Suomen joukkueen kuopus Aatu Räty ei vielä stressaa kaukaista NHL-varaustilaisuutta − "Ei tule vielä paineita varauksesta, eikä ikinä tulekaan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Aatu Räty oli pelipäällä Suomen voittaessa Slovakian.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomen nimellinen nelossentteri Aatu Räty kuului Suomen tehomiehiin Slovakian kaatuessa numeroin 8-1 Třinecin lauantai-illassa. Tehoin 1+1 slovakkeja kurittanut Räty näki paljon parannusta joukkueen otteissa Ruotsi-peliin verrattuna.

− Hyvä valmistautuminen ja hyvä startti tänään. Jauhettiin peliä hyvin, ehkä vähän huolellisuutta lisää, niin puhuttaisiin ihan täydellisestä pelistä, Räty kertaa.

− Ruotsia vastaan oli hirveä määrä kiekonmenetyksiä, vaikka tänäänkin tuli muutama, ne oli silti paljon paremmin kurissa. Hyvin oli itseluottamusta kaikilla pelata ja sitä tuli maalien myötä lisää. Huolellisuus kiekon kanssa oli isoin juttu verrattuna viime peliin.

Aatu ja Aku Rädyn ketju, jossa kolmantena lenkkinä häärii Sampo Ranta, on ollut energinen ensimmäisissä peleissä. Slovakiaa vastaan tulikin palkinto, kun kukin kolmikosta vietti kahden pisteen iltaa.

− Kentällä kulki hyvin, kaikilla jalka rallatti. Pelattiin nöyrää, hyvää peliä. Meillä on hyvä kemia, Sampo ja Aku on kovia tekemään hommia ja luistelemaan. Se auttaa minua, kun jalka ei välttämättä ole se kovin juttu, eikä välttämättä se työmääräkään. Mä pistelen niille kiekkoa laitaan kovaan vauhtiin niin ne pääsee sieltä tulemaan, Aatu kertoo ketjustaan.

Ennen kisoja mies oli vähään tyytyväinen, kun toivomus oli vain päästä pelaamaan. Peliaikaa onkin tullut ja se on käytetty tehokkaasti. Vaatimattomuus on yhä tallella ja mies on tyytyväinen.

− Kaikki kelpaa. Aina kun pääsee kentälle, se on kunnia-asia. Nälkä kasvaa syödessä ja pelin kulkiessa haluaa lisää vastuuta. Olen päässyt alivoimalla ja tasakentin pelaamaan, ihan mahtava juttu.

Seuraava turnausottelu on Rädylle historiallinen, sillä hän ei ole ennen Kazakstania vastaan pelannut. Molemmat pelinsä tähän asti niukasti hävinnyt Kazakstan on osoittautunut sitkeäksi ryhmäksi.

− Eiköhän me tänään ne käydä läpi, että ollaan valmiita huomenna niitä vastaan. Varmaan tulee kova peli, Kazakstan siitä nelospaikasta kuitenkin taistelee. Uskon kyllä, että me se peli voitetaan.

Päävalmentaja Raimo Helmisen Kazakstan-valmennustaustaa Räty ei muistanut, mutta uskoi siitä olevan hyötyä.

− Varmasti tulee jotain vinkkejä häneltä, kun kazakkien pelistä tietääkin jotain. Meillä on  myös hyvät filmikoutsit, he tekevät hommia niin, että me tiedetään kaikki Kazakstanista, mitä tarvitsee tietää.

Suomen joukkueen nuorimpana ja ainoana vasta 2021-kesänä NHL:ään varattavissa olevana pelaajana Aatu Räty ei vielä ota paineita näyttöjen antamisesta varausta ajatellen. Kisoissa on paikalla lukuisia NHL-kykyjenetsijöitä, joten kyseessä on hyvä näyteikkuna.

− Totta kai haluan antaa hyviä näyttöjä, ikinä positiivinen kuva itsestä ei tee pahaa. Enemmän mietin vain, että pelaa niin kuin osaa ja yrittää pelata omilla vahvuuksilla.
Ei tule vielä paineita varauksesta, eikä ikinä tulekaan. Mukavaa, että skoutteja käy katsomassa, pystyy antamaan näyttöjä NHL-seuroille, mutta tässä pelataan nyt vain voitosta, Räty päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle