Suomen joukkueen kuopus Brad Lambert vakuuttaa oman pelin riittävän Ruotsin kaatamiseen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lambert kokee maajoukkueen edustamisen kunnia-asiana.
Kuva © Getty Images
Brad Lambert tulee vakuuttavasta kiekkosuvusta. Huippulupauksen isä ja kaksi setää ovat entisiä ammattijääkiekkoilijoita ja serkku pelaa NCAA-yliopistosarjassa. Toisin kuin sukulaisensa, Brad edustaa maajoukkuetasolla Suomea.

Brad Lambertin perheessä jääkiekko on vakituinen puheenaihe. Harvalla pelaajalla löytyy lähisukulaisista kolme pitkän uran Pohjois-Amerikan farmisarjoissa ja Euroopan liigoissa pelannutta ihmistä, kuten Bradin isä Ross Lambert ja sedät Dale Lambert ja Lane Lambert.

Viimeksi mainittu toimii kaiken lisäksi nykyisin NHL-joukkue New York Islandersin apuvalmentajana. Kiekkoileva serkku Jimmy Lambert täydentää viisikon.

− Kyllä jääkiekosta puhutaan meidän perheessämme aika paljon. Täällä on paljon sukulaisia ja olen pitänyt heihin yhteyttä yleensäkin ja nyt vielä enemmän. Harmi, etteivät he pääse katsomaan, heillä ei ole kuin kuuden tunnin ajomatka kotiseudulleni, mutta nyt ei tämän kuplan takia pääse. Kyllä he seuraavat TV:stä ja laittavat aina pelin jälkeen viestiä.

Perheen tuki on ollut jääkiekossa aina tärkeää.

− Kyllä se antaa paljon tukea tähän, on se todella tärkeätä, että on tuollaisia ihmisiä ympärillä, ketkä tietävät jääkiekosta ja osaavat auttaa, Lambert toteaa.

Paraskaan tuki ei auttanut Kanadan vyöryä vastaan

Suomi jäi alkulohkon päätösottelussaan Kanadan jalkoihin lukemin 1−4. Hyökkääjälupaus myöntää, ettei Nuorten Leijonien ryhmä pystynyt alussa vastaamaan isäntämaan asettamaan haasteeseen ja se kostautui.

− He olivat hereillä alusta asti ja tulivat niin kovaa, vähän tuli silmille. Alku kun oli niin kova, emme ehkä tajunneet, että siellä on enemmän aikaa kuin miltä tuntuu ja sitten pistimme ehkä vähän paniikkinappulan käyntiin.

− Siinä meni pari erää, että pääsimme tempoon mukaan. Kun peli eteni, meillä oli mielestämme ihan hyviä paikkoja ja pätkiä. Näytimme, että pystymme pelaamaan tuossa tempossa mukana, kun vain pelaamme hyvää ja omaa peliä. Jos haluamme voittaa tuollaisia joukkueita, meidän täytyy laittaa parastamme pöytään, ok ei vain riitä.

Alkulohkon muut pelit sujuivatkin  mallikkaammin. Suomi peittosi sekä Saksan, Sveitsin että Slovakian.

− Alku toi joukkueelle itseluottamusta ja sitä, kuinka hyvin me pystymme ajoittain pelaamaan, kun pelaamme omaa peliämme. Kaikki tekevät joukkueelle hommia. Kyllä siitä sai paljon itseluottamusta ja mielestäni ensimmäiset kolme peliä pelasimme todella hyvin. Esimerkiksi jos olisimme Kanadaa vastaan pelanneet samalla lailla kuin Slovakia-pelissä, peli olisi ollut ihan erilainen, hyökkääjä toteaa.

Rakasta arkkivihollista kaatamaan puolivälierässä

Suomi sijoittui alkulohkossaan toiseksi ja saa puolivälierässä vastaansa toisen lohkon kolmanneksi sijoittuneen Ruotsin. Länsinaapurin peli on ailahdellut turnauksen aikana ja Suomen valmennusjohto painotti viimeisessä harjoituksessa ennen peliä, että Suomella on voiton avaimet käsissään.

− Ruotsi on myös kova vastustaja. Ei meidän tarvitse tehdä mitään ihmeellisiä kentällä, kaikki vain pelaavat joukkueelle ja pelaamme omaa peliämme, se riittää. Tiedämme, että jos kaikki pelaavat hyvin ja kaikki pelaavat omaa peliämme, pystymme voittamaan ihan kenet vain.

Muihin pudotuspelijoukkueisiin ei Suomen joukkueessa ole keskitytty vielä lainkaan.

− Emme ole hirveästi käyneet läpi mitään muista pudotuspelijoukkueista. Tällä hetkellä kaikki fokus on Ruotsi-pelissä ja se lähdetään voittamaan. Jos se hävitään, sitten ollaan turnauksesta ulkona.

− Meidän kaikkien täytyy mennä siihen peliin sillä lailla, että se on kautemme viimeinen peli ja joka vaihto pitää vetää siten, että se on kauden viimeinen vaihto ja sitten vedetään niin kovaa kuin pystyy. Jos voitamme Ruotsin, alemme katsoa eteenpäin, Lambert alleviivaa.

MM-turnauksesta on jäänyt vain positiivista käteen

Brad Lambert on vasta 17-vuotias ja yksi kisojen nuorimmista pelaajista. NHL-unelma siintää mielessä ja vaikka draft-tilaisuus onkin hänen osaltaan vasta kahden vuoden päässä, tason mittaamismahdollisuus on nyt jo käsillä

− On tosi nättiä päästä pelaamaan maailman kärkeä vastaan ja mittauttaa itseään maailman parhaita vastaan. Ovat nämä tosi siistejä kokemuksia, on todellinen kunnia olla täällä.

− Parhaan vaikutelman seuraajille saa sillä, että auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon ja menee joukkueena pitkälle. Siten meidänkin joukkueestamme nousee yksilöt esiin, Lambert toteaa.

MM-turnaus on ollut kokonaisuudessaan positiivinen kokemus. Hyökkääjä uskoo, että Suomella on mahdollisuus oppia kokemuksistaan ja mennä päätyyn saakka.

− Täällä ei ole jäänyt yhtään huonoa asiaa käteen. Kaikki on ollut mahtavaa ja kaikesta pystyy oppimaan. Totta kai on ollut huonoja aikoja, esimerkiksi Kanada-peli, mutta eivät nekään ole sellaisia huonoja kokemuksia. Niistäkin pystyy oppimaan. Meillä on mahtava joukkue ja uskon, että pääsemme pitkälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle