Ruotsi lopetti Suomen MM-kisat, pääluotsi Tomi Lämsä kommentoi nihkeää turnausta: "Valmentajana pitää olla eri tasolla kuin fanit"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Tomi Lämsän mukaan Suomi pelasi Ruotsia vastaan turnauksen parhaan ottelunsa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Nuorten Leijonien puolivälieräottelu Ruotsia vastaan päättyi kitkerään tappioon lukemin 2–3. Suomi pelasi todella hyvän ottelun ja näytti jo olevan menossa voittoon, mutta muutaman minuutin synkkä hetki ottelun lopussa käänsi tilanteen päälaelleen. Nuorten Leijonien päävalmentaja Tomi Lämsä oli luonnollisesti harmissaan ottelun lopputuloksesta.

– Turnauksen paras ottelu meiltä. Pelasimme joukkueena hyvin ja tunnetila oli hyvä. Kolme ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua olimme vielä voitossa kiinni, Lämsä kommentoi tuoreeltaan.

– Pienistä asioista kasvaa isoja juttuja, kun pelataan yhdestä ottelupallosta, päävalmentaja harmitteli.

Ruotsin tasoitusmaalia edelsi pitkä pyöritys, jonka aikana Suomi taisteli parhaimpansa mukaan. Muun muassa Niko Huuhtanen otti pyörityksen aikana kaksi isoa blokkia.

– Emme saaneet purettua siinä. 60 minuuttiin mahtuu erilaisia pelin vaiheita. Siinä vaiheessa, kun toinen pelaa "elämästä ja kuolemasta", tuollaisia vaiheita tulee ja ne pitää vain pystyä hoitamaan. Tänään emme saaneet sitä vaihetta tylsytettyä, Lämsä alleviivasi.

– Pelasimme aiemmin todella hienosti monta muuta tilannetta. Puolustimme todella sitkeästi ja söimme kiekkoa. Siihenkin vaihtoon mahtui blokkeja ja hyviä juttuja, päävalmentaja huomautti.

Ruotsin 2–2-tasoitus syntyi, kun Filip Bystedtin laukoma kiekko päätyi Jani Lampisen torjunnasta takatolpalle Leo Carlssonin lapaan. Hän siirsi irtokiekon Suomen maaliin.

– Toinen oli pitkä puolustusalueen puolustuspeli meillä. Rebound takakulmalle ja kaveri löi sieltä tyhjiin. Pitää katsoa se nauhalta vielä, Lämsä kertasi Ruotsin tasoitusosumaa.

– Olimme hyvin pelin sisällä. Puolustimme vähän väärältä puolelta ja silloin kävi noin, päävalmentaja sadatteli.

Kun ottelua oli alle kaksi minuuttia jäljellä Suomi pääsi ylivoimalle. Erinomainen mahdollisuus iskeä voittomaali miesylivoimalla päättyi katastrofaalisesti Ruotsin kapteeni Victor Stjernborgin karattua alivoimalla läpiajoon ja viimeisteltyä loppuluvuiksi 2–3.

– Ruotsin kolmatta maalia en nähnyt, koska siinä tuli Ruotsin vaihtoaition edessä jokin vierityskiekko ja pelaajat olivat aitiossa pystyssä. En tiedä, pomppasiko kiekko lavan yli, hukkuiko se vai mitä siinä kävi. Siitä pääsi kaveri yksin läpi, Lämsä totesi voittomaaliin johtaneesta tilanteesta.

Epäonninen tilanne ylivoimalla aivan ottelun viime minuuteilla oli harmittava ja raskas pelaajille. Päävalmentaja Lämsä ei kuitenkaan kääntänyt veistä joukkueensa haavassa, vaan totesi jääkiekon olevan välillä tällaista.

– Nämä ovat nuoria miehiä, jotka menevät urallaan eteenpäin. Joskus näitä sattuu ja nyt tuli pahaan paikkaan.

Suomikin sai valmentajan mukaan oman vastaavanlaisen tilanteensa, josta syntyi Suomen 2–1-johto-osuma.

– Samanlainen riisto oli myös Huuhtasen maali meiltä. Siinä kävi kaverilla sama.

Lopussa Joakim Kemell sai vielä tilaisuuden tasoittaa ottelun, kun hän pääsi laukomaan mielipaikaltaan suoraan syötöstä. Ruotsin maalivahti Carl Lindbom koppasi kuitenkin tämän kova lyöntilaukauksen näyttävästi räpylällään ja Ruotsin johto säilyi loppuun saakka. Lämsä jakoi tunnustusta Lindbomille kopistaan.

– Sitten vielä loppuun huikea torjunta Ruotsin maalivahdilta. Oli kyllä sellainen pommi Kemelliltä. Yhdysvallat-ottelussa se kihahti, mutta nyt kaveri otti kopin.

Mitalipelien ulkopuolelle jääminen on karvas pettymys, jota ei suomalaisten jääkiekon seuraajien keskuudessa katsota hyvällä.

– Tässä pitää valmentajana olla eri tasolla kuin fanit ovat. Lähdimme sijalta kaksi alkusarjan jälkeen eteenpäin. Jos ennen turnausta kysytään, että olette alkusarjan jälkeen toisia, niin uskon monen joukkueen tässä turnauksessa olevan tyytyväinen.

– Totta kai seuraamme myös ennen kaikkea suoritusta. Niin kuin sanoin, pelasimme tänään turnauksen parhaan ottelumme. Jos hautaamme Suomi-kiekon jutut ja lähdemme poukkoilemaan jonnekin muualle yksittäisen kolmen ja puolen minuutin jälkeen, niin siinä pitää olla mielestäni aika tarkkana, että tehdään oikeita johtopäätöksiä ja tutkitaan, mitä asioita voisi tehdä paremmin, päävalmentaja muistuttaa.

Ratkaisuottelut ovat yleensä hyvin tasaisia ja joukkueiden erot pieniä. Suomen ja Ruotsin kohtaamiset eritoten tapaavat noudattaa tätä kaavaa.

– Tämä oli kuitenkin Suomi–Ruotsi-ottelu. Nämä ovat usein maalinpelejä.

– Tänään se oli maalinpeli meille kolme ja puoli minuuttia ennen loppua ja kuudenkymmenen minuutin jälkeen se oli maalin peli Ruotsille. Nämä ovat todella pienen marginaalin juttuja, Lämsä huomautti.

Suomen maalilla Ruotsia vastaan torjui Jani Lampinen, joka oli rauhallinen torjuen varmasti ruotsalaisten laukaukset. Voittoon asti tämän torjunnat eivät harmittavasti riittäneet, vaikka maalivahti tarjosi varmoilla otteillaan Suomelle mahdollisuuden voittoon. Lämsä piti maalivahtinsa suoritusta erittäin hyvänä.

– Erinomainen. Koko turnaus oli häneltä erinomaista tekemistä. Hän on pelannut koko syksyn erinomaisesti ja nyt myös täällä. Todella hieno turnaus häneltä, päävalmentaja totesi torjujansa esityksestä Ruotsi-ottelussa sekä koko MM-kisaprojektin aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle