Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja tapasi IIHF:n kongressissa paavin – "René Fasel piti paaville puheen"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Rene Fasel pääsi esittämään puheenvuoron myös itselleen paaville.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puolivuotiskongressi Roomassa sisälsi muun muassa tapaamisen paavin kanssa.

Roomassa järjestetty IIHF:n puolivuotiskongressi keräsi liiton jäsenmaat jälleen kerran yhteen puhumaan jääkiekon kannalta olennaisista asioista. Kongressin osallistujat saivat myös mahdollisuuden tavata Vatikaanin päämiehen, paavin.

Suomea tapahtumassa oli edustamassa Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen, joka jakoi mietteitään tapahtumasta ja sen annista.

– Kyseessä on ihan normaali, on se sitten suomalainen tai kansainvälinen, yhdistyksen vuotuinen kongressi. Kongressissa käydään läpi ne asiat, jotka yhdistyksen säännöt määrää. Kuten IIHF:n tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta, sääntöjen viilauksia ja muita pieniä muutoksia kaiken kaikkiaan, avaa Nurminen puolivuosikongressin tarkoitusperää.

– Toiminnallinen suurin anti saattaa kuitenkin olla, kun käydään ryhmittäin läpi kaikki tämän kauden järjestettävät MM-kilpailut ja muut vastaavat tapahtumat. Käydään läpi niiden otteluohjelmat ja järjestelyihin liittyvät asiat, kuten mitä joukkueiden tulee tietää, linjaa Nurminen.

Kongressi järjestettiin Italian Roomassa, joka ei ole perinteisimpiä kiekkokaupunkeja, eikä Italia perinteisempiä kiekkomaita. Nurminen kertoo, miksi tilaisuus järjestettiin juuri Roomassa.

– Siltä se voi tuntua, mutta kun miettii, keitä kongressissa on paikalla, sijainti on oikeastaan ihanteellinen. Kansainvälisessä jääkiekkoliitossa on 72 jäsenmaata, joista äkkiseltään arvioituna noin 60 tulee tämän tapaiseen kongressiin. Tilaisuus järjestetään usein Euroopassa, koska ylivoimaisesti suurin osa jäsenmaista tulee sieltä. Eurooppalaisia maita eniten tulee tämänkaltaisiin tilaisuuksiin, mutta jäseniä on ympäri maailmaa.

Rooma valikoitui kongressin pitopaikaksi myös kulkuyhteyksiensä takia.

– Mahdollisimman helpot ja hyvät lentoyhteydet ovat avainasemassa sijainnin kannalta, mikä Rooman kannalta ajaa asian. Niin Euroopasta, Aasiasta, kuin Pohjois-Amerikasta pääsee kulkemaan mahdollisimman hyvillä yhteyksillä. Kongressisalissa on noin 350 ihmistä, mikä myös rajaa vaihtoehtoja. Rooma täyttää nämä kriteerit erinomaisesti, totesi Nurminen.

Nurminen sai etuoikeuden tavata myös Vatikaanin päämiehen, paavin. Nurminen kertoi tilanteen olleen kunnia.

– Kättelemään päästiin kyllä, rupattelemaan ei. Tilanne tuli aika yllätyksenä varmaan kongressin edustajillekin. Tiedettiin, että paavi on paikalla tilaisuudessa, mutta että tällainen kuului ohjelmaan oli aika yllätys. Kun itse ajattelee niin olihan se sellainen once in a lifetime -mahdollisuus päästä paavin vastaanotolle ja häntä kättelemään. Mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kokemus, totesi Nurminen paavin tapaamisesta.

Sinunkauppoja Nurminen ei päässyt paavin kanssa tekemään.

– Kerrottiin, että paikkoja oli maksimissaan kaksi per jäsenmaa, huomioiden siihen mukaan vielä IIHF:n henkilökunta. Tilaisuuden kulku eteni lyhykäisyydessään niin että IIHF:n puheenjohtaja René Fasel piti paaville puheen ja paavi piti sitten puheen myös meille. Tilaisuuden päätteeksi jokainen tilaisuudessa olleista, noin 180 ihmistä käytiin kättelemässä häntä. Jonka jälkeen tilaisuus päättyi.

– Ei päästy paavin kanssa juttelemaan jääkiekosta tai uskon asioista, päätti Nurminen nauraen.

» Lähetä palautetta toimitukselle