Syömishäiriöstä nopeasti toipunut Samu Markkula hakee uralleen uutta alkua KOOVEEsta: “Näen, että minulla on potentiaalia pelata Mestistä kovemmissa sarjoissa”

MESTIS / Haastattelu
Markkula palaa Mestikseen kahden kauden tauon jälkeen.
Kuva © Mika Laakso
Psykologisen avun myötä Samu Markkula oppi olemaan syyllistämättä itseään ja on jääkiekon pelaamisesta taas innoissaan kuin pikkupoika.

Viime syksynä Samu Markkula tuli julkisuuteen vuosia oireilleesta syömishäiriöstään – anoreksiana eli äärimmäisen laihuuden tavoitteluna alkanut sairastuminen muuttui myöhemmin bulimiaksi, jossa ahmimisella ja välittömällä oksentamisella säädellään ahdistusta ja muita negatiivisia tunteita.

Vajaa vuosi sitten Markkulan tähtäin oli psyykkisen sairauden hoidossa ja jääkiekko piti jäädä taka-alalle. Talven ja kevään aikana on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon, ja Markkula teki vuoden sopimuksen KOOVEEn kanssa.

– Edellisestä haastattelusta ei mennyt montaa päivää, kun hoito alkoi. Otettiin kaikki verikokeet ja sydänfilmi, kävin viikottain psykologin kanssa keskustelemassa tunnin ajan, ravitsemusterapeutti ja fysiikkavalmentaja olivat myös hoidossa mukana.

Hoidon kaksi ensimmäistä kuukautta menivät opetellessa uudelleen syömistä ja oikeanlaista ruokarytmiä.

– Syömishäiriö on ollut itsessä niin pitkään, ja alku oli haastavaa: oli vaikeita päiviä ja sen tiesinkin, ettei sormia napauttamalla tapahdu muutos. Oma mieli on sekä hyvässä että huonossa sellainen, että jos jonkin asian päätän tehdä, vien sen myös loppuun – tässä kohtaa se oli hyvä puoli.

Vaikean alun jälkeen kroppa alkoi pikku hiljaa toimia eikä syöminen tuottanut enää epämiellyttävää turvotuksen tunnetta. Syömishäiriön hoitamisen ytimessä on kuitenkin psyyken ja vääristyneiden ajatusten korjaaminen.

Olen ihmisenä vahvistunut niin paljon, etteivät sanat riitä kuvaamaan. Kun ei tarvitse enää salata mitään eikä kusettaa ketään, niin se on vapauttava tunne.

– Psykologilta sain suurimman avun: ymmärsin, mikä minut oli syömishäiriöön ajanut ja lopetin itseni syyllistämisen. Olin itseäni syyttänyt syömishäiriöön ajautumisesta, mutta nyt sain ymmärryksen, että kyseessä on yksinkertaisesti sairaus, joka itselle on tullut.

Markkula on saanut korjattua myös fysiikkaansa.

– Nyt asiat ovat edenneet niin hyvin, että 63 kilosta kun lähdin liikkeelle, niin nyt paino liikkuu 70:n ja 73 kilon välillä. Energiatasot ovat korkealla ja mieli paljon kirkkaampi. Koin, etten ole lajille vielä antanut kaikkeani.

– Kesän puolivälissä alkoi vahvistua tunne, että haluan ensi kaudeksi takaisin. Olin puolitoista kuukautta siinä jo vähän treenannut ja oli tunne, että pystyn palaamaan. KOOVEEssa tiedettiin taustani, puhuttiin ja he olivat valmiita auttamaan kaikin mahdollisin tavoin, jos minulle tulee huonoja hetkiä. Se auttoi tosi paljon valinnassa.

Paluu johtavaksi pelaajaksi

Markkula pelasi viime kaudella vain yhden ottelun HockeyEttanissa, mutta kyseisessä pelissä saadun aivotärähdyksen jälkeiset tutkimukset johtivat lopulta ongelman myöntämiseen ensin itselle ja myöhemmin julkisesti.

– Pari viimeisintä kautta meni huonommin, kun kroppa alkoi pettää. Haen uutta alkua ja mikäs sille parempi kuin Tampere. Olo on kuin pikkupojalla, kun astuu ensimmäistä kertaa askiin.

– Ihan hyvin on fysiikka palautunut. Aluksi se otti aikansa varsinkin luistelukuntoa saada takaisin, mutta voimatasoissa huomaan selvää edistystä. Pystyn kaksinkamppailuissa vääntämään ja hyödyntämään vahvuuksiani jäällä.

Parhaalla kaudellaan Mestiksessä Hermeksen paidassa 63 tehopistettä 49 ottelussa kerännyt Markkula ei aseta itselleen tulostavoitteita, mutta haluaa olla KOOVEEssa johtava pelaaja.

– Olen oppinut itsestäni, että jos asetan itselleni liikaa tavoitteita ja lyön painetta, niin ei tapahdu. Tiedän kyllä, että minut on hankittu johtavaksi pelaajaksi ja että minusta on tekemään pisteitä. Lähinnä yritän olla iso esimerkki ja auttaa KOOVEEta.

– Itselle on niin sanotusti pankkiin kertynyt henkistä kasvua, jota pystyn jakamaan ja olemaan avuksi, jos joku on huonoissa fiiliksissä tai on huono päivä. Olen ihmisenä vahvistunut niin paljon, etteivät sanat riitä kuvaamaan. Kun ei tarvitse enää salata mitään eikä kusettaa ketään, niin se on vapauttava tunne.

KOOVEEn valinnoista näkee, että on halu mennä seurana eteenpäin ja palauttaa seura kiekkokartalle.

Markkula muutti kesän aikana Jyväskylästä Tampereelle ja samalla päättyi hyvin sujunut syömishäiriön hoito.

– On sovittu, että jos jossain vaiheessa alkaa mennä huonompaan suuntaan, otetaan nopeasti koppi siitä. Minulla on vahva tukiverkosto ja olen itse oppinut asioitani käsittelemään, niin sovittiin Jyväskylässä, että lähden nyt omin voimin ja läheisten tuella rakentamaan arkea.

– Faktahan on se, että tämä sairaus tulee loppuelämäni olemaan minussa, mutta päivä kerrallaan menen eteenpäin.

Koko potentiaali käyttöön

Vuoden sopimuksen KOOVEEn kanssa tehnyt 28-vuotias hyökkääjä ei ajattele alkavaa kautta pidemmälle.

– En mieti tulevaisuutta yhtään, vaan elän hetkessä ja nautin niin paljon kuin voin. Näen tämän itselleni niin hyvänä mahdollisuutena uuteen alkuun ja sen tiedän, että minulla on potentiaalia pelata Mestistä kovemmissa sarjoissa.

Markkula pelasi Mestiksessä viimeksi kaudella 2019–20 – pelinopeus on Markkulan mukaan selvästi kasvanut muutamassa vuodessa ja pelaajat ovat vahvempia eli kesäharjoittelussa tehdään hänen mielestä asioita oikein.

– Joukkueessa on potentiaalia ja pystymme menemään pitkälle. KOOVEEn valinnoista pelaajien, valmennuksen ja johdon suhteen näkee, että on halu mennä seurana eteenpäin ja palauttaa KOOVEE koko Suomen ja myös Tampereen kiekkokartalle.

KOOVEEn pärjääminen ja oman pelin sujuminen herättävät Markkulassa kuitenkin varovaista toiveikkuutta.

– Uskon myös, että jos oma pelini kulkee, voin saada mahdollisuuden pelata Ilveksessä. Ennen kautta näin oli puhetta seurajohdon kanssa, että olen tutkassa ja suorituksiani seurataan.

Keskittyminen itsensä hoitamiseen laajensi Markkulan näkökulmaa kauemmas jääkiekosta.

– Tauko jääkiekosta teki hyvää, kun huomasin, ettei elämä pyöri sen ympärillä. Kesällä tein ensimmäistä kertaa elämässäni niin sanotusti oikeita töitä.

Monet Mestis-pelaajat käyvät kesäisin töissä, mutta Markkula oli pystynyt omilla Mestis-kausillaan hoitamaan taloutensa niin, ettei jääkiekon ulkopuolisille tienesteille ollut tarvetta. Nyt Markkula on oivaltanut työnteon muut hyödyt.

– Nyt on tarkoitus jatkaa töissä käymistä pelaamisen ohella, että saan sisältöä niihin päiviin, kun ei ole pelejä.

» Lähetä palautetta toimitukselle