Slovakian naiset tavoittelevat olympiaunelmaa suomalaisopastuksessa − "Pelaajien pitää uskaltaa tulevaisuudessa olla niin hyviä kuin he voivat olla"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Arto Sieppi seuraamassa tyttöjen MM-kisoja Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivolan kanssa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Slovakian naisten jääkiekon kehittämisessä vahvasti mukana oleva Arto Sieppi peräänkuuluttaa kaikilta yhteisiä arvoja ja toimintakulttuuria. Lisäksi hän haluaa nähdä uskallusta ja rehellisyyttä, kun Slovakia etenee kohti vuoden 2026 olympiatavoitettaan.

Kokenut suomalainen jääkiekkovalmentaja ja ammattilainen Arto Sieppi työskentelee tätä nykyä Slovakian naisten jääkiekon parissa. Kuortaneen urheiluopiston valmennuksen kehityspäällikkönäkin tunnetun Siepin toimenkuva slovakialaisten parissa on laaja.

− Siinä on kaksi pääjuttua: naisten maajoukkueen päävalmentajuus ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueen mentorointi. Meillä on hyvä asetelma, sillä 18-vuotiaiden päävalmentaja Miroslav Mosnár siirtyy näiden (tyttöjen MM-)kekkereiden jälkeen aikuisten projektiin minulle kaveriksi. Olenme tehneet tätä projektia syksystä asti kimpassa.

− Isompana juttuna on se, että autan slovakialaisen naisten jääkiekon valmennusta uudelle tasolle.

Slovakian tyttöjen joukkueella oli ajoittain aihetta juhlaan MM-kisoissa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Mitään sprinttiä Sieppi ei ole slovakialaisten kanssa suorittamassa, vaan kiintopiste on vuosien päässä.

− Iso tavoite on neljän vuoden olympiaprojekti. Slovakian jääkiekkoliiton toiveesta 2026 olympiakisat ovat tavoitteena. Silloin Slovakian naisten jääkiekko palaa olympiatasolle.Viimeksi he ovat olleet siellä Vancouverissa 2010.

Vancouverin turnauksessa Slovakia jäi alkulohkonsa viimeiseksi. Se ei kerännyt kolmessa ottelussaan yhtään pistettä ja sen maaliero oli 4−29. Slovakia hävisi lopulta myös sijoitusottelunsa ja oli olympiaturnauksen viimeinen eli kahdeksas.

Slovakian naiset nähtiin edellisen kerran Vancouverin olympialaisissa. Nyt tavoite on tulevaisuudessa.

Tyttöjen MM-kisoissa Östersundissa, missä Siepin haastattelu toteutettiin Slovakia pelasi pirteästi ja pääsi puolivälieriin. Siellä tuli kuitenkin tappio Ruotsille ja lopulta Tšekki oli sijoitusottelussa etevämpi. Slovakia sijoittui siis kuudenneksi.

− Olemme tehneet pitkän tähtäimen suunnitelman, sillä pysyvää ei saa hetkessä aikaan, Sieppi virkkoo.

Kaikin puolin vaikuttaa siltä, että nyt käynnissä olevan projektin kanssa ei haluta hätiköidä.

Resurssit kuntoon

Sieppi on tehnyt pitkän uran kansainvälisesti naisten jääkiekon erilaisissa tehtävissä ja rooleissa. Slovakialaisten kanssa työskentelemään päätyi omien sanojensa mukaan tiiviiden suhteiden kautta.

− Tässä on taustalla se, että jääkiekkomaailma on kaikkinensa pieni ja monet tuntevat toisensa. Itse olen saanut olla pitkään mukana Suomen naisten jääkiekon taustalla. Etelä-Korean olympialaisten jälkeen olin japanilaisen naisten lätkän parissa. Sitten siirryin Kuortaneelle.

Suomalaiset ja slovakialaiset tekevät naisten lätkäprojektissa yhteistyötä.

− Meillä on siellä hyvät suhteet Slovakian suuntaan. Ensimmäinen yhteydenotto tuli viime kesänä. Aloitimme keskustelut ja päädyimme mielenkiintoiseen yhteistyöhön. Meillä on sopimus Slovakian jääkiekkoliiton ja Kuortaneen Olympic Training Centerin kesken. Se mahdollistaa tämän kehitysyhteistyön, Sieppi taustoittaa.

Arto Sieppi teki aktiivisesti muistiinpanoja Slovakian otteluiden yhteydessä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Sieppi vaikuttaa olevan uudesta projektistaan aidosti innoissaan, eikä mies haluakaan puhua diilin talouspuolesta kovin tarkkaan. Kyse on paljon enemmästä kuin europinkasta.

− Tässä ei ole rahasta kyse, vaan oleellista on se, että kun puhumme huippu-.urheilusta ja siihen tähtäävästä toiminnasta ja olympialaisiin menemisestä, niin jos taustalla on oltava resurssit kunnossa, kuten leirityksiä ja matkoja. Näihin olen ollut tähän mennessä todella tyytyväinen. Nämä tyttöjen kisatkin olivat toki jo aikaa sitten kalenterissa, Sieppi kertoo.

Sanonnan mukaan "jos haluat mennä nopeasti, mene yksin ja jos haluat mennä pitkälle, mene yhdessä".

− Nytkin teemme jo suunnitelmia pitkälle tulevaisuuteen ja käymme eri maiden kanssa neuvotteluja leirityksistä eri puolille. Niitä ei voi tehdä Suomessa, Ruotsissa tai Slovakiassa, jos joku ei mahdollista niitä. Ja tässä ei puhuta valmennuksen palkkauksesta, vaan resursseista huippu-urheilutoiminnalle.

Latu auki

Siepin nykyisen projektin kohdemaan ja hänen kotimaansa välillä on paljon samanlaisuuksia.

− Suomi ja Slovakia ovat väkimäärältään samankokoiset maat. Kiekko on Suomessa ihan ykköskorissa ja niin se on Slovakiassakin. Ne ovat tasoissa. Suomessa naisten kiekko kiitos seurojen ja Jääkiekkoliiton tekemän työn on saatu nostettua ja on tullut menestystä.

Naisleijonat on toden totta omassa sarjassaan kelvollisesti menestynyt joukkue, joskin viime vuosina se on kokenut muutoksia ja turbulenssiakin.

Suomen naisten maajoukkuekin on elänyt oman murrosvaiheensa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Suomessa naisten lätkä on vielä melko pieni osa jääkiekkokokonaisuutta ja todellisista panostuksista nousee aika ajoin keskustelua.

− Slovakiassa naisten jääkiekko on tilanteessa, jossa sille on avattu mahdollisuus. Nyt meillä on tuki paikallisen liiton ylimpään johtoon, puheenjohtaja Miroslav Šataniin asti, Sieppi hehkuttaa.

Šatan on entinen ammattipelaaja ja slovakialainen kiekkolegenda. Hän pelasi urallaan yli tuhat NHL:n runkosarjaottelua ja saavutti muun muassa maailmanmestaruuden sekä lukuisia seuramestaruuksia.

Entinen slovakialainen pelaajalegenda Miroslav Šatan on nykyään maan jääkiekkoliiton johdossa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Sieppi on hyvillään siitä, että maan ylin kiekkojohto ottaa naisten tilanteen tosissaan.

− Olen innostunut, sillä tässä on mahdollisuus olla auttamassa tekemään jotain sellaista, mitä ei ole vielä tehty. Vähän samanlainen tilanne kuin mitä oli Suomessa, kun mennään aikaa taaksepäin.

Sieppi toimi Nais- ja Tyttöleijonien GM:nä 2000-luvun vaihteesta aina vuoteen 2017 saakka.

Yhdessä kohti tavoitetta

Naisten jääkiekon kahdella mahtimaalla Yhdysvalloilla ja Kanadalla on käytössään moninkertaiset pelaajamäärät Euroopan maihin verrattuna. Rajallinen pelaajisto näkyy siinä, miten kiekkoilijoihin suhtaudutaan.

− Kävimme avoimesti Slovakian naisten lätkän läpikotaisin tuntevan GM Ľubomíra Kožanován ja Šatanin kanssa läpi, että pelaajia emme voi vaihtaa. Meillä ei ole kymmentä tai kahtakymmentä tuhatta pelaajaa, joista valita. Emme voi sano, että "älä tule tähän.". Meidän on otettava kaikki tarkastelun alle ja oltava tosi rehellisiä. On katsottava mihin olemme menossa ja mitä tämä vaatii, Sieppi avaa.

