Saksan DEL on ollut suljettu liiga 14 vuotta − Ensi kaudella se kuitenkin jälleen aukeaa

Muut Sarjat / Haastattelu
Saksan A-maajoukkueen päävalmentaja Toni Söderholm pitää avointa sarjaa urheilullisesti kiinnostavana.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Saksan pääsarja on ollut suljettu sarja kaudesta 2006−2007 alkaen. Kaudella 2020−2021 DEL kuitenkin aukeaa 14 kauden tauon jälkeen.

Saksan maajoukkueen päävalmentaja Toni Söderholm pitää avointa sarjaa kiinnostavana.

− Kyllä jääkiekkoon kuuluu nouseminen ja putoaminen. Paine kehittää, arvioi Söderholm.

Tammikuussa 2020 DEL:n toimitusjohtaja Gernot Tripcke kertoi, että ensi kaudesta alkaen DEL:n viimeinen putoaa suoraan sarjaporrasta alemmas ja DEL2:n voittaja puolestaan nousee pääsarjaan ilman karsintoja.

Tripcke vahvisti myös, että DEL2:sta nouseva seura maksaa DEL:istä pudonneelle seuralle pääsarjapaikasta 800 000 euroa. DEL-lisenssi edellyttää myös riittävän hyvää areenaa ja laajaa sponsoriverkostoa.

Saksan jääkiekkoliiton urheilujohtaja Stefan Schaidnagel kertoikin Jatkoajalle ennakoivasti jo lokakuussa 2019, että liitto haluaa turvata Saksan liigan putoajan taloudellisen aseman. Myös esimerkiksi Ruotsin SHL:stä HockeyAllsvenskaniin pudonnut seura saa taloudellisen solidaarisuusrahan, jottei putoaminen aiheuta sille turmiollisen suurta taloudellista ongelmaa.

− Toivon ylipäätään yhtenäisiä sääntöjä Saksan kahden ylimmän sarjatason kesken. Näin voidaan estää pudonneiden seurojen taloudelliset ongelmat, Schaidnagel näkee.

Vaarantaako avoin sarja saksalaiskiekon kehittymisen?

Avoimeen sarjaan kuuluu myös muita uhkakuvia. Maajoukkueen menestyksen kannalta Saksan olisi nyt tärkeää kehittää saksalaisia pelaajia, mutta avoin sarja kiristänee DEL:n urheilullista kilpailua yhä. Tämä tarkoittaa usein sitä, että DEL-joukkueet suosivat saksalaisten sijaan ulkomaalaishankintoja.

− Koska DEL:n säännön mukaan DEL-joukkueiden pitää peluuttaa tiettyä määrää alle 23-vuotiaita saksalaispelaajia, karsivat seurat puolestaan jostakin, aloittaa Söderholm.

− Esimerkiksi ennen kautta 2019−2020 DEL:stä lähti DEL2:een viisi–kuusi keski-ikäistä saksalaista pelaajaa, jotka pystyvät pelaamaan pääsarjassakin. Siinä ei ole mitään järkeä, Söderholm suomii.

Saksan DEL-liigaa on pelattu kaudesta 1994–1995 alkaen, jolloin se korvasi aiemman Eishockey-Bundesligan. Suljetun sarjan aikana liigaan on nostettu neljä joukkuetta ja sieltä on pudonnut taloudellisten ongelmien takia myös neljä joukkuetta.

Päättyneellä kaudella yksi seura, Krefeld Pinguine, oli syksystä lähtien konkurssin rajamailla. Krefeldin venäläisvetoinen Energy Consulting -pääsponsori ei ole ollut halukas pumppaamaan rahaa seuraan enää entiseen malliinsa. Huhtikuussa 2020 Krefeld sai kuitenkin uuden sveitsiläisrahoittajan.

Kaudella 2019−2020 DEL:ssä pelasi 14 joukkuetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle