Saku Vesterinen palasi vakavan vamman jälkeen kaukaloon, mutta kivut pakottivat lopettamaan – “Jos jääkiekkoa ei pysty pelaamaan, niin mihin tällä kädellä pystyy arjessa”

LIIGA, MESTIS / Haastattelu
Vesterinen pelasi viimeiset ottelunsa syksyllä 2022.
Kuva © Topi Lainio
Vaikka lätkäura päättyi vain 24-vuotiaana, on Vesterinen sinut asian kanssa ja tähyää uudelle uralle tradenomiksi.

Saku Vesterisen pelaajaura päättyi vain 24-vuotiaana, kun lokakuussa 2021 sattuneesta ranteen viiltovammasta toipuminen ei onnistunutkaan. Puolustaja pelasi tällä kaudella vielä viisi ottelua KooKoon paidassa ja seitsemän ottelua Mestistä Ketterässä.

– Tietenkin ehdin jo innostua, kun pelasin elokuussa ensimmäiset harjoituspelit. Kädessä oli pientä kipua jälkikäteen, mutta se tuntui kestävän.

KooKoo-puolustajan ranteeseen tuli luistimesta hengenvaarallinen haava, joten ymmärrettävästi Vesterinen halusi käyttää rannesuojia palatessaan kaukaloon.

– Kun menin ensimmäistä kertaa joukkueen kanssa kunnolla jäälle, pyysin huoltajilta rannesuojat. Siitä lähtien niiden käytöstä tuli rutiinia. Parien treenien jälkeen niihin jo tottui. Suoja on pieni, mutta sillä on iso merkitys.

Kauden alettua pelitahti kiihtyi, jonka myötä käden omatoiminen kuntouttaminen jäi vähemmälle.

– Sitten kivut eivät enää helpottaneetkaan ja marraskuulla totesin, että käden kunnon pitää mennä eteenpäin, jos aion jatkaa pelaamista. Siksi en loppukaudella enää pelannut, koska yritimme löytää ratkaisua. Elokuun jälkeen ei ole tapahtunut edistystä, enkä ole pystynyt enää nauttimaan pelaamisesta.

Haluan käden toimivan mahdollisimman hyvin, vaikka en enää jääkiekkoa pelaakaan. Elämässä on niin paljon muutakin.

Vesterisen uran viimeiseksi otteluksi jäi Latviassa pelattu vierasottelu HK Zemgalea vastaan lokakuun lopussa.

– Tällä hetkellä on uran loppumisesta ihan hyvä fiilis. Nyt se realisoitui kokonaan, kun asiasta tuli julkista. Olen ehtinyt tätä pitkään miettiä, joten olen sujut asian kanssa. Takana on stressaavaa ja vaikeaa aikaa, mutta toisaalta se on myös kasvattanut.

Ajatusmallin muutos

Loukkaantuminen sattui Vesterisen ensimmäisellä liigakaudella, eli juuri siinä vaiheessa uraa, kun pitäisi pystyä ottamaan askel seuraavalle tasolle. Vesterinen ei enää kuntoutunut liigapelaajaksi, mutta hengenvaarallisesta vammasta toipuminen laittoi asioita perspektiiviin.

– Syyskaudella jääkiekko oli enemmän keskiössä, mutta kauden loppua kohti ajatusmalli alkoi muuttua siihen, että jos jääkiekkoa en pysty pelaamaan, niin mihin tällä kädellä arjessa pystyn.

Kivut ja käden kömpelyys rajoittivat, paitsi jääkiekon pelaamista, myös jokapäiväistä elämää.

– Käsitukea olen joutunut käyttämään yötä päivää. Tulevan korjausleikkauksen pitäisi helpottaa. Haluan käden toimivan mahdollisimman hyvin, vaikka en enää jääkiekkoa pelaakaan. Elämässä on niin paljon muutakin.

– Kivuista erityisesti haluan päästä eroon. Vähän päälle parikymppisenä ei ole kivaa joutua kärsimään kivuista.

Vesterinen kertoo yrittäneensä pärjätä ilman kipulääkkeitä.

– Pahimpina päivinä olen saattanut Buranan ottaa. Eikä särkylääke ole tuntunut auttavan yhtään, mutta kaikennäköistä muuta hoitoa on käytetty. Lihaksiin on annettu sähköä, jos lihakset ovat jumissa ja painavat hermoa, niin kipu säteilee sitä kautta. Kylmähoitoa on testattu myös.

KalPa-kasvatti pyrkii seuraavaksi tradenomiopintoihin.
Kuva © Saimi Airaksinen

Toinen ura

Lopettamispäätöstä edeltänyt puolitoista vuotta oli Vesteriselle epätietoista aikaa.

– Lääkärinlausunnot olivat aina samanlaisia, että ei tiedetä. Sopimusoption käytöstä en myöskään saanut tietoa. Tukea kyllä tuli joka suunnasta ja KooKookin käytti option, kun päättivät katsoa tämän kortin loppuun asti.

Uusi epävarmuustekijä Vesterisen elämässä liittyy seuraavaan uraan ja loppukevään pääsykokeisiin.

– Tradenomiopintoihin pääsy on tämän kevään tavoite. Kouluhommat ovat olleet mukavaa täytettä päiviin. Olen niitä hyvällä motivaatiolla pystynyt tekemään. Pieni stressi on kouluun valituksi tulemiseen liittyen, mutta urheilu-uralla opin aika hyvin käsittelemään stressiä.

Vaikka Vesterisen ammattilaisura jäi vain muutaman kauden mittaiseksi, on 24 ikävuoteen mennessä ehtinyt uhrata lajille monta vuotta. KalPa-kasvatti kävi myös Kanadassa pelaamassa kaksi kautta juniorikiekkoa QMJHL:ssä. Muutoksen Vesterinen kokeekin positiivisena.

– Jääkiekko on todella sitova laji. Aiemmin talvet ovat menneet jääkiekon ympärillä. Nyt odotan innolla syksyä ja talvea, jolloin viikonloput ovat vapaita ja minulla on enemmän vapaa-aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle