Suomalaistaustainen Axel Sandin Pellikka hioo taitojaan osaavassa ympäristössä: "Olen käyttänyt muovisia ukkoja, joiden ohi harhautan ja lauon"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Axel Sandin Pellikka on parhaimmillaan kiekollisena.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
Ruotsalaisella huippulupauksella Axel Sandin Pellikalla on suomalaisia sukujuuria. Kiekollinen puolustaja on varattavissa NHL:ään tulevan kesäkuun varaustilaisuudessa.

Ruotsin nuorten MM-joukkueen 17-vuotiaasta puolustajasta Axel Sandin Pellikasta arvioidaan monien raporttien mukaan kärkivarausta tulevassa NHL:n varaustilaisuudessa. Hänellä on menossa mainio kausi SHL:ssä, eikä nuori mies ota liikaa paineita tarkkailijoiden läsnäolosta.

– Yritän olla ajattelematta scoutteja liikaa. Pyrin pelaamaan normaalisti olemalla paljon kiekossa, koska siinä olen hyvä, Sandin Pellikka toteaa.

Puolustajalupauksen isän puolelta suku on suomalainen. Hänen isänsä on syntynyt Ruotsissa, mutta on sataprosenttisesti suomalaista verta. Heidän perheeseen sukunimi Pellikka on tullut Karjalan alueelta.

Turnauksen alla spekuloitiin, että Sandin Pellikka ei mahtuisi mukaan Ruotsin nuorten maajoukkueeseen, mutta loukkaantumiset lisäsivät todennäköisyyksiä hänen kisamatkansa suhteen.

– Olin iloisesti yllättynyt. Tiesin, että Mattias Hävelid sekä Elias Salomonsson olivat loukkaantuneita. He ovat molemmat oikealta laukovia puolustajia, joten arvelin pääseväni mukaan, hän kertoi kisoja edeltävästä ajasta.

Skellefteåssa arvokasta oppia

Pelaaminen MM-kisoissa on Sandin Pellikan mielestä vauhdillisesti samanlaista kuin SHL:ssä. Erona toki on, että Ruotsin pääsarjassa vastassa on aikuisia, joihin nuori puolustaja on ehtinyt jo tottua, vaikka alku ei ollutkaan helppoa.

– Kauden alussa tuntui, että loukkaannuin jokaisen kamppailutilanteen yhteydessä. Nyt olen tottunut jo pelaamaan melko hyvin isompia ja vahvempia vastustajia vastaan.

– Vaikka täällä turnauksessa on kapeampi kaukalo, koen vauhdin olevan lähes samanlainen kuin SHL:ssä, Sandin Pellikka kertoo tuntemuksiaan.

Sandin Pellikka on varattavissa tulevassa varaustilaisuudessa.
Sandin Pellikka on varattavissa tulevassa varaustilaisuudessa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Pienikokoinen Skellefteån kasvatti on harjoitellut kauden aikana puolustuspeliä ja kamppailuvoimaa yhdessä Ruotsin joukkueen puolustajavalmentajan kanssa, sillä kyseinen valmentaja luotsaa häntä myös Skellefteåssa.

Hyökkäyspelaamistaan Sandin Pellikka harjoittaa käyttäen apuna hieman passiivisempaa puolustavaa pelaajaa.

– Olen jäänyt harjoitusten jälkeen kehittämään puolustustani yhdessä valmentaja Pierre Johnssonin kanssa. Olen tehnyt yksi vastaan yksi -kulmapelejä, joka ovat auttaneet pelaamistani huomattavasti.

– Hyökkäyspelaamisen kehittämiseksi olen käyttänyt muovisia ukkoja, joiden ohi harhautan ja lauon. Olen saanut sen avulla paljon paremmin kiekkoja ohi ensimmäisen blokkaajan, Sandin Pellikka kuvailee harjoitteluaan.

Puolustajien hyökkäämistä arvostetaan

Puolustajien osallistuminen hyökkäyksiin on kasvanut selvästi nykyjääkiekossa. Asian tiedostaminen on Sandin Pellikan mielestä syynä menestyksekkääseen ruotsalaiseen pakkituotantoon.

– Ruotsissa puolustajia painotetaan hyökkäämään, ja valmennus keskittyy paljon auttamaan sen suhteen. Nykyään puolustajat tuottavat yhä enemmän tehoja, ja sen ruotsalainen valmennus on tiedostanut, Sandin Pellikka analysoi.

"Ruotsissa puolustajia painotetaan hyökkäämään."

Puolustajalupaus lukee vahvuuksiinsa älykkyyden sekä hyökkäämisen. Oikealta laukova Sandin Pellikka pystyy pelaamaan sekä vasemmalla että oikealla puolella, mutta suosii jälkimmäistä.

NHL-puolustajista hän on seurannut Vancouver Canucksissa kiekkoilevaa Quinn Hughesia sekä Colorado Avalanchea Cale Makaria, mutta vertaa itseään Dallas Starsin Nils Lundkvistiin.

Kuluvalla kaudella Sandin Pellikka on päässyt pelaamaan melko isoja minuutteja SHL:n puolella, vaikka onkin ollut osan kaudesta U20-joukkueen mukana. SHL:ssä 14 ottelussa on kertynyt viisi tehopistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle