Samu Markkula kuntouttaa itsensä pelikuntoon Mestiksessä, pikainen paluu Liigan toiveissa

MESTIS / Haastattelu
Samu Markkula ehti Liigassa kiusata jo KooKoota.
Kuva © Satu Pitkänen
Samu Markkula vakuutti syksyllä Sportin valmennusjohdon ja sai koeajan jälkeen liigasopimuksen. Loukkaantumisesta kuntoutuminen vie kuitenkin aikansa, joten hänet lainattiin Mestiksen Hermekseen kahdeksi kuukaudeksi palauttamaan itsensä jälleen pelikuntoon.

Jyväskyläläislähtöinen Samu Markkula pelasi aikoinaan yli 60 poikien ja nuorten maaottelua, mutta ei pystynyt vakiinnuttamaan paikkaansa JYPin liigajoukkueesta. Tie vei silloin Mestikseen, jossa pisteitä syntyikin kovaan tahtiin. 25-vuotias laitahyökkääjä teki viime kaudella Hermeksessä hurjat tehot 16+47=63. Hän voitti Mestiksen syöttöpörssin ja sijoittui pistepörssissä toiseksi.

Vaasan Sport kiinnostui Markkulasta ja tarjosi miehelle koeaikaa. Ennen harjoituspelien alkamista tapahtunut loukkaantuminen vaikeutti näyttöjen antamista, mutta silloin Sportin päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma tunsi Markkulan entuudestaan ja Markkulalle solmittiin sopimus kauden loppuun asti.

− Loukkaannuin juuri ennen pre-seasonia, enkä ehtinyt pelaamaan yhtään harjoituspeliä. Muutama viikko meni totaalisessa harjoittelukiellossa, ainoastaan kävely oli sallittu. Jäälle kun pääsi, niin huomasin luistelunopeuden heikentyneen melkoisesti. Sen vuoksi nämä Mestiksen pelit ovat minulle nyt paras vaihtoehto.

Markkula pelasi kuusi ottelua Sportin paidassa, mutta ei ollut vielä aivan täydessä pelikunnossa, joten lainapesti Mestikseen tuntui sopivalta ratkaisulta kuntouttaa mies takaisin pelikuntoon. Ensimmäinen lainapesti oli Kajaanin Hokkiin, mutta lopulta osoitteeksi tuli tuttu Hermes kahden kuukauden lainapestillä. Pisteitäkin on alkanut ropista lähes entiseen malliin.

− Päivä päivältä tuntuu paremmalta, kyllä tässä eteenpäin on menty. Tarkoitus olisi saada viimekautisen tapainen flow päälle. Risto Dufva kävi täällä yhden Mestis-pelin katsomassa ja sen jälkeen keskusteltiin paluusta Sportiin. Ehkä jo vuoden vaihteen jälkeen saattaisin palata.

Liigan ja Mestiksen pelien välillä suurin ero on Markkulan mukaan kamppailuvoimassa. Varsinkin kulmaväännöissä ero tulee selkeästi esille. Liigassa peli on myös enemmän kontrolloitua, kun taas Mestiksessä mennään vapaammin päästä päähän.

− Totta kai vapaampi tyyli on mieluisampi, varsinkin kun siihen on tottunut. Liigapelejä täytyy saada vaan enemmän alle, niin tuo kontrolloitu pelaaminenkin tulee rutiiniksi.

Mestistä Markkulaa paljon ja näkee sarjan varsinkin loistavana ponnahduslautana nuorille pelaajille A-nuorista Liigaan. Mestiksen pelaajien ikärakenne on nuorentunut viime vuosien aikana, minkä Markkula näkee puhtaasi hyvänä seikkana.

− Aikaisemmin Mestiksessä pelasivat vähän vanhemmat pelaajat ja nuoret yrittivät päästä suoraan Liigaan. Nyt nuoret tulevat ensin Mestikseen ja siirtyvät valmiimpina pelaajina liigakaukaloihin.

Hermeksen pelit viime aikoina eivät ole aivan nappiin menneet. Ennen keskiviikon RoKi-voittoa joukkue oli voittanut ainoastaan yhden seitsemästä viimeisimmästä ottelustaan. Markkulan mukaan pelaajat olivat keskustelleet asiasta ja päättäneet parantaa pelaamistaan jokaisella osa-alueella ja ainakin Rovaniemeltä se toi kaivatun voiton. Seuraavaksi Hermes kohtaa perjantaina Hokin, jossa Markkula ehti neljä ottelua pelata.

− Kyllä ajattelin meidän (Hermeksen) pelaajille hiukan puhua, miten Hokki pelaa. Joitain pikku vinkkejä ja sellaista.

» Lähetä palautetta toimitukselle