Saksan DEL jäi nuolemaan näppejään KHL:n romahduksesta aiheutuneessa eurokiekon uusjaossa

CHL, Muut Sarjat / Haastattelu
Eisbärenin urheilujohtaja Stéphane Richer uskoo Saksan jääkiekon tulevaisuuteen.
Kuva © Topi Lainio
Eisbären Berlinin urheilujohtaja Stéphane Richerin mukaan Euroopan muut kärkiliigat ovat vahvistuneet entisten KHL-pelaajien myötä.

Kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa 2022 Ukrainaan, lukuisat ulkomaalaispelaajat jättivät Venäjä-johtoisen KHL:n. Euroopan sarjoihin alkoi kevään ja kesän aikana laatupelaajien vyöry, josta Saksa jäi kuitenkin paitsi.

Kaksi edellistä Saksan mestaruutta voittaneen Eisbären Berlinin urheilujohtaja Stéphane Richer oli yllättynyt, ettei KHL:stä siirtynyt juurikaan pelaajia DELiin.

− Kesän jälkeen huomasimme, että parhaat suomalaiset menivät Suomeen, parhaat ruotsalaiset Ruotsiin ja niin edelleen. Jäljelle jäi kanadalaisia ja yhdysvaltalaisia, mutta moni heistä meni takaisin KHL:ään.

− Ei KHL:n romahtamisella ollut merkitystä Saksalle samalla lailla kuin muille Euroopan kärkimaille. Ehkä seuraavan kahden kuukauden aikana tilanne muuttuu, saa nähdä, Richer pohdiskelee.

Urheilujohtajan mielestä muut kärkiliigat ovatkin vahvistuneet selvästi KHL-pelaajien myötä.

− Olemme pelanneet tšekki- ja ruotsalaisjoukkueita vastaan harjoitus- ja CHL-pelejä. Niiden otteluiden perusteella olemme huomanneet, että ne joukkueet ovat ehdottomasti vahvistuneet 2−3 KHL-pelaajan myötä.

Eisbären ei selviytynyt CHL:n pudotuspeleihin Juho Markkasen venymisistä huolimatta.
Kuva © Topi Lainio

Nuorten pelaajien kehittäjä − 11 ulkomaalaispelaajalla?

Kullakin DEL-joukkueella saa olla 11 ulkomaalaispassia ja yhdeksän ulkomaalaista kerrallaan kokoonpanossa. Richerin mukaan Eisbären haluaa olla nuorten pelaajien kehittäjä, mutta samaan aikaan joukkueessa on tuo ensimmäismäärä (11) ulkomaalaispelaajia.

Yhtälö vaikuttaa ristiriitaiselta, mutta Eisbären uskoo ulkomaalaispelaajien isosta määrästä huolimatta Saksan kiekon kehittyvän.

− Ensinnäkin Eisbären itse haluaa kehittyä, olemmehan Los Angeles Kingsin omistama seura. Mutta koko DELillä on tavoitteena näyttää, että olemme kärkiliiga. Haluamme, että DEL-seura voittaa jonain päivänä CHL:n.

− Meillä ei ole Saksassa ehkä niin monta hyvää nuorta pelaajaa kuin esimerkiksi Suomella ja Ruotsilla, mutta olemme parantaneet. Meillä on ensimmäisen kierroksen NHL-varauksia ja nuoria saksalaisia pelaa NHL:ssä.

Loukkaantumissuman myötä Eisbärenin kausi ei ole alkanut hääppöisesti. Se jäi ulos CHL:n pudotuspeleistä ja DELissäkin joukkue aivan sarjataulukon häntäpäässä.

Eisbären hakee silti kolmatta perättäistä Saksan mestaruuttaan tuttujen kärkivastustajien vanavedessä. Keväällä saattaa kuitenkin tulla yllätyksiä.

− Suurimpia haastajiamme ovat olleet perinteisesti RB München ja Adler Mannheim, mutta aina löytyy yllättäjiä. Esimerkiksi Kölner Haie ja Straubing Tigers ovat potentiaalisia yllättäjiä. Pudotuspeleissä menestys riippuu paljon loukkaantumistilanteesta ja roolittamisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle