Sveitsiin siirtynyt Vili Saarijärvi haluaa urallaan eteenpäin – "Totta kai olisi hienoa päästä vielä kokeilemaan siipiään siellä"

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Vili Saarijärvi on aloittanut kautensa tehokkaasti Sveitsin liigassa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Suomi voitti Ruotsin Karjala-turnauksen päätösottelussa lukemin 4–1. Suomen saldo turnauksesta oli kaksi tappiota, joista toinen voittomaalikilpailun jälkeen, sekä yksi voitto. Leijonat-puolustaja Vili Saarijärven mukaan isänpäivänä pelattu Ruotsi-kamppailu ei juuri poikennut turnauksen aiemmista otteluista.

– Todella tasainen. Tiukkoja pelejähän nämä ovat kaikki.

– Sellainen kuin odotimmekin: väännetään kovasti ja maalipaikat vähissä. Kovavauhtinen, hyvä peli ja iso voitto meille. Saimme päättää turnauksen hyvällä mielellä voittamalla viimeisen pelin. Jää kuitenkin sellainen suht positiivinen maku, kuvaili Saarijärvi tunnelmia turnauksen päätösottelun jälkeen.

"Tiukkoja pelejähän nämä ovat kaikki"

Jokaisessa pelissä vastus oli huippuluokkaa ja erot joukkueiden välillä pienet. Leijonien saldo olisi yhtä hyvin voinut olla päinvastainen kuin nyt.

– Todella tasaisia kaikki pelit. Tsekkiä vastaan olisimme ansainneet enemmän kuin mitä numerot olivat. Muuten niin kuin sanoin, todella tasaisia pelejä. Hyviä, kovia pelejä. Sveitsi-peli olisi voinut kääntyä kumpaan suuntaan tahansa. Tänään sitten pystyimme isänpäivän kunniaksi kairaamaan voiton. Kova turnaus, kiteytti Saarijärvi kauden ensimmäisen EHT-turnauksen.

Tavoitteena kehittyä pelaajana ja päästä isommille areenoille

Kahden Rauman Lukossa vietetyn kauden jälkeen Saarijärvi otti suunnakseen Sveitsin ja siirtyi NLA:ssa pelaavan SCL Tigersin riveihin. Saarijärven ensimmäinen kausi Sveitsin pääsarjassa on alkanut tilastojen valossa hyvin. Saarijärven mukaan NLA on tasokas sarja, jossa pelaa juonikkaita pelaajia. Sopeutuminen uuteen liigaan on sujunut häneltä hyvin, mistä kiitos kuuluu muille suomalaispelaajille sekä omille joukkuetovereille.

– Todella kova liiga pelata. Vauhti, jolla pelataan, on sellainen, että pitää koko ajan olla valppaana ja huomioida selusta. Siellä on paljon pelaajia, jotka yrittävät vähän huijata ja päästä selän taakse.

– Todella hyvin olen sopeutunut. Alkuun ehkä vähän otti [aikaa], että sai kiinni, ketkä ovat sellaisia pelaajia, joiden kanssa pitää olla erityisen tarkkana. Meillä on hyvä Suomi-porukka siellä. Olemme päässeet hyvin yhteen ja joukkue on ottanut hyvin vastaan, niin ei ole ollut ongelmia sopeutumisessa. Kaikki on mennyt hyvin tähän mennessä, kuvailee Saarijärvi.

Saarijärvi pyrkii kehittymään pelaajana sekä omalla panoksellaan auttaa joukkuettaan menestymään. Heikompien viime kausien jälkeen Langnaussa toivotaan kipeästi joukkueen suunnan kääntyvän.

– Totta kai kehittyä kokonaisvaltaisesti ja auttaa ensimmäisenä seurajoukkuetta menestymään ja kääntää siellä kurssia. Siellä [SCL Tigers] on pari vaikeampaa vuotta takana. Tuoda oma panos siihen.

Seurajoukkueen ohella Saarijärvi haluaa päästä pelaamaan myös maajoukkueessa ja mahdollisuuden saadessaan pitää paikastaan kiinni. Ensisijainen tavoite on kuitenkin pelaajana kehittyminen, mikä tapahtuu pääosin seurajoukkuearjen kautta.

– Totta kai sitten henkilökohtaisella tasolla myös täällä maajoukkueessa aina, kun saa sen kunnian pelata, pyrkiä pysymään matkassa. Kisoihin on vielä pitkä aika, mutta aina jos on paikka olla maajoukkueen matkassa, niin kaikkeni teen sen eteen, että saan sen mahdollisuuden.

– Mutta ennen kaikkea seuratasolla pystyä itse ottamaan seuraava steppi eteenpäin ja auttaa joukkuetta. Sitten jos saan mahdollisuuden olla täällä mukana, niin totta kai haluan olla myös täällä, Saarijärvi kertoo.

"Kaikkeni teen joka päivä ja yritän ottaa sitä seuraavaa steppiä"

Kauden päätteeksi luvassa ovat MM-kotikisat toisena vuonna peräjälkeen. Saarijärvi toivoo pääsevänsä mukaan MM-kisoihin, mutta varsinaiseksi tavoitteeksi hän ei ole näitä itselleen asettanut.

– En sillä tavalla suoranaisesti. Totta kai haluan olla siellä ja teen kaikkeni sen eteen, mutta sinne on vielä pitkä matka. Olemme aika alkukaudessa, tässä on vielä paljon aikaa sinne. Menen päivä ja peli kerrallaan. Vähän jaksoittain tykkään itse pilkkoa tätä kautta, Saarijärvi toteaa.

Detroit Red Wingsin organisaatiossa kolme kautta viettänyt, mutta vain AHL:ssä pelaamaan päässyt Saarijärvi tavoittelee yhä NHL-uraa. Pakkomielle tämä ei hänelle kuitenkaan ole. Saarijärvi arvostaa suuresti mahdollisuutta pelata ammatikseen jääkiekkoa, vaikka se tapahtuisikin "tarunhohtoisen" ulkopuolella.

– Totta kai se on tavoite edelleenkin. Kaikkeni teen joka päivä ja yritän ottaa sitä seuraavaa steppiä, jotta saisin mahdollisuuden siellä vielä jonain päivänä. En kuitenkaan yöuniani sen suhteen menetä ja siitä stressaa. Joka päivä kun paiskii hommia, niin se on tullakseen, jos on. Kun tietää itse tehneensä parhaansa, ja jos se ei riitä, niin sitten se ei riitä.

– Tässä saa kuitenkin terveenä olla ja pelata jääkiekkoa ammatikseen, oli se sitten täällä Euroopassa, Suomessa tai missä tahansa, niin olla kiitollinen siitä, että saa tehdä sitä, mitä itse rakastaa. Totta kai olisi hienoa päästä vielä kokeilemaan siipiään siellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle