Squash-taituri aikoo hilata Peliitat kuiville

MESTIS / Haastattelu
Henrik Mustonen on tuttu nimi squashia seuraaville.
Kuva © Juha Tammi
Paremmin yksilömailapelien saralta tuttu, squashin arvokisakävijä Henrik Mustonen aloitti Peliittojen toimitusjohtajana ennen kauden alkua. Jatkoaika tavoitti Mustosen Mestiksen vierasmatkalta Jelgavasta, jonne toimitusjohtaja oli saapunut seuraamaan joukkueensa otteita.

Heinola on niitä harvoja paikkakuntia, jossa joukkue on saavuttanut paikkansa Mestikseen pelaamalla ja onnistunut pitämään sen yhtäjaksoisesti sarjassa pelillisesti ilman konkursseja.

Nousu Mestikseen tapahtui keväällä 2006 Heinolan Kiekon nimellä. Nimi vaihtui Peliitoiksi 2011. Talous on ollut Heinolassa säästökuurilla jo vuosia, mutta se on auttanut pienen kaupungin seuraa pysymään hengissä.

Korona ja sekava maailmantilanne eivät tarjoa optimaalisimpia lähtökohtia uudelle toimitusjohtaja Henrik Mustoselle, mutta uskoa kurssin kääntämiseksi löytyy niin kaukalon kuin kassan puolella.

– Nyt kun olen pari kuukautta tässä ollut mukana, niin treenit on olleet hyviä ja kovia. Vaikka joku voi peilata ensimmäisiin tuloksiin, mistä on tullut tappiota, niin näen pitkässä juoksussa, että tuo kova pohjatyö, mikä on tehty kovaa, on tärkeässä roolissa. Kova luotto on meidän poikiin, että kun töitä jaksaa painaa, niin sitä hedelmääkin jossain vaiheessa tulee.

– Taloudellisesti tilanne on hyvin haastava, mutta sepä se onkin, että saadaan tilanne vakautettua ja nostettua enemmän omille jaloilleen entisestään. Oikealla tiellä ollaan ja paljon hyviä asioita on viime vuosina tehty. Mutta pikkaisen kun korona ja maailmantilanne helpottaa, niin uskon, että siihen pystytään.

Peliitoissa paikallisten ja seuraa lähellä olevien ihmisten sitoutuminen seuraan on tehnyt vaikutuksen Mustoseen. Arvostusta löytyy talkoohengellä mukana olevia vapaaehtoisia tekijöitä kohtaan.

– Onhan se mahtava meininki ja todella kova sitoutumisen taso. Meillä on paljon henkilöitä, jotka tekevät sitä omasta tahdostaan ja vapaaehtoisin voimin oman työn ohella. Sitoutumisen taso, ja se määrä mitä pystyään asioita hoitamaan, on upea nähdä. Kaikki on ottaneet ainakin minut todella hyvin vastaan ja tuntuu, että ollaan saatu pikkasen lisää virtaa sillä, että on saatu tällaista uutta verta mukaan. Se on ollut hienoa nähdä, että kaikki puhaltavat vahvasti samaan hiileen.

Mustonen on jääkiekkomaailmassa virkistävä poikkeus, sillä hän on taustaltaan yksilöurheilija mailapelien saralta. Arvokisoissa menestystä on tullut vuosien saatossa squash-kentillä mukavasti.

– Kohokohtina varmaan yksittäiset arvokisojen voitot. Ne on kuitenkin omalla peliuralla aika harvassa, oliko niitä nyt neljä voittoa. Nehän on tietysti sinällään aina merkittäviä tapahtumia. Kovimpina saavutuksina maailmanrankingissa sijoitus 35 ja henkilökohtainen sijoitus MM-kisoissa 16 parhaan joukossa.

– Nyt vanhemmalla iällä miettinyt, että olen ollut viisi vuotta putkeen top viidessäkympissä, se on aika kova. Monesti sanotaan, että urheilijat pystyvät nousemaan johonkin, mutta se että pystyy pysymään siellä vaatii pikkaisen enemmän.

Ajautuminen yksilöpelin maailmasta joukkueurheilun ja jääkiekkoilun pariin tapahtui ikään kuin sattumalta. Aluksi suunnitelmat kohdistuivat toimitusjohtajan kotikuntaan Hollolaan.

– Se oli sellainen tarina, että päijäthämäläinen urheilu on ollut aina kiinnostuksen kohteena ja kuinka sitä saisi kehitettyä. Minulla oli sellainen projekti aikaisemmin, jossa suunnittelin urheilukeskusta ja urheiluhallia, mutta se meni mönkään. Samoilla vauhdeilla tavallaan lähdin etsimään mitä muuta voisin tehdä.

– Projektissa oli mukana useita yhteistyökumppaneita, joista jääkiekko oli yhtenä isona asiana mukana. Kävin sitten nopeasti Hollolan jäähallin ja seuran läpi, mutta se ei ollut niin varteenotettava vaihtoehto. Toiminta ei ollut niin ammattimaista, Mustonen sanoo.

− Seuraavaksi lähinnä oli Heinola ja se vaikutti olevan realistinen vaihtoehto. Otin yhteyttä seuraan ja siellä todettiin olevan tarvetta apukäsille ja tietylle toiminnan tasapainottamisella ja vakauttamiselle. Siitä se sitten lähti.

31 vuoden iästään huolimatta Mustoselta löytyy vankkaa kokemusta ja osaamista yritysmaailmasta.

– Itselläni on paljon kokemusta yritysmaailmasta. Minulla on oma squash-halli ja kuntosali. Se antaa aika paljon valmiuksia tietenkin tämmöiseen osakeyhtiömaailmaan. Kyllähän se täytyy sanoa, että valtavasti on tullut uusia asioita ja paljon liikkuvia osia on joukkueurheilussa todella paljon. Kaikki ei tapahdu sormia napsauttamalla. Tämä on pitkä prosessi ja vaatii aikaa pystyä sisäistämään kaikki.

– Hyvin on mennyt ja mielenkiintoista on ollut. Toivottavasti säilyy tällainen meininki meillä koko porukalla, niin uskon että tässä on ihan mahdollisuuksiakin.

Puhuttaessa Mestiksestä sarjana, Mustonen näkee asioiden menneen eteenpäin, mutta toteaa samaan hengenvetoon kilpailun yleisöstä olevan tällä hetkellä kovaa.

– Ollaan vähän tietynlaisessa kääntöpisteessä. On tapahtunut paljon hyviä asioita ja kiinnostusta lisää, mutta nyt on ne tärkeimmät hetket saada ihmiset kiinnostumaan. Mehän kilpaillaan mielestäni ihmisten mielenkiinnosta, että on se mikä tahansa laji tai viihde, niin saadaan ihmiset kiinnostumaan tuotteesta. Kilpailu on entistä kovempaa tällä viihdesektorilla.

– Minulla on sellainen usko, että tässä ollaan tekemässä oikeita asioita ja porukalla on selkeästi muutaman johtoryhmän kokouksen perusteella tosi kova tahtotila nostaa tätä profiilia vielä entisestään ja kehittää tätä toimintaa. Luulen, että tässä on ihan hyvät mahdollisuudet ja koko Suomen jääkiekkoa jos miettii, niin taso on varmastikin nousussa.

Latvialaisen joukkueen mukaan ottamisen Mestikseen Mustonen näkee piristysruiskeena, mutta harmittelee hätäistä aikataulua. HK Zemgale otettiin sarjaan myöhäisessä vaiheessa ja otteluohjelma luotiin vasta elokuun jälkipuoliskolla. Peliitoille vierasmatka Latviaan osui ensimmäisenä kohdalle.

– Tosi virkistävää. Asia on saanut paljon hyvää julkisuutta. Joukkueurheilu, jossa siirretään 30 ihmistä paikasta toiseen, niin tällaiset asiat ja jutut pitäisi pystyä simuloimaan etukäteen pikkasen tarkemmin. Tämähän tuli lyhyellä varoitusajalla meille, koska ollaan ensimmäisenä täällä. Eihän me pystyttyä valmistautumaan tähän juurikaan, vaan piti vain saada itsemme paikalle tänne.

– Sikäli tarkempaa suunnittelua olisin halunnut tähän, mutta kokonaisuudessa näen tämän hienona juttuna. Jos miettii viikonlopun pelien tapahtumia, niin onhan se iso juttu myös Latviassa, että kohtalaisen pienelle paikkakunnalle saatiin tuollainen tunnelma. Kyllähän se kertoo, että he haluavat olla mukana ja se on tietysti hienoa asia.

Uusi toimitusjohtaja ei vaivu synkkyyteen, vaikka joukkue on aloittanut sarjan neljällä peräkkäisellä tappiolla. Se vaatii kuitenkin Mustosen mukaan sitoutumista kaikilta tahoilta.

– Ei anneta tappioputken lannistaa, vaan entistä enemmän pusketaan eteenpäin ja uskotaan, että yleisö löytää vähän paremmin hallilla ja fanit muistaa seuran olemassaolon ja toisaalta sen, että nyt on se mahdollisuus vetää seura takaisin omille jaloilleen. Siinä tarvitaan ihan kaikkien työpanosta ja kaikkien fanien läsnäoloa.

» Lähetä palautetta toimitukselle