Lähdin sitten Sveitsiin treenaamaan, kertoi Rämö.

− Sitten lokakuun alussa DIF:n maalivahti loukkaantui. Silloin oli aika helppoa tehdä sopimus, kun olimme jo pitkälti keskustelleet aiemmin.

Rämö pelasi Djurgårdenin maalilla lopulta 18 ottelua torjuntaprosentilla 88,53. Varsinaista ykkösmaalivahtia joukkueelle ei muodostunut, mutta Rämön vastuu kasvoi loppukaudella.

− En tiedä, olenko ykkösmaalivahti. Pelaan silloin kuin pelaan. Olin kuitenkin koko viime kauden pelaamatta, joten on hyvä, että olen nyt pelaamassa, Rämö totesi tammikuussa.

− Lähtökohta on kuitenkin ollut se, että vähän hiljempaa minua ajettiin joukkueeseen sisään.

Djurgården aloitti kautensa heikosti, mutta oli runkosarjan päätyttyä kuudentena, kunnes sarja keskeytettiin pudotuspelien alla koronaviruskriisin vuoksi.

− Kun tulin mukaan, meillä oli käynnissä mustat viikot − taisimme hävitä kuusi−seitsemän peliä. CHL:kin oli mukana sotkemassa rytmiä, Rämö arvioi.

Djurgården hyödyntää henkistä valmentajaa

Tukholmalaisseura Djurgårdenissa Rämö puhuu englantia, mutta paikalliselta kieleltäkään hän ei ole välttynyt.

− Ruotsiksi käydään kyllä palaverit, mutta vähän ymmärrän ruotsia.

− Ei ollut hirveästi kokemusta tulla mukaan kesken kauden, mutta hyvin joukkuekaverit ovat ottaneet minut mukaan joukkueeseen.

Seurassa käy mentaalivalmentaja kerran kuussa. Rämö antoi siitä kehut.

− Sitä kautta tulee erilaista lähtökohtaa siihen, miten toimitaan joukkueena. Organisaatio tekee asiat niin hyvin kuin mahdollista.

Karri Rämö tuntee hyvin sarjatasoa alempana pelaavan AIK:n suomalaisvahti Mika Järvisen.

− Harva se päivä tapaan Järvisen, tässä usein koppikäytävällä törmäämme. Joko itse tulen jäältä tai sitten hän tulee.

Karri Rämön uran kohokohta ajoittuu Calgary Flamesin pudotuspelikevääseen 2015.
Kuva © Getty Images

"Loukkaantuminen tuli huonoon saumaan, kun NHL-sopimus oli katkolla"

Karri Rämö on pelannut NHL:ssä kuusi kautta: Tampa Bay Lightningissa 2006−2009 ja Calgary Flamesissä 2013−2016.

Hänen NHL-vuosiensa kohokohta ajoittui keväälle 2015, kun hän torjui Flamesin pudotuspelien toiselle kierrokselle.

− Pudotuspelit olivat ihan eri pelejä. Se on niin vaikea liiga päästä sisään. Voi pelata todella hyvin ja silti jäädä pudotuspeleistä ulos. Kukaan ei odottanut meiltä mitään. Se oli hieno runkosarjakin, Rämö kertaa.

Viimeinen Flames-kausi päättyi kuitenkin loukkaantumiseen.

− Loukkaantuminen tuli huonoon saumaan, kun NHL-sopimus oli katkolla. Ei siinä hirveästi neuvoteltu jatkosta, Rämö toteaa.

Kaudella 2016−2017 Rämö pelasi AHL-seura Toronto Marliesissa vielä kolme ottelua. Hän ei kuitenkaan kuntoutunut aivan täyteen terään.

− Oli siinä kova yritys. Toronto Marlies maksoi periaatteessa koko kuntoutuksen kesästä alkaen, mutta ei vain aika riittänyt, että olisin kuntoutunut kaudelle mukaan.

33-vuotias Rämö ei enää haikaile Pohjois-Amerikkaan.

− Kun perhe kasvaa, niin ei voi vain matkalaukkuelämää elää. NHL nuorenee kovaa vauhtia, joten ei ole sinänsä kiinnostusta lähteä sinne. Se oli hauskaa aikaa ja hyvä kokemus.

Mitä jatkossa?

Uran jatkosuunnitelmista Rämö on mietteliäs.

− Kyllä tässä menen ihan hetkessä ja katson, mitkä ovat ensi kauden kuviot. Nyt terveys tuntuu todella olevan kunnossa. Kun perhekin kasvaa, niin omakin terveys on tärkeässä roolissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle