Satakunnasta Manitobaan ja takaisin – Ville Heinola palasi Lukkoon kehittymään isoa NHL-roolia varten

LIIGA, NHL / Haastattelu
Ville Heinola palasi Lukon paitaan Hippoksella.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Ville Heinolan paluu Liigaan oli tarkkaan harkittu ratkaisu. Kaikki toiminta pyrkii siihen, että Heinola on tulevaisuudessa täysin valmis merkittävään rooliin Jetsin puolustuksessa.

Jyväskylän keskiviikkoillassa yksi pelaaja keräsi suurimman huomion. Kahdeksassa NHL-ottelussa alkukaudella pelaamaan päässyt 18-vuotias puolustaja Ville Heinola avasi kautensa kotimaan kentillä. Paluu Suomeen oli kuitenkin tarkkaan harkittu.

– He (Winnipeg Jets) halusivat, että pelaan paljon ja että en olisi jäänyt siellä väärään rooliin. Isoin syy on varmaan se, että haluavat ajaa minut siihen rooliin, missä olen Lukossa, Heinola taustoitti Jetsin päätöstä.

Alunperin Heinolan oli tarkoitus pelata Lukossa kauden alusta asti, mutta harjoitusleiriltä alkanut hyvä vire pitkitti Pohjois-Amerikan reissua marraskuulle asti. Paikka NHL:ssä yllätti Heinolan itsekin.

– Oli se tietysti pieni yllätys. En osannut ajatella sitä, kun lähdin sinne, mutta leiri ja harjoitusottelut menivät hyvin. Sitten osasi ja hieman odottaa, että pääsee pelaamaan.

– Tietysti se vähän harmitti, etten saanut jatkaa siellä. Seurajohdon kanssa yritettiin katsoa isompaa kuvaa, mikä palvelisi parin vuoden päästä parhaiten, Heinola kertoi.

Suurimman eron NHL:n ja Liigan väliltä nuori huippulupaus löysi nopeasti.

– Kaukalossa on enemmän aikaa tehdä päätöksiä, ja isoin ero on kentän koossa. Vielä kun siihen pieneen kaukaloon laittaa maailman parhaat pelaajat, niin vauhti nousee kovasti.

Tulokasillallinen jäi odottamaan tulevaisuuteen

Vaikka Heinola ehtikin pelata hyvän tovin kirkkaissa valoissa Jetsin paidassa, niin silti hyvin perinteinen NHL-rituaali jäi vielä odottamaan hamaan tulevaisuuteen.

– En ehtinyt vielä tulokasillalliselle. Ihan hyvä, ettei käynyt vielä kovin kalliiksi, Heinola naurahti.

Jetsin joukkue koki reilusti muutoksia viime kaudesta, ja julkisuudessa on spekuloitu heikosta ilmapiiristä seurassa. Heinola kuitenkin pystyi nauttimaan ainutkertaisesta tilaisuudesta positiivisella mielellä.

– Kopissa kaikki olivat kavereita. Hyvin läppä lensi siellä ja kaikilla oli hauskaa.

Tämän kauden ensimmäinen Liiga-ottelu ei kuitenkaan ollut menestys, sillä Lukko jäi JYPin jalkoihin selvin 5–2-lukemin. Yli 24 minuuttia Heinola ei kuitenkaan ollut jäällä yhdenkään takaiskumaalin aikana, mutta puhtaita papereita hän ei itselleen antanut.

– Itselläni oli vaikea alku otteluun ja kesti hetken, että pääsin hommaan mukaan. Parannettavaa jäi paljon.

– Olimme aika vaisuja aikalailla kaikessa. Kaksinkamppailuissa jäätiin pahasti jalkoihin, Heinola arvioi heikon esityksen syitä.

Lukon vahvistuneessa joukkueessa Heinola kokee kovan kilpailutilanteen palvelevan raumalaisten kunnianhimoisia menestystavoitteita.

– Mielestäni se on pelkästään positiivinen juttu, että joutuu arjesta saakka painamaan täysillä hommia. Se vie varmasti meitä kaikkia eteenpäin.

Heinolan kehitys on ollut nopeaa, ja miehestä varmasti kuullaan vielä useasti tällä kaudella. Vahvoihin otteisiin on yksinkertainen ohje.

– Matka on mennyt nopeasti, mutta kun tulee tilaisuuksia, ne pitää osata hyödyntää, Heinola päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle