Suomen Liigan läpi pelannut Robert Rooba viihtyy Venäjällä, mutta ei sulje pois Suomeen paluuta

KHL / Haastattelu
Virolainen Robert Rooba viihtyy Venäjällä.
Kuva © Samppa Toivonen - https://www.samppas.net
Robert Rooba, 28, kertoo ensimmäisestä syksystään Venäjällä. Viime kausi meni Tallinnan miehellä nappiin Suomen kaukaloissa, kun hän nakutti huimat 30 maalia runkosarjassa. Rooba kertoo myös sisäpiirin tietoa JYPin uudesta maalivahdista. Venäjä maana oli myös käsiteltävien asioiden listalla.

Vielä viime keväänä etenkin Jyväskylässä ihasteltiin suomalaistuneen virolaisen Robert Rooban otteita. Tallinnan mies paukutti viime kaudella 30 maalia, ja tämä riitti KHL-sopimukseen. Rooba sijoittui Liigan maalipörssissä toiseksi. Hänen edelleen ylsi ainoastaan Porin Ässien Sebastian Wännström. KHL:ssa samanlainen lentokeli ei ole jatkunut, sillä 33 pelin jälkeen Rooban pistesarakkeessa ovat tehot 5+2=7.

− Ei ole ollut kivuton siirtyminen. Selvästi Liigassa ja KHL:ssä on eroja. Joillain pelaajilla on varmasti onnistunut siirtyminen paremmin kuin minulla. Omalla kohdallani tasoero on tuntunut, Rooba avaa hyppyään uuteen sarjaan.

Hyökkääjä avasi konkreettisia eroja Suomen ja Venäjän liigojen välillä.

− Tasoero tulee esiin pelaajien fyysisyydessä ja kypsyydeessä. Myös yleinen vaatimustaso on kovempi kuin Liigassa. Pelimatkat ovat myös erilaisia, ne lisäävät fyysistä- ja henkistä kuormaa.

"Jokainen on valmis kuolemaan oman pelipaikkansa edestä tässä sarjassa."

− Odotuksiini nähden oma peli ei ole ollut sellaista mitä olisin toivonut. Tiesin kuitenkin jo kesällä, ettei siirtyminen KHL:ään ole helppo. Tiesin myös sen, että vaikka tein 30 maalia viime kaudella Liigassa, niin se ei tarkoita sitä, että tulen tänne ja pystyn täällä samaan tai edes lähellä sitä. Mutta on hienoa, että ollaan joukkueena pärjätty tosi hyvin.

Rooba juhlimassa maalia joukkuekavereidensa kanssa tänä syksynä Jokereita vastaan käydyssä kamppailussa Helsingissä.
Kuva © Joonas Kämäräinen

Venäjällä on kova kamppailu peliajasta, ja Rooba avaa myös tätä kulttuuria.

− Olen huomannut millainen kilpailu täällä on peliajasta. Jokainen on valmis kuolemaan oman pelipaikkansa edestä tässä sarjassa. Se luo ihan erilaisen asetelman pelaajille pärjätä täällä.

− Meidän joukkueessa on ollut vähän erilainen suhtautuminen siinä, mitä valmentaja vaatii pelaajilta. Täällä ei tuijoteta pistesaraketta tai maalimäärää niin paljoa vaan sitä, mitä pystyy tekemään voittamisen eteen. Täällä on yksi asia tärkeä, ja se on se, että me voitetaan, ja sitä meiltä vaaditaan.

Haastava syksy ei ole Tallinnan miestä lannistanut. Hyökkääjän maltti on tuottanut hedelmää ennenkin.

− Totta kai on halu pysyä tässä sarjassa. Tämä on hieno haaste itselle. On hienoa, että ura on kantanut tälle tasolle. Usko on omaan tekemiseen kova, ja aion katsoa tämän kortin loppuun asti. Itsensä haastaminen ja mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen on hienointa urheilussa. Tämä reissu on kasvattanut henkisesti paljon jo tähän asti.

− Ei varmaan kukaan uskonut aikanaan Suomessakaan, että pystyisin olemaan Liigassa johtava pelaaja, joka pystyisi joskus kilpailemaan maalipörssin voitosta. Siihenkin meni aika monta vuotta ennen kuin tajuttiin, että se voisi olla edes mahdollista.

"osa eurooppalaisten puheista on täyttä tarua."

Suomessa liikkuu paljon mielenkiintoisia tarinoita Venäjältä, etenkin jääkiekkoilijoiden kertomina. Virolaishyökkääjä ei kuitenkaan ole joutunut pettymään.

− Kun tänne tulee niin ymmärtää, että ainakin osa eurooppalaisten puheista on täyttä tarua. Siihen nähden ollut positiivinen yllätys. Itsellä ei ole ollut mitään ongelmia. Ei ole mitään mistä voisi valittaa. Joukkue on hoitanut kaikki asiat ihan loistavasti. Ehkä mulla on käynyt vaan hyvä tuuri.

− Mutta Venäjä on Venäjä. Maassa maan tavalla. Elämä ei täällä ole ihan samanlaista, mitä se on Euroopassa, mutta ei täällä ole myöskään sellaisia puutteita, mitä kaipaisin Euroopasta. Kaikki tarvittava löytyy ja pystyy elämään ihan normaalia elämää. Mutta eihän tämä meidän kaupunki (Tšerepovets) mikään metropoli ole. Venäjän mittakaavalla tosi pieni paikka. Ei kauheasti ole sellaista, mitä voisi vapaa-ajalla tehdä, ja samoissa ravintoloissa tulee käytyä pitkälti.

Venäläinen joulu

Rooban joulu on tänä vuonna hieman tavallisesta poikkeava. Taukoa peleistä ei joulun aikaan tule, mutta hyökkääjä pääsee kyllä irtautumaan sanojensa mukaan jääkiekosta.

− Lähdemme juuri joulun alla vieraspelireissulle. Meillä on kolme peliä 21. - 25. joulukuuta. Ensimmäistä kertaa tulee vietettyä se ihan jossain muualla, kuin kotona. Ei tule varmaan joulua sitä kautta edes juhlittua. Nyt mennään ihan pelatessa vaan, mutta ei voi mitään, tämä kuuluu ammattiin, hyökkääjä harmittelee.

Itänaapurissa joulu ei ole ihan samanlainen, mihin Suomessa tai Virossa ollaan totuttu.

− Täällä päin joulu on kuin meidän uusivuosi. Tässä kulttuurissa toimitaan vähän eri tavalla. Ymmärtääkseni meillä on kuitenkin joukkueen kanssa tarkoitus järjestää jonkunlaiset joulujuhlat aikanaan. Mutta kyllä meillekin taukoja tulee. Tällä viikolla esimerkiksi, kun ei ole ollut pelejä, niin kerkesin käymään kotona Virossa. Parin päivän reissussa tuli nähtyä kavereita ja perhettä, ja se on tosi kiva asia.

− Jokainen päivä, minkä saa täällä lomaa, on erityisen tärkeä. Mutta meillä on kyllä mielestäni hyvin ollut lomaa ja sitä kautta mahdollisuus käydä kotona.

Konstantin Shostak siirtyi JYPin riveihin puolestaan Severstal Tšerepovetsista.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Rooban entinen seura Jyväskylän JYP sai joulun alla kaivattua vahvistusta tolppien väliin. Konstantin Šostak siirtyi hurrikaanipaitoihin juuri Tšerepovetsin joukkueesta. Oliko valkovenäläisvahti kenties joululahja Roobalta entiselle joukkueelleen? Rooba paljastaa, miten hän oli osallisena tässä siirrossa.

− Agentin hommia en toistaiseksi vielä tee. Nämä asiat hoitaa ammattilaiset, Rooba naurahtaa.

Vaikkei virolainen vielä olekaan ryhtynyt agentiksi, niin lämpimät välit entiseen seuraan auttoivat siirron toteuttamisessa. 

− Mutta jonkun verran olin yhteydessä JYPin ihmisiin. Mulla on edelleen hyvät välit sinne, ja multa kyseltiin hänestä ja autoin siinä. Šostak ennen lähtöään kyseli minulta Jyväskylästä ja JYPistä, ja kerroin parhaani mukaan. Kyseessä on huippuveskari ja hän on todistanut, että pystyy myös KHL:ssä pelaamaan hyvällä tasolla.

- Hänelle tulee varmasti olemaan vähän erilainen kokemus siihen nähden, mihin hän on tottunut pelkästään jo suomalaisen maalivahtivalmennuksen ja kulttuurin osalta. Mutta se on hienoa asia, että hän meni auttamaan JYPiä, ja toivottavasti hänen avullaan he onnistuvat menemään mahdollisimman pitkälle tänä vuonna.

Paluu Suomeen?

Vielä viime keväänä Rooba pelasi Suomessa ja hän kantoi JYPin paitaa yhteensä viiden kauden ajan.
Kuva © Juuso Koro

Rooba pelasi Suomessa pitkään, ja jo 14-vuotiaana Suomeen muuttanut hyökkääjä ei sulje mahdollisuutta paluulle takaisin Liigaan. Paluu ei kuitenkaan ei ole aivan  lähitulevaisuuden suunnitelmissa.

− En halua sulkea ovea. Suomesta jäi paljon hyviä kokemuksia, ja Liiga on todella kova sarja. Voi olla, että palaan tai voi olla että en. Olin kuitenkin aika pitkän putken Suomessa. Viimeisinä vuosina Suomessa tuli sellainen olo, että haluaisin kokea jotain muuta ja nähdä vähän maailmaa ja uusia sarjoja. Sillä tiellä ollaan tällä hetkellä, mutta tämä ammatti on tosi arvaamaton ja ei sitä ikinä tiedä mitä tulee tapahtumaan.

Juttua muokattu: 18.12.2021 15.46:Rooba muutti Suomeen 14-vuotiaana.

» Lähetä palautetta toimitukselle