SHL:n pörssikärki Kalle Kossila nauttii rennosta ilmapiiristä: “Pelaajilla on aika vapaat kädet päättää, mitä tehdään”

CHL, SHL / Haastattelu
Kossila pelasi kaudella 2021–22 KHL:ää Jokereissa.
Kuva © Joonas Kämäräinen
30-vuotias keskushyökkääjä on kokemuksen myötä oppinut nauttimaan myös levosta. Lisäkuormitusta tähän kauteen ovat tuoneet CHL-pelit.

– Olen pystynyt nauttimaan pelaamisesta. Ja onhan meillä tosi hyvä porukka kasassa.

Växjö Lakersin Kalle Kossila johtaa SHL:n pistepörssiä tehtyään 17 ottelussa tehot 8+11. Kokonaan pisteettömiä otteluita on vain viisi. Perisuomalaiseen tapaan Kossila ennemmin etäännytti itsensä vahvasti alkaneesta kaudesta, kun Växjö on maaottelutauolla SHL:n sarjataulukossa toisena.

– Sarjataulukossa sijoitus heilahtaa äkisti, jos tulee pari tappiota. Se on tämän sarjan hienous, ettei ole niin sanottuja helppoja pelejä.

Viimeisessä ottelussa ennen maaottelutaukoa Växjö tosin voitti sarjataulukon hännillä olevan IK Oskarshamnin peräti 9–1.

– Meillä oli pari tappiota alla, mistä sisuunnuimme viimeiseen kotipeliin ennen taukoa. En kyllä vastaavia tuloksia muista.

Keskustelua ja kannustusta kiekolla pelaamiseen

30-vuotias keskushyökkääjä on reilun kauden aikana pelannut SHL:ssä 45 runkosarjaottelua, joissa on kertynyt 44 tehopistettä. Hyvän pistetahdin lisäksi Kossila kertoo muutenkin viihtyneensä Ruotsissa.

– En osaa puhua kuin omasta organisaatiosta, mutta täällä ainakin homma toimii. Ja viime kevään mestaruus oli merkki siitä, että asioita tehdään oikein. Olen Suomessa pelannut tosi vähän, mutta Ruotsissa on mielestäni paljon rennompi ja avoimempi meininki.

Kossilan mukaan joukkueessa on keskusteleva ilmapiiri, eikä valmentaja edes halua tulla koppiin huutamaan.

– Kyllä me tiedämme, kun olemme pelanneet huonosti. Sovimme sitten jätkien kanssa, että pelaamme paremmin ja keskustelemme, mikä on vialla. Valmentaja totta kai antaa ohjeita.

Pelaajilla kuulostaa olevan iso rooli joukkueen toiminnassa.

– Olemme myös joukkueen kesken sopineet, että hallilla ei mökötetä. Oli alla voitto tai tappio, niin tullaan hallille hyvällä mielellä ja tehdään hommat täysillä. Voisin kuvitella, että organisaatiossa on tarkkaan mietitty, millaisia pelaajia joukkueeseen hankitaan, ettei hyvä kemia rikkoonnu.

meidän halutaan mieluummin pelaavan kiekolla ja enemmän suututaan, jos pelataan safetya.

Växjön päävalmentaja Jörgen Jönsson on todellinen Ruotsi-kiekon legenda: pelaajana viisi SHL-mestaruutta, kaksi MM- ja olympiakultaa, kertaalleen valinta sarjan parhaaksi pelaajaksi ja peliuran päätyttyä vielä IIHF:n kunniagalleriaan.

Valmentajana Jönsson on voittanut kolmesti SHL-mestaruuden, joista viimeisin viime keväänä debyyttikaudellaan päävalmentajana.

– Jörgen on rento ja ihmisläheinen, todellinen johtajatyyppi. Totta kai hän on vaativa valmentaja, mutta hänen kanssaan voi myös jutella mistä tahansa ja hän on yleensä iloinen eikä halua yhtään nähdä mököttämistä. Jörgeniä arvostetaan täällä todella paljon. Hänen kanssaan on helppo toimia ja hän kuuntelee pelaajilta ehdotuksia.

Kossila kehuu myös Jönssonin peluuttamaa lätkää.

– Växjö pelaa vauhdikasta kiekkoa, mutta fiksusti. Vaikka olemme maalin tappiolla ottelun puolivälissä, niin ei tarvitse joka tilanteessa mennä karvaamaan. Puolustetaan kiekottomana tiiviisti viisikkona, yritetään saada irtokiekko ja kääntää peli hyökkäyssuuntaan.

Erityismaininnan Kossila antaa siitä, että valmentaja luottaa pelaajiinsa ja antaa vapauksia pelaamiseen.

– Esimerkiksi aloituksissa ja erikoistilanteissa pelaajilla on aika vapaat kädet päättää, mitä tehdään. Valmentaja myös haluaa, että pelaamme kiekolla.

Kossila jakaa kiekolliseen peliin kannustamisesta esimerkin, kun joukkuepalaverissa katsottiin videolta tilanne, jossa Växjön pelaaja heitti kiekon punaviivalta päätyyn. Valmentaja olisi Kossilan mukaan mieluummin halunnut pelaajan yrittävän syöttöä omille.

– Valmentaja sanoi, että osaat kyllä syöttää siihen ja jos tulee kiekonmenetys, niin alla on neljä pelaajaa varmistamassa. Eli meidän halutaan mieluummin pelaavan kiekolla ja enemmän suututaan, jos pelataan safetya.

CHL tuo vaihtelua peleihin ja haasteita harjoitteluun

Harjoitteluun päävalmentaja Jönsson suhtautuu Kossilan mukaan vakavasti, ja joukkue treenasi maaottelutauolla alkuviikon intensiivisesti.

– Loppuviikkoon saamme kolme päivää huilia, mutta Jörgen tykkää, että treenaamme paljon. SHL:ssä pelipäivät ovat torstai ja lauantai, niin viime kaudella saimme alkuviikkoon hyvät puntti- ja jäätreenit. Tällä kaudella olemme CHL:ssä mukana, niin on tullut tiistaille pelejä, emmekä ole pystyneet samalla rytmillä harjoittelemaan.

– Tekee hyvää pieni lepo, kun tässä iässä osaan jo vähän huilata. Nuorempana mielessä oli vain lätkä, lätkä ja lätkä, mutta nyt ymmärrän, että kroppa kaipaa välillä vähän lepoa.

Tuntuu, että osa ruotsalaisista seuraa suuremmalla mielenkiinnolla, ketkä päätyvät karsimaan kuin kuka voittaa runkosarjan.

Växjön CHL-pelit jatkuvat ensi viikolla saksalaista ERC Ingolstadtia vastaan ennen SHL:ää. Kossila on CHL:n lohkovaiheessa pelannut sveitsiläisiä Biel-Bienneä ja SCJR Lakersia sekä tanskalaista Aalborg Piratesia vastaan.

– CHL-pelit ovat olleet supererilaisia. SHL:ssä kaikki puolustavat todella tiiviisti tasaviisikoin, ja vaarallisia maalipaikkoja on todella vaikea saada. CHL:ssä osa peleistä on ollut avoimempia, ja on tullut enemmän maalipaikkoja.

CHL:n puutteellisesta arvostuksesta on käyty keskusteluja Suomessa, ja Kossilan tuntuman mukaan tilanne on Ruotsissa samansuuntainen.

– Ensimmäiset CHL-pelit olivat ennen SHL-runkosarjan alkua, niin ne ovat puoliksi harjoituspelejä. Fanit eivät myöskään tunnu olevan niin kiinnostuneita CHL:stä, yleisöä ei hirveästi ole ollut. Katsotaan, muuttuuko tilanne, kun pudotuspelivaihe alkaa.

Kova kiekkokulttuuri ja karsintojen mielenkiinto

Växjö pelaa 13. kauttaan SHL:ssä, minä aikana seura on voittanut jo neljä mestaruutta. Huonoin sijoitus runkosarjassa on ollut kymmenes.

– Karsintojen olemassaolo tuo älyttömästi mielenkiintoa! Tuntuu, että osa ruotsalaisista seuraa suuremmalla mielenkiinnolla sitä, ketkä päätyvät karsimaan kuin sitä, kuka voittaa runkosarjan.

Putoamisuhka estää Liigasta tutut tyhjennysmyynnit.

– Seurat tekevät kaikkensa välttääkseen karsintasarjan. Uskon, että Oskarshamn tekee vielä hankintoja. Myös toiseksi viimeisenä oleva HV71 panosti ja hankki lokakuussa Nick Shoren takaisin. Häntäpään joukkueet panostavat kokoonpanoihin ehkä jopa eniten.

Kossila on pelannut urallaan Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa KHL:ssä, DEL:ssä sekä NL:ssä ennen SHL:ää.

– Täällä on kova kiekkokulttuuri. Väki löytää hyvin hallille ja kannustaa, vaikka olisimme häviöllä. Moni pääsarjajoukkue tulee vähän pienemmistä kaupungeista ja silti on kova meininki, mikä kertoo jääkiekon arvostuksesta.

Växjön taajamassa on noin 70 000 asukasta, mikä on SHL-kaupungeista keskikokoa. Växjössä on Kossilan mukaan ollut helppoa ja rauhallista asua.

– Växjön lähistöllä ei ole isompia kaupunkeja, niin ei tänne ilman syytä eksy. Jääkiekko on toki yksi syy saapua. Keskustassa on kävelykatu, kauppoja, kahviloita ja muuta aktiviteetteja. Isommissa kaupungeissa kun olen käynyt, niin olen huomannut ihmetteleväni, miksi kaikilla on kiire.

» Lähetä palautetta toimitukselle