Sveitsissä pelaavista suomalaisista tuntemattomin lähti Suomesta, kun tie nousi pystyyn: "Ajattelin, että nyt ollaan liigassa eikä tarvitse tehdä enää hommia"

CHL / Haastattelu
Santeri Alatalon pelaajapolku on ollut poikkeuksellinen.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Santeri Alatalo lähti Hämeenlinnasta, koska peliaika ja luulot omista kyvyistä eivät kohdanneet. Todellisuus iski päin kasvoja Sveitsissä, jossa kova työ on kantanut hedelmää. Nyt hän on Euroopan huippusarjassa luottopuolustaja.

Sveitsin pääsarjassa on pelannut yli sata suomalaista. Eniten otteluita, 510, on pelannut maalivahti Ari Sulander. Kenttäpelaajista eniten otteluita on pelannut Kimmo Rintanen, joka pelasi lähes 500 ottelua Sveitsissä.

Rintasen ja Sulanderin lisäksi kärkikymmenikössä on kaksi maailmanmestaria, moninkertaisia arvokisamitalisteja, Liigan pistepörssin voittaja ja jopa yksi Stanley Cup -mestari. Seitsemänneksi eniten otteluita on todellisella yllätysnimellä, 29-vuotiaalla Santeri Alatalolla, joka aloittaa jo kahdeksatta kauttaan Sveitsissä. Viime kaudella hänelle tuli 300 ottelua täyteen Sveitsin pääsarjassa.

Alatalon kiekkoharrastus alkoi viisivuotiaana Sveitsin Klotenissa. Hänen isänsä Matti Alatalo valmensi Zürichissä ja hankki pojalleen tämän ensimmäisen pelaajalisenssin. Seitsemän vuotta myöhemmin Alatalot muuttivat isä-Matin JYP-valmennuspestin myötä Jyväskylään. Santeri jatkoi pelaamista ensin JYPin juniorijoukkueessa ja myöhemmin Hämeenlinnassa isän saatua pestin HPK:n päävalmentajana. Matti Alatalon matka jatkui yhden kauden jälkeen Oulun Kärppiin, mutta Santeri Alatalo jäi Hämeenlinnaan. HPK:ssa hän myös pääsi pelaamaan Liigassa.

− Olin vielä aika poikanen. En ollut vielä ehkä valmis liigaympyröihin. Hämeenlinnassa ei ollut silloin hirveästi rahaa, eikä voitu satsata joukkueeseen, joten pääsin sitä kautta näyttämään, Alatalo muistelee.

− Olin saanut hyvää valmennusta juniorina Antti Pennaselta ja Jussi Tapolalta. Sitten liigaportit aukesivat ja kehitys loppui. Ajattelin, että nyt ollaan liigassa eikä tarvitse tehdä enää hommia, Alatalo myöntää.

Vuonna 1995 hankittu Sveitsin pelaajalisenssi osoittautui lopulta arvokkaaksi jokerikortiksi Alatalon uralla. Lisenssin ansiosta hän ei vie ulkomaalaispaikkaa Sveitsissä pelatessaan. Tuon kortin Alatalo löi pöytään syksyllä 2012, kun Ari-Pekka Selinin valmentamassa HPK:ssa oli tarjolla korkeintaan seiskapakin ruutu.

Uusi pelipaikka löytyi Davosista, jossa myös todellisuus iski vasten kasvoja.

− Siellä näin, että taso ei riitä. Piti alkaa paiskia hommia, että kehittyy, Alatalo tunnustaa.

Davosilla oli NHL-työsulun vuoksi hurja nippu kasassa. Joukkueessa pelasivat NHL-supertähdet Joe Thornton ja Rick Nash. Spengler Cupiin Davos vahvisti joukkuettaan vielä Patrick Kanella. Alatalo sai Davosissa todellisen lentävän lähdön, sillä puolustaja valittiin Spengler Cupin tähdistökentälliseen.

− Oli se ihmeellistä, kun siirryin Hämeenlinnan pikkukopista sinne ja Rick Nash istui vieressä värittämässä, Alatalo naurahtaa.

Peli vanhassa kotikaukalossa sujui paremmin kuin seitsemän vuotta sitten.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Davosissa vietetyn kauden jälkeen Alatalo siirtyi EV Zugiin, jota valmensivat Doug Shedden ja Waltteri Immonen. Nyt puolustajalla alkaa jo seitsemäs perättäinen kausi Zugissa. Alatalo puhuu jo sujuvaa sveitsinsaksaa, vaikka aluksi hän joutuikin hieman palauttamaan kieltä mieleen.

− Jouduin aloittamaan englannilla, sitten puhuin hochdeutschia, eli Saksan kirjakieltä. Sitten pääsin sveitsinmurteeseen kiinni. Vuosi siinä meni, Alatalo hymähtää.

Alatalon reitti on ollut poikkeuksellinen, eikä pelkkä pelaajalisenssi takaa paikkaa kivikovassa sarjassa. Yleensä Suomesta Sveitsiin pääsevät vain pistepörssin kärkinimet, kuten esimerkiksi Zugiin täksi kaudeksi siirtynyt Erik Thorell, joka viime kaudella HIFK:ssa pelatessaan oli Liigan pistepörssin kahdeksas.

− Se on kova sarja ja olen tehnyt paljon hommia, että olen paikkani ansainnut. Olen lähtenyt sieltä jostain kolmosparista. Sitten vähän alivoimaa ja ylivoimaa. Nyt pääsen pelaamaan isoja minuutteja joka ilta. Tämä kaikki on ollut kovan työn takana, Alatalo kuvailee.

Viime kausi oli Alatalon uran toistaiseksi paras. Puolustaja iski yhdeksän maalia ja antoi 20 maaliin johtanutta syöttöä ollen Zugin toiseksi tehokkain puolustaja. Pudotuspeleissä Zug eteni finaaliin, jossa se kaatui lopulta Bernille. Alatalo iski 14 pudotuspeliottelussa tehopisteet 0+11. Alkavalla kaudella hän on Zugin varakapteeni ja tavoitteet ovat korkealla, vaikka kysymyksen maajoukkueesta hän väistääkin.

− Tavoite on Euroopan huipulla. Koetetaan tämän jengin kanssa voittaa mestaruus ja pelata CHL:ssä kärkisijoista. Kaikki tavoitteeni ovat tämän joukkueen kanssa ja jos tulee jotain muuta, niin se otetaan sitten positiivisena vastaan, Alatalo pyörittelee.

Vanhassa kotihallissaan Rinkelinmäellä Alatalo tarjoili lauantain CHL-ottelua seuraamaan tulleiden tuttaviensa ja perheensä iloksi syötön Zugin voittomaaliin. Vanha seura HPK taipui lopulta maalein 3−1. Alatalo valittiin joukkueensa ottelun parhaaksi pelaajaksi vaikka vanhaan kotihalliin saapuminen aluksi oli jännittänytkin.

− Tottakai oli perhosia vatsassa! Jännitys meni alkulämmittelyn jälkeen ohi. Oli tämä vähän kuin olisi kotiin tullut. Minulla on asunto täällä ja vietän kesäni Hämeenlinnassa, Alatalo kertoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle