Syövän voittanut Kristian Näkyvä palasi nopeasti huipputasolle SHL:ssä: "Melkein ehdin jo unohtaa, että se oli"

SHL / Haastattelu
Elämä hymyilee Kristian Näkyvälle viime vuoden rankan sairastumiskokemuksen jälkeen.
Kuva © Riku Isokoski
Pitkään Ruotsissa pelannut Kristian Näkyvä palasi syöpähoitojen jälkeen kaukaloon vuosi sitten. Rankasta kokemuksesta selvinnyt puolustaja antaa entistä enemmän arvoa pelaamiselle ja kehuu myös SHL:n kilpailullisuutta.

Ruotsin pääsarja SHL ei ehkä saa Suomessa tasoonsa nähden ansaitsemaansa huomiota, vaikka liigasta löytyykin paljon mielenkiintoisia suomalaistarinoita.

Eräs inspiroiva kertomus liittyy Örebrossa pelaavaan puolustajaan Kristian Näkyvään, joka alkuvuodesta 2020 tulleen kivessyöpädiagnoosin jälkeen toipui nopeasti normaaliin elämään ja pelaa nyt jälleen avainroolissa yli 20 minuutin peliaikakeskiarvolla.

– Nyt jo tuntuu siltä, että syöpä on taakse jäänyttä elämää. Melkein ehdin jo unohtaa, että se oli, Näkyvä muistelee syöpäkokemustaan.

Pitkän pelitauon jälkeen paluu kaukaloon lähes tarkalleen vuosi sitten tuntui luonnollisesti erikoiselta. 

– Hauskaa ja huikeaa, mutta samalla outoa ja sekavaa, Näkyvä muistelee tuntemuksiaan ensimmäisessä ottelussaan syövän jälkeen.

– Vähitellen hoitojen jälkeen kaikki ajatukset liittyivät vahvasti haluun pelata. Fiilikset oli aika hämmentäviä, kun pääsin ensimmäistä kertaa mukaan peleihin ja joukkueen mukaan.

Näkyvän onneksi koko hoitoprosessi sujui mainiosti eikä peliuran jatkuminen ollut vaarassa. 

– Olen todella iloinen, että kaikki meni niin hyvin ja sain hoidon nopeasti, siinä mielessä se oli helppo tapaus. Normaaliin arkeen pääsin takaisin tosi nopeasti, Näkyvä hymyilee.

Seitsemän suomalaisen joukkue

Keskellä Ruotsia Örebrossa sijaitsee varsinainen sinivalkoinen keskittymä, sillä Örebro Hockeyssa pelaa peräti seitsemän suomalaista. Toisen suomalaispuolustajan Rasmus Rissasen ohella Näkyvä viihtyy jo neljättä kauttaan seurassa.

– Ehkä täällä seurajohdolla on ollut hyviä kokemuksia suomalaisista ja heitä on nyt sattunut olemaan runsaasti tarjolla, Näkyvä arvelee suomalaisten runsaasta määrästä.

Näkyvän ja Rissasen ohella Örebrossa pelaavat suomalaishyökkääjät Jani LajunenRobert LeinoJoel MustonenJuuso Puustinen ja Miikka Salomäki.

Maajoukkuepaidassa Näkyvä on nähty viimeksi kaudella 2018–19.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Marraskuun maaottelutauolle tultaessa Näkyvän edustama Örebro löytyy sarjataulukon kuudennelta sijalta ja ennen taukoa joukkue ylsi kuuden ottelun voittoputkeen.

Viime keväänä Örebro jäi vain yhden voiton päähän finaalipaikasta, joten tavoitteet ovat korkealla. Alkukausi on kuitenkin Näkyvän mukaan jättänyt petrattavaa.

– Melko keskiverto alkukausi on ollut. Ihan valmista ei vielä ole ja rakennus on kesken, mutta usko menestykseen on hyvä.

"Ilmaisia pelejä ei ole oikeastaan koskaan"

Jo ennen Örebrohon saapumistaan Näkyvä ehti pelata kolme kautta SHL:ssä – yhteensä pelattuja otteluita Ruotsin pääsarjassa on kertynyt kunnioitettavasti yli 300.

AHL:ssä pelattua kautta 2015–16 lukuun ottamatta Näkyvä onkin pelannut Ruotsissa jo syksystä 2014 lähtien. Yhtenä merkittävämpänä syynä monen vuoden SHL-uralleen Näkyvä mainitsee sarjan kehittävyyden ja kilpailullisuuden.

– Sarja on haastava ja joka ilta joutuu olemaan todella valmiina pisteiden saavuttamiseksi. Haastetta siis riittää jokaisen peliin, mikä myös kehittää todella paljon.

Myös Ruotsin sarjajärjestelmän armottomuus pakottaa jokaisen joukkueen pistämään parasta pöytään.

– Jokaisella joukkueella on ainakin vähän tuli perseen alla, kun yksi joukkue tippuu joka tapauksessa sarjasta. Kyllä se tekee kilpailullisuuden ihan erilaiseksi.

– Jos alkukausi on tahmea, siinä alkaa ympäriinsä tulla fiilis, että täältä pitää taistella itsensä ylös. Kärkeen on vaikea päästä, mutta on myös vaikea pysyä sarjassa. Ilmaisia pelejä ei ole oikeastaan koskaan, Näkyvä toteaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle