SaPKon Pasi Räsänen ei meinannut sulattaa kauden päättymistä, mutta on silti toiveikas: "Uskon varmasti, että Mestis selviää koronasta"

MESTIS / Haastattelu
Kauden äkkinäinen päätös sai Pasi Räsäseltäkin leuan loksahtamaan auki.
Kuva © Jarno Hietanen

Loukkaantumista kärsinyt Mestiksen kestosuosikki SaPKo oli hyvin valmistautunut aloittamaan pudotuspelit KOOVEEta vastaan, kunnes koronavirus pakotti urheilunkin polvilleen edessään. Valmentajavelho Pasi Räsänen uskoo, että hänen joukkueensa olisi mennyt pitkälle, ehkä jopa loppuun asti.

Millaiset fiilikset jäivät runkosarjasta?

− Runkosarja oli ennätystasainen ja mielenkiintoinen niin kuin olin arvellutkin ennen kauden alkua. Joukkueet olivat panostaneet kauteen vahvasti materiaalien suhteen. SaPKon osalta saavutimme tavoitteemme, joka oli kotiedun saaminen pudotuspeleihin. Kausi oli haastava valmennuksellisesti, sillä meillä oli paljon loukkaantumisia. Joukkue osoitti kuitenkin luonnetta saavuttaakseen tavoitteensa. Siihen olin erittäin tyytyväinen, eli runkosarjaan olimme tyytyväisiä.

Entä kauden lopetuksesta juuri ennen pudotuspelejä?

− Päätös tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, ei sitä meinannut sulattaa millään. Kaikki kauden työ ja harjoituksissa vuodatettu hiki tähdättiin pudotuspeleihin, ja niissä tarkoitus oli olla parhaimmillaan. Säästeltiin kärkipelaajiakin ja kaikki alkoi olla myös terveitä juuri oikeaan aikaan. Joukkue olisi ollut iskussa oikeaan aikaan. Pelaajien puolesta etenkin harmitti. Oli kova paikka kaikille. Silti päätös oli varmasti oikea.

Mitkä ovat koronan vaikutukset seuraan ja joukkueeseen taloudellisesti? Kuinka hälyttävä tilanne on?

− Varmasti vaikutukset ovat erittäin hälyttävät, niin kuin kaikille jääkiekkoseuroille. Pelkästään pudotuspelien poisjäänti tuo jokaiselle seuralle, jotka niihin pääsivät, varmaan sadan tonnin loven talouksiin. Joukkueeseen varmasti siten, että osalta pelaajista jäi viimeiset näytöt antamatta Liiga-seuroille.

Miten arvelet Mestiksen selviytyvän?

− Uskon varmasti, että Mestis selviää koronasta. Joukkueet ovat tiukoilla varmasti taloudellisesti. Positiiviseksi tämä toivottavasti kääntyy. Mestis-seurojen yhteistyö tulee varmasti tiivistymään ja aletaan puhaltamaan yhteiseen hiileen toden teolla. Yhdessä tästä selvitään!

Miten pelaajaliikenne, osaatko sanoa lisää lähtijöistä, saapuvista tai lopettaneista?

− Pelaajia varmasti on tarjolla, varsinkin kun Liiga-seurat tulevat pienentämään rostereitaan. SaPKon osalta on tilanne aika hyvä. Runko oli jo kasassa ennen koronaa. Meillä on tällä hetkellä 16 sopimuspelaajaa. Koko ajan työstetään lisää eli aikataulussa mennään.

− Haasteita tulee varmasti, jos pelaajabudjetit putoaa 25 prosenttia kaikilta Mestis-seuroilta, ja epätietoisuus näistä pelaajasäännöistä A-ikäisten suhteen. Kaikki tehdään, jotta saadaan taas kilpailukykyinen joukkue Savonlinnaan ensi kaudeksi. Tällä hetkellä meillä on tauko kaikissa hankinnoissa ennen kuin kaikki epätietoisuudet saadaan selviksi.

Perjantaina varmistui, ettei kulukatto sisälly Mestiksen selviytymispakettiin. Näin ollen Mestis-joukkueiden ei tarvitse karsia menoistaan 25 prosenttia ensi kaudella. SaPKo on tehnyt jatkosopimukset Tuomo Viitasalolle, Tommi Pynnöselle, Juho Ahopellolle, Joonas Savolaiselle, Kasper Piitulaiselle ja Jere Kuivistolle. Uutena joukkueeseen tulevat Niko Mikkola RoKista sekä välivuoden Savonlinnasta pitänyt Eetu-Santeri Koivunen.

Pysyykö valmennusrunko samana?

− Toivottavasti, tässä meillä on sama tilanne kuin pelaajahankinnoissa, odotellaan seuran hallitukselta lopullisia budjetteja.

Miten treenaaminen nyt, onko ohjeistettu omatoiminen vai pelkästään pelaajien omalla vastuulla?

− Normaali tilanne aivan kuin kaikkina edellisinäkin kausina. Pelaajat vielä omalla tauolla. Ensi viikolla laitetaan palautteet viime kaudesta sekä testipatteristot pelaajille. Sen jälkeen ohjelmat kesälle. Ei muutosta muuten kuin varmaan pitää ohjelmia muuttaa pois kuntosaliharjoittelusta luontoon.

Mitä mietteitä tulevasta kaudesta, jos se nyt vaikka pääsisi alkamaan normaalisti?

− Toivottavasti päästään aloittamaan normaalisti. Kaikki on vielä toiveiden tasolla. Eletään nyt tätä karanteeniaikaa ja suunnitellaan sitä, kun tiedetään aikataulut. Yritetään tehdä valmistelutyöt kaikkiin vaihtoehtoihin. Joukkueen rakennus varmaan tärkeimpänä tällä hetkellä.

Pysyvätkö voimasuhteet samana?

− Uskon niin, koska kaikilta lähtee se 25 prosenttia pelaajabudjeteista. Toivottavasti kaikki seurat sitoutuvat siihen. Toivotaan, ettei seurat lähde tekemään niin sanottuja ulkopuolisia pelaajabudjetteja. Sen jälkeen on vaikea ennustaa voimasuhteita.

Miten joukkuemäärän nostaminen vaikuttaa?

− Katsotaan, kun saadaan varmistukset nostamiselle eli lisenssit myös Kiekko-Espoolle ja FPS:lle. Meille ei kuin matkat pitenevät. Varmasti päättäjät ovat tehneet järkeviä päätöksiä. Aika näyttää, minkälaisia vaikutuksia sillä on. Molemmat seurat ovat tervetulleita sarjaan.

Entä se, ettei kukaan voi pudota?

− Ainut järkevä päätös tähän tilanteeseen. Linjassa muihin päätöksiin!

Kerro jotain joukkueestanne, nimenomaan positiivista.

− Olemme hyvin aikataulussa joukkueen rakentamisessa. Taustalla toimitusjohtaja tekee yötä päivää töitä seuran eteen. Savonlinnassa on muutenkin hyvä yhdessä tekemisen henki. Kaikki puhaltaa yhteen hiileen. Kaikesta selvitään!

Mitä muuta haluat nostaa esille?

− Pysykää kotona ja noudattakaa hallituksen ohjeita. Taltutetaan yhdessä tämä virus!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös