Samuel Helenius lähtee rymistelemään AHL:ään JYPin kauden päätyttyä – "Pienessä kaukalossa iso mies kerkeää paremmin"

LIIGA, NHL / Haastattelu
Kaksimetrinen Samuel Helenius suuntaa kohti kapeampia kaukaloita.
Kuva © Valtteri Vainio WWW.VALTTERIVAINIO.COM
Kauden päätteeksi synnyinmaahansa suuntaava Helenius uskoo sopeutuvansa bussiliigaan hyvin. Hyökkääjän loppukauden tavoitteena on oppia AHL:ssa pelaamisen tavoille.

JYPin kautta on jäljellä enää yksi ottelu, kun hurrikaanipaidat kohtaavat tiistaina Kuopiossa KalPan. Jyväskyläläisten kausi on ollut viimevuotiseen tapaan murheellinen. Joukkue jäi viime kaudella koko sarjan viimeiseksi, eikä tänäkään vuonna pudotuspeleihin ole asiaa.

Liigan nuorimmassa joukkueessa tällä kaudella varakapteenina toimiva 19-vuotias Samuel Helenius kuitenkin näkee kaksijakoisessa kaudessa myös positiivia puolia.

− Alkukaudesta oltiin viiden ottelun voittoputkessa. Välillä on tullut tuollaisia hyviä pilkahduksia. On ollut tosi synkkääkin: on ollut kymmenen pelin tappioputkeakin ja paljon tappioita tänä vuonna. Henkisesti on ollut vähän puuduttavaa, Helenius summaa.

Kaksijakoinen kausi on näkynyt myös Heleniuksen omassa pelaamisessa. Hyökkääjä tunnistaa kaudessaan kuitenkin selvän käännekohdan.

− Omalta osaltanikaan ei ole erityisen hyvin mennyt ja minulla on kaksijakoiset fiilikset. Alkukaudesta saatoin vähän puristaa liikaa mailaa. Saatoin asettaa liian isot odotukset itselleni. Eikä siitä tule mitään, jos lähtee miettimään liikaa.

− Mutta sitten nuorten MM-kisat menivät tosi hyvin ja löytyi peli-ilo. Saatiin siellä hyvä meininki päälle Brad Lambertin ja Ville Koivusen kanssa. Loppukausi on sitten mennyt jo parempaan päin. Viime aikoina on ollut energistä ja pirteää peliä, Helenius kehuu. 

Helenius pelaa toistaiseksi viimeisen ottelunsa Liigassa siis tiistaina. Hyökkääjä on kahden kautensa aikana pelannut sarjassa tähän mennessä 101 ottelua. Näissä tehopisteitä on kertynyt 22 ja jäähyminuutteja peräti 137. 

Hyökkääjän aika JYPissä tosin osui sikäli huonoon saumaan, että hänen kautensa Jyväskylässä kuuluvat JYPin seurahistorian vaikeimpiin. Helenius ei kuitenkaan näe tilannetta kovin synkkänä ja uskookin, että vuosikymmenen takainen jättiläinen nousee vielä jaloilleen.

− Uskon siihen, että kunhan vaan palaset saadaan kohdalleen, niin se sama vanha JYP alkaa sieltä löytyä ja joukkue on taas pudotuspeleissä.

Helenius kiittelee JYPissä saamaansa mahdollisuutta ja Liiga-tason vastuuta.

− Viime vuosi oli hiukan ehkä opettelua, mutta tämä vuosi on tuonut viisautta ja olen pelannut fiksummin. Se näkyy esimerkiksi plus–miinus-tilastossa verrattuna viime kauteen. Silloin, kun tulin Jokereista, niin Jyväskylä oli ihan nappivalinta, vaikka pelit ovat menneetkin huonosti joukkueena. Mutta kyllä pari kautta miesten pelejä ovat kehittäneet minua pelaajana, hyökkääjä kertoo. 

Kypsymisestään pelaajana Helenius kertoo myös konkreettisen esimerkin. 

− Viime kauden alussa tuli ehkä vähän hakemalla haettua taklauksia, kun tuli mentyä vaan pää kolmantena jalkana joka paikkaan. Ei tullut oikein mietittyä peliä, mutta nyt omaa peliä on tullut rauhoitettua paljon. Pelaan fiksummin nykyään, Helenius sanoo.

Fyysisestä identiteetistään Heleniuksen ei ole siltikään tarvinnut luopua.

− Tykkään taklata paljon, mutta se on tosi puuduttavaa hommaa, sillä se vie energiaa tosi paljon. Yritän toki aina taklata, kun paikka on.

Vuodenvaihteessa Kanadassa järjestetyt nuorten MM-kisat jouduttiin keskeyttämään hataran koronakuplan puhkeamisen vuoksi. Kisoja suunnitellaan jatkettavan elokuussa, muttta virallista tietoa Jääkiekkoliitosta Helenius ei ole vielä saanut. 

− En oikein tiedä, miten se tulee järjestymään. Minun mielestäni [kisojen suunnitellaan jatkuvan] ainakin aika hullussa ajankohdassa. Riippuu toki, kauanko leiritykset vievät aikaa, jokerikasvatti sanoo.

− Jos olisin itse saanut valita, niin olisin ottanut kisat heti suoraan aikuisten kisojen jälkeen, ja oltaisiin voitu pelata ne vaikka täällä Suomessa.

NHL:n harjoitusleirit ja muut vastaavat päällekkäisyydet voivat vaikuttaa siihen, pääsevätkö aiemmin mukana olleet pelaajat mukaan turnaukseen. Suomen tehokkain ketju kesken jäänessä turnauksessa oli nimenomaan Heleniuksen johtama kentällinen.

Heleniuksen johtama kentällinen oli huippuiskussa nuorten MM-kilpailuissa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Kun kausi JYPissä päättyy, NHL-tulokassopimuksen allekirjoittanut Helenius suuntaa synnyinmaahansa Yhdysvaltoihin. Toisen polven kiekkoilija syntyi Dallasissa, kun hänen isänsä Sami Helenius edusti Dallas Starsia. Matkalla on kuitenkin vielä yksi este.   

− Minulla on kaksoiskansalaisuus. Vanha Amerikan passini oli mennyt vanhaksi, eli lähden sitten, kun uusi passi tulee, Helenius kertoo. 

Helenius kertoo odottavansa kovasti, että pääsee pelaamaan pieneen kaukaloon. Hän ei usko, että sopeutuminen tuottaa hankaluuksia.

− Tosi hyvillä ja odottavaisilla fiiliksillä lähden. Siellä odottaa joukkue, joka on pelannut tosi hyvin tänä vuonna. AHL:n pelityyli sopii omaan pelityyliini myös paremmin, kun pääsen hyödyntämään isoa kroppaani. Tykkään muutenkin pelata pienessä kaukalossa.

− Uskon sopeutuvani hyvin. Pienessä kaukalossa iso mies kerkeää paremmin, Helenius letkauttaa.

Tavoitteet loppukauteen Helenius on asettanut maltillisesti ja fiksusti.

− Tavoitteena on se, että oppisin siellä pelaamisen tavoille. Pääsen hakemaan kokemuksia ja näkemään, millaista peli siellä on. Olen sitten valmiimpi ensi kauteen, hyökkääjä kertoo.

Hyppäys pieneen kaukaloon vaatii sopeutumista ja hiomista pelaamiseen. Helenius tietää, miten hyppy pienempään kaukaloon otetaan − ja antaa myös pientä palautetta Liigan tuomarilinjasta.

− En varmaan hirveästi ole mitään muuttamassa, mutta saan pelata ehkä hitusen verran kovempaa. Siellä ei mistään pikkupoikkareista tule jäähyjä, joita olen tänä vuonna saanut muutamankin kerran. En pistäisi yhtään hanttiin, jos Liigankin linja olisi sallivampi, Helenius tuumaa.

Kovasta pelistä ja väännöistä pitävä Helenius kertoo myös, kenen kohtaamista hän odottaa eniten, kun NHL:n portit mahdollisesti tulevaisuudessa aukeavat.

− Varmaan jompikumpi noista Tkachukin veljeksistä. Siinä on pari sellaista kuumakallea. He tykkäävät myös pelata kovaa, kuittaa Helenius.

» Lähetä palautetta toimitukselle