Saksa kampesi itsensä jatkoerässä maalin verran Yhdysvaltoja korkeammalle ja lunasti MM-kisojen toisen finaalipaikan. Kyseessä oli todellinen taisteluvoitto, sillä Yhdysvallat johti ottelua jo 2–0. Saksan maajoukkueesta hämäävimmän nimen omistava hyökkääjä Samuel Soramies pelasti joukkueensa hetkiä ennen ratkaisumaalia.
Soramies otti jatkoerässä blokin, jonka aiheuttama kipu pakotti hänet vaihtoon heti ehtiessään. Samalla syntyi yksi saksalaisen jääkiekkohistorian tähän asti suurimmista yksittäisistä suorituksista. Saksa sai blokin jälkeen kiekon, ja Frederik Tiffels kävi iskemässä sen Yhdysvaltojen maalin yläkulmaan.
− Enää ei satu, Soramies naurahtaa.
− Itse tilanteessa kirpaisi kovaa, mutta adrenaliini vei kivun pois. Eiköhän tämä tästä. Noita blokkeja ottaisi vaikka joka päivä, kunhan kiekko ei mene maaliin.
Blokki oli historiallinen, sillä Saksan viimeisimmän MM-finaalin jälkeen vettä on ehtinyt virrata Elbe-joessa kohtalaisen verran. Edeltävästä finaalipaikasta on 70 vuotta.
− Saksa on viimeksi ollut MM-finaalissa vuonna 1953, joten tämä on valtava askel saksalaiselle jääkiekolle. Jääkiekko saa tämän ansiosta paljon lisää mediahuomiota Saksassa, ja laji kasvaa sen myötä. Lajimme tarvitsee sitä ehdottomasti.
− En tiedä mitä tapahtuu, kun palaamme kotiin. Toivottavasti siellä ollaan innoissaan. Me kaikki ainakin olemme.
Finaalit eivät ole ikinä helppoja, ja hyvin pelannut Saksa saa otteluun vähintään vertaisensa vastustajan. Edessä seisoo jääkiekon synnyinmaa, Kanada.
− Nyt pitää jatkaa samaa peliä, mitä olemme koko ajan pelanneet. Olemme mielestämme näyttäneet kykymme joka pelissä. Olisimme mielestäni voineet voittaa myös jokaisen tähän saakka pelaamamme ottelun. Heidän on parempi olla valmiina, sillä me tulemme todellakin olemaan.
Soramiestä haastatellessa silmään pistää varusteisiin liittyvä yksityiskohta. Hyökkääjän varsiteippi jatkuu kiemuraisena lähes mailan kaulaan saakka.
− Se on jäänyt tavaksi. Pidän siitä, että mailan varressa on hieman teippiä, kun käsittelen kiekkoa tai lauon. Mailat ovat muuten mielestäni hieman liian liukkaita. Aloitin teippaamaan näin, kun olin hyvin nuori. Sitten se meni pois muodista, joten lopetin vähäksi aikaa itsekin. Pari vuotta takaperin aloin käyttämään sitä uudestaan.
Pää kesti kaikesta huolimatta
Ottelun suurin yksittäinen tarina on mahdollisesti Saksan maalivahti Mathias Niederberger. Hän katsoi tolppien välistä, kun Yhdysvallat iski ottelun alkuun kaksi maalia heti ensimmäisillä laukauksillaan.
− Huikea tunne, ottelu oli niin tiukka. Olimme 2–0-häviöllä ja nousimme siitä. Pelasimme kärsivällisesti ja rakenteemme pysyi riittävästi kasassa. Yhtäkkiä olemme finaalissa.
− Mielestämme olemme pelanneet hyvin turnauksen alusta saakka, mutta olemme parantaneet jatkuvasti. Meillä on hyviä pelaajia, ja pelasimme hyvää kiekkoa molemmissa päädyissä. Meillä on myös valtavasti sisua, sitä tarvitsee näissä lajeissa.
Niederbergerin ilta alkoi painajaismaisesti, mutta kokeneen verkonvartijan pää pysyi kasassa heikosta alusta huolimatta.
− Se oli värikäs ilta minulta. He tekivät kaksi nopeaa maalia, mutta en jäänyt miettimään niitä sen ihmeemmin. Peliä oli kuitenkin vielä paljon jäljellä, ja loput oli selvitettävä. Olen oppinut aikaisemmista pelaamistani ratkaisupeleistä, että on edettävä laukaus kerrallaan.
Niederberger liittyy kattavaan katraaseen saksalaispelaajia, joka ovat nauttineet jokaisesta sekunnistaan suomalaisen jääkiekon pääkaupungissa. Finaalipäivän fiilistely jää lyhyeksi mutta ytimekkääksi.
− Rakastan tätä kaupunkia, Tampere on upea paikka. Olemme todella innoissamme huomisesta, Niederberger hymyilee.