Suomalaista maalivahtivalmennusta löytyy Romaniastakin – ”Suomessa ei ammattivalmentajan ura ottanut tuulta alleen”

Muut Sarjat / Haastattelu
Suomalainen maalivahtivalmentaja Aleksi Jääskeläinen työskentelee Romaniassa.
Kuva © Aleksi Jääskeläinen
Suomessa ei maalivahtivalmennuksesta löydy kokopäiväistä ammattia kuin harvoille, siksi osa suuntaa matkansa kohti ulkomaisia sarjoja. Suhteita muihin valmentajiin kannattaa luoda, sillä niiden avulla aukeavat monet ovet. Tämän on kokenut myös Aleksi Jääskeläinen, joka nyt valmentaa Romaniassa, Transilvanian alueella.

Pitkän putken pääkaupunkiseudulla maalivahtivalmentajana toiminut Aleksi Jääskeläinen huomasi keväällä 2017, että ammattivalmentajan ura ei oikein ota tuulta alleen. Töitä kyllä löytyy, mutta lähinnä pienillä korvauksilla. Hän oli onnekseen ystävystynyt Jukka Ropposen kanssa, jolla itsellään oli pitkä ura takana ja paljon kansainvälisiä suhteita. Näin hänelle avautui mahdollisuus lähteä Kiinaan KHL-seura Kunlun Red Starin farmijoukkueeseen, joka tulisi pelaamaan Venäjän VHL-liigassa.

Kiinassa Jääskeläinen ehti valmentaa ainoastaan yhden kauden, joka päättyi lopulta Kiinan U18-maajoukkueen kisamatkaan. Kiinasta Jääskeläisen matka jatkui Unkariin, tällä kertaa siirtoa junaili Hannu Järvenpää. Uudeksi seuraksi tuli Erste-liigaa pelaava KHM Budapest. Unkarissa kaikki sujui hyvin ja kahden kauden jälkeen oli luvassa kolmaskin kausi, mutta sitten astui korona esiin ja vesitti tämän jatkomahdollisuuden. Uusi seura löytyi jälleen suhteiden kautta, tällä kertaa Romaniasta.

− Olin Unkarissa valmentanut kaksi kautta ja siellä tutustuin slovakialaiseen Tamás Silleen. Seura kuitenkin laittoi pillit pussiin ja irtisanoi kaikki pelaajat ja valmentajat koronapandemian alettua, joten taas olin ilman seuraa. Aika pian kuitenkin sain puhelun Tamásilta, joka oli siirtynyt Romaniaan Székelyföldi Jégkorong Akadémian palvelukseen. Hän oli minua suositellut Akatemian maalivahtivalmentajaksi ja sinnehän minä sitten lähdin. Tuo alue on Transilvaniassa ja kuulunut aikaisemmin Unkarille. Paikalliset ihmisetkin pitävät itseään enemmän unkarilaisina kuin romanialaisina.

Romaniassa Jääskeläisen toimenkuvaan kuuluu sekä maalivahtien että myös maalivahtivalmentajien kouluttaminen.

− Akatemiaan kuuluu seitsemän eri seuraa ja mentorivalmentajana ohjaan paikallisia maalivahtivalmentajia. Sulloin kun Akatemia kerää joukkueen kasaan pelaa sillä, toimin siinä itse maalivahtivalmentajana.

Akatemian maalivahtivalmentajat mentorinsa ympärillä
Kuva © Aleksi Jääskeläinen

Jääkiekkoilun taso Romaniassa ei kauhean korkealla ole, miesten maajoukkue on IIHF:n rankinglistalla sijalla 25. Jääskeläinen ei uskalla luvata kovin nopeaa tasonnousua.

− Täällä on pääsarjassa seitsemän joukkuetta, joista neljää voi kutsua ammattijoukkueiksi. Heidän tasonsa on varmaankin Mestiksen kärjen tuntumassa. Hiukan täällä on kahtiajakautunut tilanne ja sisäiset kiistat jarruttavat kehitystä. Sellaisen käsityksen olen itse saanut, että Romanian jääkiekkoliitto tarkkailee ja antaa transilvanialaisten tehdä työt. Vaatisi kaikkien tiivistä yhteistyötä, että tekeminen alkaisi parantumaan. Kovasti ainakin me Akatemiassa teemme töitä sen eteen, että pelaajat kehittyisivät.

Koronatilanne on Romaniassa melko paha, mutta pelien pelaaminen on sujunut siitä huolimatta melkoisen mukavasti.

− Aika hyvin olemme päässeet pelaamaan. Yksi kolme viikon virallinen tauko peleistä oli, mutta silloinkin oli mahdollista pelata. Mikäli kahdella joukkueella molemmilla oli riittävästi terveitä pelaajia, niin pelin sai pelata. Meidän pelejämme ei ole tarvinnut yhtään siirtää tai peruuttaa, vaikka muutamalla pelaajalla korona onkin ollut. Olemme sen verran maalla, ettei virus ole tänne tietään löytänyt. Muutoinhan tilanne täällä on melkoisen huono. Maskipakko on käytössä ja osan aikaa on ollut yöaikaan ulkonaliikkumiskieltokin.

Romaniasta pyritään parhaat pelaajat saamaan ulkomaille kehittymään. Kilpailu pelipaikoista on kuitenkin kovaa, joten pohjatyö on Romaniassa tehtävä huolella.

− Kyllähän se on tosi, että aivan kirkkaimmat romanialaiset tähdet koitetaan saada ulkomaille parempiin seuroihin ja valmennuksiin. Silti he sieltäkin kyselevät vielä ohjeita ja apuja. Myös Suomessa Kooveessa pelannut naismaalivahti Nadina Niciu on ollut minuun yhteydessä ja kysellyt apua.

Akatemian jäähalli, Felcsik müjégpálya
Kuva © Aleksi Jääskeläinen

Hiukan Jääskeläinen on huolissaan suomalaisesta maalivahtivalmennuksesta.

− Onko Suomessa oltu hiukan liian tyytyväisiä omaan tekemiseen? Edelleen päätoimiseksi ammattivalmentajaksi pääseminen kotimaassa on vaikeaa ja siksi töitä on haettu ulkomailta. Suomalaisia huippuveskareita ei enää nouse kuten ennen. Venäläiset nauttivat nyt siitä valmennuksesta, mitä suomalaiset ovat heille käyneet vuosia antamassa.

Jotain hyvää vallitsevasta tilanteesta on nyt toki löytynyt.

− Oli hienoa päästä käymään Suomessa! Peleissä on tauko ja matkustaminen Romaniasta Suomeen onnistuu hyvin, Suomi on vihreä maa koronan suhteen Romaniassa.

Päätoimiselle valmentajalle syntyy väkisinkin välillä myös luppoaikaa. Jääskeläinen on ottanut tavakseen kirjoittaa omaa blogia uransa matkan varrelta.

− Kirjoittaminen tuntuu kyllä tuskalliselta, mutta saamani palaute on innostanut jatkamaan. Käykäähän tutustumassa osoitteessa http://nordicgoaliedragon.blogspot.com/

» Lähetä palautetta toimitukselle