Suomi lähtee hakemaan menestystä nuorten olympialaisista

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mika Marttila on valmis nuorten olympialaisiin joukkueensa kanssa.
Kuva © Saimi Airaksinen
Mika Marttila johtaa Suomen poikien U16-maajoukkuetta kohti tammikuussa 2020 pelattavaa nuorten olympialaisten jääkiekkoturnausta. Vuonna 2004 syntyneiden ikäluokka saa tällä kaudella ensikosketuksensa kansainväliseen maajoukkuejääkiekkoon. Marttila on innokkaalla mielellä johtamassa joukkojaan.

Tämän kauden U16-ikäluokalla on harvinaislaatuinen tilaisuus, koska se pääsee edustamaan Suomea nuorten olympialaisissa. Kerran neljässä vuodessa pelattava arvoturnaus tuo extralatauksen kauteen.

− Kokemus tulee olemaan huikea. Siellä on Luzernin miesten jääkiekon MM-kisa-areena sekä uusi halli ja olympiakylä on rakennettu kolmen metropysäkin päähän. Odotamme mielenkiinnolla. Nuorten olympialaisiin tulee 17 lajista urheilijoita jääkiekon lisäksi, muutkin talvilajit ovat mukana. Siellä on hyvää olympiahenkeä omienkin pelien lisäksi.

− Siellä oppii myös kansainvälisyyttä. Mitä nopeammin noihin ympyröihin pääsee, sitä valmiimpia pelaajia meiltä varmasti tulee, Suomen U16-maajoukkueen päävalmentaja Mika Marttila hehkuttaa.

Suomi lähtee kisoihin menestys mielessä. Mikään muu vaihtoehto ei Marttilan mukaan tulisi mieleenkään.

− Jääkiekossa aina kun ollaan Suomi-paita päällä, aina lähdetään kaikkia pelejä voittamaan, se on itsestäänselvyys.

Matka kohti nuorten olympialaisia alkoi jo kesäkuussa, kun uusi kausi pyörähti käyntiin.

− Meillä oli kesäkuussa testileiri, 40+4 pelaajaa ja siitä sitten pelaajille annettiin testit ja palautteet seuroille siitä, missä he menevät fyysisesti. Toki olimme jäälläkin ja pääsimme pelaajiin hyvin kiinni ja elokuussa olivat Tšekki-pelit.

− Tšekki-pelit olivat hyvät, koska sen jälkeen pystyin jo antamaan 25 pelaajalle jo hyvän palautteen pelissä, mitä siellä tapahtui ja mitä tarvitaan arkeen. Ei tarvinnut odottaa lokakuun Saksa-pelejä, koska kausi oli silloin jo aika pitkällä.

Tähän mennessä pelatut maajoukkuepelit ovat kaiken kaikkiaan valmistaneet joukkuetta hyvin kohti arvoturnausta.

− Pelit antoivat aika paljon sisältöä meille pelaajien osaamisesta ja mitä heidän pitää kehittää. Siitä pidettiin palautekierros. Pelejä olen seurannut tällä kaudella semmoiset kuutisenkymmentä kappaletta ja olen antanut 65 pelaajapalautetta tässä vaiheessa, niissä olivat valmentajat mukana. Suomikiekko-kierroksia on ollut 15 kappaletta, olen seurannut harjoituksia ja tehnyt seurakäyntejä.

Seitsemän kuukautta on lyhyt aika jääkiekossa. Varsinkin alle 16-vuotiaiden maajoukkuekuvioissa siinä ajassa pitää tutustua kokonaan uutena aloittavaan ikäluokkaan, oppia tuntemaan pelaajat ja heidän tasonsa sekä sopeuttaa kaikki tekeminen niihin. Marttila on tyytyväinen saamiinsa toimintaedellytyksiin.

− Tämä on todella tiivis aikataulu meillä, vaikka tietyt tapahtumat ajoittuvat parin kuukaudenkin välein. Tässä välillä tehdään kuitenkin töitä ja koetetaan auttaa pelaajia ja koetetaan auttaa seuroja ja kertoa niitä kehityskohteita. Meillä on Jääkiekkoliitossa sillä tavalla pullat hyvin uunissa, että pystymme aika säännöllisesti mittaamaan maailman kärkeä vastaan, millaiset pelaajamme ovat ja millaiset joukkueemme ovat.

Vaikka jääkiekko ei olekaan maailmanlaajuisesti suuri laji, Suomi on sen absoluuttisella huipulla ja se mahdollistaa kovatasoisten tapahtumien järjestämisen vuodesta toiseen. Se palvelee joukkueen etua.

− Monissa lajeissa tämä on täysi mahdottomuus. Siellä on arvausta ja luuloa siitä, mitä se maailman huipulla oleminen vaatii, mutta tässä me pystymme aika alusta leipomaan 15-vuotiaalle, että tämä on sitä peliä, tällainen on maailman paras pelaaja. Tällä kaudella pelaamme Euroopan parhaita vastaan ja nuorten olympialaisissa on vielä USA ja Kanada, niin tämä on hyvä kattaus tähän ensimmäiseen vuoteen, Marttila myhäilee.

Nuorten olympialaiset järjestetään ensi vuonna Sveitsin Luzernissa. Sveitsi on Suomelle helppo kohde pienen aikaeron vuoksi, mutta vuoristoilmasto tuo omat haasteensa. Lisäksi nuorten olympialaisten jääkiekkoturnauksen pelitapa on omalaatuinen.

− Turnaus kestää viikon verran. Siellä on kuusi joukkuetta. Sitä ennen on vielä valmistava leiri. Siellä on sikäli poikkeavaa, että joukkueissa on vain 15+2 pelaajaa. Kolmen kentän peliä, mutta peliaika on kuitenkin ihan normaali 3 x 20 minuuttia. Siinä ovat fyysinen jaksaminen ja palautuminen tärkeässä osassa. Vähän sitäkin opetellaan sillä lyhyellä leiripätkällä, Marttila kertoo.

Ennen olympiaturnausta Suomella on vielä edessä Ruotsi-pelit joulukuussa.

− Kaikki pelaajat, jotka sinne valitaan, ovat olleet luonnollisesti kauden aikana mukana ja nyt saamme Ruotsi-peleistä aika hyvää informaatiota siitä, missä tämä joukkue tällä hetkellä menee.

» Lähetä palautetta toimitukselle