Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen: "Pohjoisamerikkalaisia vastaan ei riitä 20 minuuttia hyvää peliä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Pasi Mustosen tukka oli myös kisahengessä.
Suomen naisten päävalmentaja Pasi Mustonen totesi pelin jälkeen, että 20 minuutin ajan Suomi oli pelissä niskan päällä. Se ei vain riittänyt.

Suomi taisteli USA:ta vastaan hienosti ja johti vielä kolmannen minuutin alkupuolella vielä 2-1. Kyseessä olisi ollut Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen voitto yhdysvaltalaisista kautta aikojen. Päävalmentaja Pasi Mustonen oli positiivisella mielellä Naisleijonien kyvystä haastaa suurmaa.

− Kaikenkaikkiaan positiivinen maku jäi. Lähdimme haastamaan olympiavoittajaa ja maailmanmestaria ja halusimme tarjota oikeasti viihdyttävän ottelun MM-kisojen avauksessa ja onnistuimme siinä.

Suomen peli räjähti kuitenkin käsiin kolmannen erän edetessä, kun USA tuli nopeasti rinnalle, ohi ja paineli lopulta neljän maalin voittoon. Tappion syitäkään Mustosen ei tarvinnut kaukaa kaivaa.

− Virheiden määrä kumuloitui. Ensimmäinen erä oli erittäin hyvä, toinenkin erä pätkittäin. Fakta on kuitenkin, että toisessa erässä aloimme hukata kiekkoja, varsinkin viivoilla. Kolmannessa erässä aloimme hukata niitä omalla alueella. Meillä oli kolmannessa erässä kaksi huippupaikkaa tehdä 3-1-maali, niiden avulla olisimme voineet voittaa tämän ottelun. Sen jälkeen, kun emme tehneet niitä, kaveri tuli ohi ja voitti.

Arvioiden mukaan Suomi pelasi parhaan pelinsä USA:ta vastaan ikinä. Mustonen oli pitkälti samaa mieltä. Lopun synkkä jakso vei vain pohjan voitolta.

− Ei se kovin kaukaa liipannut. Se ei vain riitä, että pelataan sillä lailla 20 minuuttia, pitää pelata 60 minuuttia siten. Emme voita 20, 30 eikä 40 minuutilla. Otetaan tästä kuitenkin se mukaan, että harvemmin tuollaisia 30-minuuttisia pelataan.

Seuraava haaste tulee idästä

Mustosen valmennusteeseihin ei kuulu pelin loputon jauhaminen heti sen päätyttyä. Miehellä on aivan oma tyylinsä tähänkin.

− Meillä ei ole tapana ottaa heti pelin jälkeen suurempaa keskustelua. Menemme hotellille syömään ja valmennus katsoo 12:sta puoli kolmeen nauhoja läpi. Sitten aamulla ollaan vähän viisaampia. Olen nähnyt elämäni aikana 2500-3000 peliä ja olen huomannut, että videokamera on paljon fiksumpi kuin minä.

Suomen seuraava vastus Venäjä kuuluu myös naisjääkiekon suurmaihin. Itänaapuri on Mustosen mukaan täysin kaadettavissa, mutta se vaatii myös huippupelin.

− Tiedämme, että pystymme pelaamaan maailman parhaita vastaan. Kova joukkue tulee vastaan, ei kuitenkaan todennäköisesti niin kova kuin tänään. Pitää pystyä pelaamaan 60 minuuttia. Venäjä on erittäin taitava, he pistivät meitä pataan helmikuussa. Heti kun pelaamme huonon pelin, häviämme. Jos pelaamme huippupelin, voitamme.

− Tämä turnaus on matka ja koko ajan pitää parantaa ja pelata paras peli viimeisenä. Se on tavoitteemme. Otetaan tuo ensimmäinen erä ja se tunne, että pystytään pelaamaan parhaita vastaan, Mustonen päättää.