Pohjois-Amerikassa pelatut 73 ottelua toivat Reunasen pelitapaan lisää röyhkeyttä sekä itsevarmuutta.
Kuva © Jarno Hietanen

Suuret saappaat eivät Lukkoon palannutta Tarmo Reunasta pelota: " Joukkueena ei ole muuta tavoitetta kuin voittaa koko homma"

Haastattelu
Rauman Lukko menetti viime kauden päätteeksi selkeän ykköspuolustajansa Vili Saarijärven. Paluumuuttaja Tarmo Reunanen on kuitenkin valmis täyttämään aukon oveluudellaan ja älykkäällä kokonaisvaltaisella pelaamisellaan.

Raumalaisjoukkue sai napattua suuren vonkaleen vapailta markkinoilta. Tarmo Reunanen edusti Lukkoa myös vuosina 2018–20, ja nyt 24-vuotias puolustaja palasi tuttuun ympäristöön ottaakseen viimeiset kehitysaskeleet NHL:ää ajatellen.

– Kun eteen tuli se tilanne, että Eurooppaan oli tarkoitus lähteä, Lukko oli heti kiinnostunut. Viime kauden loppu AHL:ssä oli erittäin hankala ja ajattelin, että olisi hyvä saada treeni- ja peliarki rullaamaan. Tutussa ja turvallisessa ympäristössä se on helppo toteuttaa, kun tietää, millaista arki on.

Reunanen pelasi kaudella 2020–21 New York Rangersin riveissä neljä NHL-ottelua. Suurimman osan ajasta Reunanen kantoi AHL-joukkue Hartford Wolf Packin pelipaitaa ennen siirtoaan Chicago Wolvesiin.

"Halusin saada kropan ja mielen kuntoon ja arjen rullaamaan"

– Tykkäsin todella paljon pelata AHL:ssä. Heti alussa tuntui siltä, että pääsin peliin kiinni ja oikein kultalusikalla annettiin rooli myös ykkösylivoimasta. Vastasin huutoon ja pystyin heti tekemään tulosta. 

– Kun minut kaupattiin Chicagoon, sain ensin koronatartunnan ja tervehdyttyäni loukkaannuin. Viimeiset 3–4 kuukautta olivat vaikeita, eikä peli lähtenyt ollenkaan rullaamaan. Se oli yksi pääsyy, miksi halusin Suomeen ja Lukkoon. Halusin saada kropan ja mielen kuntoon ja arjen rullaamaan.

Pelaajien siirtyessä Euroopasta Pohjois-Amerikkaan tai päinvastoin keskustelua herättää aina kaukalon koko sekä pelitapojen erot. Reunasen mukaan erot pelitavassa ovat suuria, mutta tämän lisäksi myös pelaajien ominaisuudet ovat erilaisia.

– Suurin ero on pelin yksinkertaisuus Pohjois-Amerikassa. Siellä puhutaan start and stop -kiekosta, eli pysähdyksiä tulee enemmän kuin isossa kaukalossa. Pohjoisamerikkalaiset pelaajat sanovat, että eurooppalaiset osaavat enemmän kikkoja kiekon kanssa, mutta eurooppalaiset eivät välttämättä ole yhtä röyhkeitä tai nopeita.

– Vahvuuteni sopivat kumpaankin kaukaloon ja pyrin aina pelaamaan vahvuuksillani, oli kaukalon koko mikä tahansa. Isossa kaukalossa ollaan enemmän liikkeessä ja tykkään pysyä kiekossa ja luoda kiekollisena tilanteita.

Tuloksellisesti heikko harjoituskausi

Reunanen saapui Suomeen vasta heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Kausi venyi lopulta lähes kymmenen kuukauden mittaiseksi, sillä Wolves eteni aina AHL:n finaaleihin voittaen koko sarjan.

– Kaksi viikkoa lomailin aktiivisesti ja tein mökkiremonttia ja sen jälkeen kaksi viikkoa ehti treenaamaan fysiikkaa ja käymään jäällä. Aika nopeasti tuli elokuu vastaan, mutta sen tiesin jo etukäteen, että kesä jää vähän lyhyemmäksi tällä kertaa. Onneksi tässä ehtii kuitenkin vielä treenaamaan.

Lukko on pelannut useita harjoitusotteluita niin Pitsiturnauksessa kuin Bratislavassakin. Täysimittaisista harjoitusotteluista joukkue on voittanut vain yhden. Sen jälkeen neljä seuraavaa ovat päättyneet tappioihin maalierolla 19–7. Mietittävää ja parannettavaa siis riittää. 

"Kotimaisia joukkueita vastaan ehtii pelaamaan kauden mittaan ihan tarpeeksi"

Vaikka tuloksellisesti pelit eivät ole edenneet joukkueen suunnitelmien mukaisesti, on tärkeintä ollut ketjukoostumuksien ja taktiikoiden kokeileminen sekä pelikuntoon pääsy.

– Peli on paras treeni. Vaikka lopputulokset eivät ole olleet meille suotuisia, olemme saaneet paljon dataa ja kokemuksia joukkueena. Yhteisiä kokemuksia on kuitenkin vasta vähän ja tutustumme vasta toisiimme niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin.

– Bratislavassa oli mielenkiintoista päästä pelaamaan ulkomaalaisia vastaan, sillä näimme, missä pelimme menee. Kotimaisia joukkueita vastaan ehtii pelaamaan kauden mittaan ihan tarpeeksi. Kun voitimme Davosin, voitto ruokki itseluottamusta. TPS:ää ja Ässiä vastaan tuntui, että kaikki pelaajat olivat väsyneitä. Kovaa olemme painaneet, mutta niin varmasti ovat muutkin.

Tavoitteet korkealla

Pekka Virran aikana Lukko tunnettiin kiekollista peliä harjoittavana joukkueena. Vaikka jokainen valmentaja tuo oman mausteensa pelitapaan, on Marko Virtanen pitänyt pääpiirteet samoina.

– Paljon samaa on Virran ja Virtasen pelikirjoissa, vaikka paljon on ollut vaihtuvuutta ja pieniä viilauksia on tehty. Tavoitteena on kuitenkin edelleen pelata nopeaa kiekkokontrollipeliä.

Henkilökohtaisella tasolla Reunasen tavoite on edelleen tiukasti NHL:ssä, mutta tällä hetkellä mielessä on vain Lukko ja alkava Liiga-kausi. 

– Tavoitteeni on pelata kokonaisvaltaisesti hyvää kiekkoa ja olla johtava pelaaja. Haluan näyttää, että puolustuspelaaminen on mennyt eteenpäin ja haluan pelata roolia kuin roolia esimerkiksi erien lopussa kriittisillä hetkillä.

– Uskon, että minulla on paljon annettavaa joukkueelle ja tällä hetkellä keskityn vain Lukkoon. Parhaimman olon saa siitä, kun joukkue voittaa. Totta kai haluan auttaa joukkuetta pisteidenkin muodossa, mutta usein joukkueen menestyksen myötä saa myös henkilökohtaisia onnistumisia.

"Emme kuitenkaan voi syyskuussa ruveta miettimään kevättä ja mestaruutta"

Reunanen muistuttaa siitä, että vaikka harjoituskauden ottelut eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla, Liiga-kausi on täysin eri asia. Lukon joukkue on varsin nuori, joten esiin saattaa nousta uusia ratkaisupelaajia kesken kauden.

– Joukkueena ei ole muuta tavoitetta kuin voittaa koko homma. Emme kuitenkaan voi syyskuussa ruveta miettimään kevättä ja mestaruutta. Sillä emme saavuta mitään, vaan tärkeintä on keskittyä päivittäiseen tekemiseen ja edetä peli ja pieni pätkä kerrallaan.

– Usein se menee niin, että etenkin nuoret pelaajat voivat ottaa kauden aikana isojakin kehitysaskeleita. Jos nuori nousee uudelle tasolle, voi dominoefektin lailla koko joukkue parantaa otteitaan. Tärkeintä on nousujohteisesti kehittää peliä ja katsotaan sitten keväällä, missä tilanteessa ollaan.

Liigassa nähdään alkavalla kaudella monia sellaisia pelaajia, jotka eivät täällä pelaisi, jos tilanne maailmalla olisi eri. Reunasen mukaan sarjan taso nousee näiden pelaajien myötä, ja siinä voittavat kaikki osapuolet.

– Kaikkihan voivat voittaa mestaruuden, mutta sen huomaa, mitkä joukkueet ovat panostaneet eniten. Yli kahden käden sormien verran on joukkueita, jotka haluavat voittaa ja jos he eivät voita, se on pettymys.

– On valitettavaa, että maailmantilanteen takia sarjaan tulee pelaajia, joiden ei tässä kohtaa pitäisi Liigaa pelata. Kun sarjan taso nousee, siinä voittavat kaikki, pelaajat, seurat ja fanit. Innoissani lähden pelaamaan ja uskon, että näemme hyvää ja laadukasta kiekkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle