Suomen ja Tšekin päävalmentajat harmissaan World Cupin siirtymisestä – Jukka Jalonen: "Ainakin minua ottaa päähän"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jukka Jalonen oli harmissaan World Cupin siirtymisestä tulevaisuuteen.
Kuva © Tiia Mahkonen
NHL ja NHLPA tiedottivat perjantaina, ettei vuodelle 2024 kaavailtua World Cupia tulla pelaamaan. Tieto turnauksen siirtymisestä harmitti Suomen ja Tšekin päävalmentajia.

NHL ja pelaajayhdistys NHLPA tiedottivat perjantaina, ettei helmikuulle 2024 kaavailtua World Cupia tulla pelaamaan. Tieto parhaiden pelaajien turnauksen siirtymisestä ei yllättänyt Suomen maajoukkueen päävalmentajaa, Jukka Jalosta.

– Vähän ennakoinkin sitä, koska NHL haluaa, että Venäjä on mukana. Sen melkein arvasi, koska eihän tässä tapahdu vähän reilussa vuodessa yhtään mitään. Sitä [World Cupia] pitää kuitenkin valmistella aikaisemmin.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF sulki keväällä Venäjän pois toiminnastaan maan Ukrainaan kohdistuneen sotilaallisen hyökkäyksen jälkeen. Ennen sodan päättymistä ja kilpailukiellon purkamista Venäjää ei olla ottamassa takaisin kansainvälisiin turnauksiin. Jalonen ei usko tämän tapahtuvan hetkessä – ei edes, vaikka sota päättyisi huomenna.

– Saa nyt nähdä, milloin Venäjä on ylipäänsä mukana kansainvälisessä jääkiekossa. Ei varmasti ihan lähiaikoina.

"Kaikki haluaisivat pelata maailman parhaimpia vastaan."

World Cupin siirtyminen tulevaisuuteen tarkoittaa, ettei Jalonen välttämättä enää koskaan saa mahdollisuutta valmentaa Suomen tämän hetken huippupelaajia maailman parhaita vastaan.

– Harmi juttu. Ainakin minua ottaa päähän, etten pääse omalla valmentajaurallani näitä meidän huippupelaajia valmentamaan joukkueena, mutta ei mahda minkään, Jalonen harmittelee.

NHL tiedotti, että siirtynyt World Cup pyrittäisiin järjestämään mahdollisuuksien mukaan vuonna 2025. Jalonen on kuitenkin skeptinen tämän suunnitelman suhteen.

– En ihan siihenkään usko, että 2025 olisi yhtään mitään. Nyt tuli info, että 2024 ei ole ja varmasti pelaajiakin ottaa päähän se.

– Kaikki haluaisivat pelata maailman parhaimpia vastaan. Siitä on aika kauan, kun on pelattu – kohta kymmenen vuotta, Jalonen kommentoi.

Jalosen ymmärryksen mukaan käytännössä kaikki Euroopan maat ovat eri mieltä NHL:n kanssa Venäjän osallistumisesta – NHL haluaa Venäjän mukaan, eurooppalaiset eivät.

– Kaikki sen tietävät, että he haluavat Venäjän mukaan ja voi olla, että sen takia World Cupia ei ihan vähään aikaan pelata, Jalonen toteaa.

Kari Jalonen toimii Tšekin maajoukkueen päävalmentajana.
Kuva © Tiia Mahkonen

Myös Tšekin päävalmentaja Kari Jalonen on harmissaan World Cupin siirtymisestä, mutta tunnustaa myös realiteetit.

– Kaikki sitä odottivat ja se oli jo vähän jalallakin, mutta elämme näillä faktoilla. Emmehän me voi täällä Euroopassa siitä mitään päättää.

Tšekin maajoukkueen päävalmentajan ominaisuudessa World Cupin siirtyminen ei ole kuitenkaan Jaloselle niin suuri pettymys, sillä samana vuonna ovat luvassa Prahassa ja Ostravassa järjestettävät MM-kotikisat.

– Meillä on kuitenkin kotikisat 2024. Meillä on iso tapahtuma silloin, vaikka World Cupia ei järjestetäkään, kommentoi Jalonen uutista World Cupin siirtymisestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle