SHL:n pisterohmu debytoi Ruotsin paidassa Karjala-turnauksessa: ”Pelit ovat ihan eri tasolla kuin SHL:ssä”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jakob Lilja oli yksi Ruotsin 11 debytantista Karjala-turnauksessa.
Kuva © Sami Kemppainen, sami.kemppainen@jatkoaika.com
Jakob Lilja edusti Helsingin EHT:ssä ensimmäistä kertaa Ruotsin A-maajoukkuetta. Debyytti oli hieno kokemus, mutta Djurgårdenissa kiekkoilevaa miestä harmitti Ruotsin huono menestys turnauksessa.

Ruotsille kauden ensimmäinen EHT-turnaus Helsingissä ei ollut ylpeyden aihe. Mukaan raavittiin kolmesta ottelusta vain yksi voitto. Voitto Tsekistä nosti länsinaapurin juuri ja juuri viimeisen sijan yläpuolelle.

Enimmäkseen SHL-pelaajista koostuva kokoonpano sisälsi mielenkiintointoisen yhdistelmän – SHL:n pistepörssin kärkeä miehittämän ketjun. Yksi kolmikon jäsenistä on 25-vuotias vasen laitahyökkääjä, Jakob Lilja. Hän paukutti Karjala-turnauksessa kaksi maalia, joilla hän nousi Ruotsin joukkueen parhaaksi maalintekijäksi.

Lilja pelasi turneen kaksi ensimmäistä peliä yhdessä tuttujen seurakaveriensa kanssa. Liljan, Jacob Josefsonin ja Daniel Brodinin hurja trio on tehnyt syksyllä tuhoisaa jälkeä Djurgårdenissa. Helsingin EHT:ssa kolmikon peli ei kuitenkaan lähtenyt samanlaiseen liitoon kuin seura-arjessa.

Ennen turnausta Lilja jakoi Josefsonin kanssa SHL:n pistepörssin piikkipaikkaa viidellä maalilla ja 14 syöttöpisteellä. Tiistain SHL-kierroksella Josefson jätti kuitenkin Liljan kakkoseksi. Porin Ässissäkin esiintynyt Brodin sen sijaan miehittää tilaston viidettä sijaa.

Ketjun yhteistyö on toiminut loistavasti jo kauden ensimmäisistä luistimenpotkuista lähtien.

- Meidät laitettiin yhteen jo heti ensimmäisissä harjoituksissa. Meillä on aina ollut kemiaa, ja se on näkynyt peleissä kauden aikana. Meillä on erilaiset roolit, mutta täydennämme toisiamme melko hyvin.

Tappioista jäi karvas maku

Sunnuntaina Karjala-turnauksen päätösmittelössä Suomi jätti Ruotsin nollille.

- Se ei ollut paras pelini. En usko, että kukaan Ruotsin joukkueesta on iloinen tästä ottelusta, sillä emme saaneet maaleja ja esiinnyimme vaisusti. Meidän olisi pitänyt pelata paremmin, pettynyt Lilja harmitteli pelin jälkeen.

Turnauksen vaikeimmaksi otteluksi Lilja nimesi ottelun Venäjää vastaan. Tuolloin peli päättyi lukemiin 4–1 Suomen itänaapurin hyväksi.

- Luulen, että Venäjä-peli oli meille vaikein. Lauoimme paljon, mutta maaleja ei tullut. Tietysti Suomea vastaankin oli hankala peli, sillä emme pelanneet kuten olisimme halunneet.

Unelmista totta

Kymmenen muun ruotsalaispelaajan tavoin Karjala-turnaus oli Liljalle ensimmäinen Ruotsin A-maajoukkueessa. Aikaisemmin hyökkääjä on edustanut maataan juniori-ikäisenä.

- Oli unelmien täyttymys pelata pelata Ruotsin maajoukkueessa. Luulen, että olisin voinut pelata paremminkin. Monet EHT-pelit ovat kuitenkin ihan eri tasolla kuin SHL:ssä.

- Sain silti pari maalia, jotka kohottavat itseluottamustani. Kaiken kaikkiaan tämä oli melko hyvä ensimmäiseksi turnaukseksi, mutta paremminkin olisi voinut mennä, Lilja tiivistää.

MM-kisoissa pelaaminen tuntui Liljasta vielä kaukaa haeutulta. Kun toukokuussa lentokone lähtee kohti Slovakiaa, ei Lilja tiedä, istuuko koneen penkillä vai kotisohvalla. Tällä hetkellä katse pysyy kuitenkin visusti kiinni Djurgårdenissa.

- Ei mitään hajua, pystyisinkö pelaamaaan MM-kisoissa. Siihen on vielä niin pitkä aika, ja Ruotsilla on todella paljon hyviä NHL-pelaajia, jotka pelaavat siinä turnauksessa, toteaa Lilja. 

» Lähetä palautetta toimitukselle