Slovakia pyrkii kehittämään maan naisten jääkiekkoilua.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Slovakialla oli Östersundissa pelatuissa tyttöjen MM-kisoissa todella nuori joukkue. Maan naisten jääkiekkoa kehitetään aivan alusta saakka kunnolla. Pistepörssin voittanut 14-vuotias Nela Lopušanová on slovakialaisten timantti.

− Rakennamme yhteistä perhettä. Meillä on erittäin nuori joukkue, ja olen listannut, että tämän vuoden tyttöjen MM-joukkueemme molemmat maalivahdit, viisi puolustajaa ja yhdeksän hyökkääjää ovat sellaisia, jotka voivat pelata ensi vuonnakin näitä kisoja. Meillä on myös neljä 2008 syntynyttä pelaajaa tähtihyökkääjämme mukaan lukien.

Tyttöleijonien tapauksessa tämän vuoden nipusta Pauliina Salonen, Tilli Keränen ja Sanni Vanhanen olivat 2005 syntyneinä mukana tyttöjen MM-kisoissa, kun 2002 syntyneet olivat pääikäluokkana.

Nela Lopušanová on Slovakian naisten jääkiekon tulevaisuuden kirkas tähti.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Sieppi painottaa, että jokaisessa hetkessä ei toitoteta pelkästään tulosta, vaan toiminta perustuu yhdessä tekemiseen ja olemiseen.

− Haluamme kertoa joka tilanteessa näille tytöille, että hävisimme tai voitimme, niin jokainen hetki on pala matkaa kohti 2026 olympialaisia ja samalla meidän viestimme naisten maajoukkuepelaajille on se, että olemme yhdessä. Valmennukset menevät ristiit ja pelaajat ovat kimpassa. Tykkään sanasta perhe, hockey family.

Myös tuloksesta uskaltaa sen verran puhua, että Östersundissa esiintyneestä nipusta muutama pelaaja päässee kokeilemaan siipiään aikuisten puolella pikapuoliin.

− Haluan uskoa, että tästä ryhmästä jokunen pelaaja vilahtaa seuraavassa naisten ryhmässä, kun pelaamme turnauksen helmikuussa. Silloin kohtaamme A-sarjan maa Japanin, Unkarin, Ranskan ja Norjan Budapestissa. Tosi hyvä setti, Sieppi intoilee.

Tunne ja uskallus esiin

Siepin lähestymisessä jääkiekkoon kärkeen nousee yksi tietty asia. Pelitaito on kaikki kaikessa.

− Oli kyseessä nainen tai mies, tyttö taikka poika, niin katson aina, että osaako pelaaja pelata. Tässä ryhmässä on paljon hyviä pelaajia. Monet tästä joukkueesta tajuavat peliä.

Jos pelaaja osaa pelata, seuraavaksi Sieppi tarkastelee yksilön persoonallisuutta.

− Haluan myös nähdä tunnetta. Nämä pelaajat itkevät, nauravat ja laulavat. Heissä on huikea potentiaali. He eivät ole koskaan voittaneet mitään ja heissä on iso kasvupotentiaali. He ovat uteliaita ja haluavat. Se on kiinnostavaa, kokenut kiekkomies puhuu.

Sieppi seurasi Östersundin MM-kisoissa tiiviisti Slovakian tyttöjen edesottamuksia.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Vaikka Slovakialla on käytössään Lopušanován kaltaisia tähtipotentiaalin pelureita, ei pienenpuoleinen maa voi alkaa ylpistellä matkalla kohti tulevia turnauksia.

− Pelaajien pitää uskaltaa tulevaisuudessa olla niin hyviä kuin he voivat olla. Ei nenä pystyssä, vaan tiedostaa, että he osaavat ja pystyvät, Sieppi linjaa.

Venyminen Östersundin MM-jäillä antoi vipuvartta seuraaviin arvokisoihin mentäessä. Ensi vuonna 2006 syntyneet ovat tyttöjen MM-kisojen pääikäluokka.

− Puolivälieräpaikka varmisti meille ensi vuodeksi paikan 18-vuotiaiden MM-kisoista. Se motivoi näitä tyttöjä, sekä 2009 syntyneitä ja niitä tyttöjä, jotka eivät ole tänään täällä. "Haluan tuon!". Tulemme sanomaan kaikille 2010 tai aiemmin syntyneille, että "sinä voit olla siellä.", Sieppi lupaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle