Superlupaus Aatu Rädyllä edessä tärkeä kausi – "Olen valmistautunut pelaamaan edustusjoukkueessa koko kauden"

LIIGA / Haastattelu
Aatu Rädyllä on edessään mielenkiintoinen kausi.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärppien ja koko suomalaisen jääkiekon huippulupaus Aatu Räty lähtee tulevaan kauteen rennoin mielin. Räty kertoo korona-ajan harjoittelustaan ja linjaa sekä joukkueen että henkilökohtaiset tavoitteensa.

Lokakuun ensimmäinen päivä on varmasti merkitty kotimaisen jääkiekon seuraajien kalentereissa paksulla tussilla, sillä kyseisellä päivämäärällä nähdään nykytietojen mukaan Liiga-kiekkoa yli kuuden kuukauden tauon jälkeen.

Liigassa nähdään tulevalla kaudella paljon mielenkiintoisia yksilöitä, sillä NHL:n ilmoitettua seuraavan kautensa alkavan aikaisintaan joulukuussa, pelaajien virta Pohjois-Amerikasta Eurooppaan on ollut voimakas.

Yksi mielenkiintoisimmista pelaajista ensi kaudella on marraskuussa 18 vuotta täyttävä Kärppien superlupaus Aatu Räty. Nuorukaista pidetään yhtenä 2021 NHL:n varaustilaisuuden lupaavimmista pelaajista. Kovasta työmoraalista tunnetun Rädyn kesä sujui odotetulla tavalla – treenatessa.

"yritetty karsia heikkoja osa-alueita pelistä pois"

– Treenin ja uuden harrastuksen, golfin parissa sujui kesä. Oulussa koronatilanne on ollut aika hyvä, niin on pystynyt elämään suhteellisen normaalisti, Räty avaa.

Harjoittelu on ollut kovaa ja monipuolista. Räty kertoo viettäneensä paljon aikaa jäällä myös kesällä.

– Ihan perusjuttuja. Kovia, pitkiä treenejä on tehty niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Jäällä pelitapaharjoittelua, kuten karvaamista ja kulmissa painimista.

– Alkukesästä oli pitkä jakso fysiikkaharjoittelua, mutta kun pikkuhiljaa alettiin joukkueen kanssa olemaan yhdessä, siirryttiin enemmän jääharjoitteluun.

Monipuolinen harjoittelukausi

Treenissä ei ole keskitytty yhteen tiettyyn osa-alueeseen, vaan kokonaisvaltaista pelaamista on pyritty viemään eteenpäin. Räty onkin asennoitunut pelaamaan koko kauden Liiga-miehistön mukana.

– Ei sitä olla vieläkään mikään täydellinen paketti, mutta on yritetty karsia heikkoja osa-alueita pelistä pois. Olen asennoitunut niin, että pelaan Liiga-joukkueen mukana. Siellä pitää pystyä varmaan ja kokonaisvaltaiseen peruspelaamiseen, toteaa 17-vuotias nuorukainen.

Kärppien joukkue koki viime kaudesta useita muutoksia, joista merkittävin on kapteeni Lasse Kukkosen lopettaminen. Räty tiedostaa kokeneen kärppäikonin merkityksen koko organisaatiolle, mutta on myös optimistinen tulevaisuuden suhteen.

Maajoukkuekuviot ovat pitäneet Rädyn kiireisenä kauden alla.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

– Onhan se iso menetys joukkueelle, kun noin iso johtava pelaaja ei enää ole pukukopissa, mutta kyllä meillä johtavia pelaajia joukkueessa on edelleenkin muun muassa uuden kapteenin Mika Pyörälän johdolla, Räty sanoo.

Räty on ollut mukana kolmessa Kärppien valmistavassa ottelussa ja kirjannut niissä tehopisteet 2+2. Maajoukkuekuviot ovat pitäneet Rädyn kiireisenä ja poissa Kärppien kokoonpanosta.

– Peli on maistunut näin alkusyksystä oikein mukavasti. Valmistavia otteluita on jäänyt pelaamatta, kun olen ollut maajoukkueen mukana, Räty taustoittaa, miksei häntä ole nähty kärppänutussa useammin.

Superlupaus lähtee nöyrällä asenteella ja odottavin mielin kohti tulevaa Liiga-sesonkia, eikä odota pelipaikan tulevan tarjottimella.

– Tosi odottavainen tunnelma. Onhan pelien alkamista odotettu jo monta kuukautta. Nyt pitää vain toivoa, että saataisiin mahdollisimman normaalisti pelattua tuleva kausi.

– Joka päivä taistellaan pelipaikasta. Meillä on tälläkin kaudella tosi kova rosteri eikä pelipaikka tule ilmaiseksi.

Nuorukainen on kenties yksi tulevan sesongin seuratuimpia pelaajia. Pelaaja itse ei väitettä allekirjoita.

"Pelien alkamista odotettu jo monta kuukautta"

– En kyllä siihen usko, että olisin seuratuimpia pelaajia, nauraa ensi kesänä NHL:n varaustilaisuuden kärkikolmikossa huudettava oulunsalolainen.

Kärppien tulevan kauden tavoitteeksi Räty asettaa runkosarjan voiton sekä Suomen mestaruuden. Henkilökohtaisella tasolla nuori kärppähyökkääjä toivoo vakaata ja nousujohteista kiekkorupeamaa.

– Joukkue lähtee tavoittelemaan sitä kirkkainta. Minkään muun tavoittelu olisi vähättelyä. Itselleni odotan raskasta kautta siinä mielessä, että joutuu kynsin hampain taistelemaan pelipaikasta. Toivon kehittyväni kauden edetessä monipuolisesti. En aseta itselleni tehopistetavoitteita tai mitään sellaista, Räty kuuluttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle