Roope Taponen ei tyydy pelkkään MM-kisadebyyttiin: "Kova nälkä on tolppien väliin"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Roope Taponen aloitti turnauksensa vahvasti.
Kuva © Leijonat.fi/Pasi Mennander
Suomen maalivahtipeli on toistaiseksi ollut vahvoissa kantimissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Roope Taponen teki kisadebyyttinsä Sveitsiä vastaan ja oli välipäivänä iloisella tuulella.

Roope Taponen pääsi korkkaamaan kisaurakkansa alkusarjan Sveitsi-ottelussa. Peli oli miehelle ensimmäinen alle 20-vuotiaiden MM-turnaustasolla ja vaikka se päättyikin voitokkaasti, Taponen antoi myös hieman satikutia itselleen.

− Hyvä maku jäi kaikin puolin. Vähän kävi pientä sählinkiä mailapelin kanssa ja muutenkin, mutta kokonaisuudessaan peli parani koko ajan. Nousujohteinen debyytti oli ja hyvät fiilikset jäivät siitä.

Yksi positiivisesti esiin noussut asia on ollut Suomen alivoimapelaaminen, johon Taponenkin kantoi kortensa kekoon sunnuntaina.

− Olemme pelannneet hyvää alivoimaa, Sveitsin ensimmäinen maali tuli tosin ylivoimalla. Se meni osittain oman väärän sijoittumiseni piikkiin. Kokonaisuutena hyvää alivoimaa ollut näiden kahden pelin aikana. Samalla lailla kun jatketaan, ei omissa paljoa ainakaan alivoimalla kolise.

− Alivoimaa käytiin karanteenin aikana Zoom-kokouksella läpi ihan perusperiaatteina, miten halutaan sitä pelata. Joka peliin käydään läpi ja tänään viimeksi käytiin videolta, miten pelataan ja mitä haluamme, miten vastustaja pelaa ylivoiman, Taponen taustoitti.

Myös maalivahtien ajatuksia kuunnellaan alivoimapelaamista suunniteltaessa.

− On meillä vähän valtaa joihinkin tilanteisiin. Kyllä valmentajilta tulee isot raamit ja aina pystyy puhumaan, jos haluaa pelata jonkun tilanteen eri tavalla.

Taposella on vahva luotto maalivahtikolmikkoon

Taposen lisäksi Kari Piiroinen ja Joel Blomqvist muodostavat Suomen maalivahtitrion. Kolmikko on ollut jo vuosia kasassa ja Piiroinen on Taposelle tuttu jo lapsuudesta.

− Piiroisen ja Blomqvistin kanssa on mukavaa tehdä yhteistyötä. Karin kanssa on tunnettu jo pienestä saakka, jääkiekkoleirillä on tutustuttu ja yläasteella on oltu hyviä kavereita. Blomqvist on ollut pari vuotta samoissa tapahtumissa meidän kanssamme, niin kyllä tässä on tosi mukava heidän kanssaan hommissa. Karin kanssa ollaan paljon tekemisissä jään ulkopuolellakin.

Luonnollisesti, kun turnauksessa on kolme maalivahtia mukana, myös kilpailu peliajasta käy kuumana. Keskiviikon Slovakia-pelin aloittavaa maalivahtia ei vielä tiistaina ollut kerrottu joukkueelle.

− Luultavasti pelaamistiedot tulevat tässä illalla, en osaa sanoa. Aina on halu pelata ja hienoa varsinkin, kun pääsee näissä arvokisoissa pelaamaan. Kova nälkä on tolppien väliin, Taponen toteaa.

Suomi kohtaa alkulohkossa vielä Slovakian ja Kanadan. Taponen tähtää katseensa kuitenkin jo pudotuspelejäkin kohti.

− Jokainen peli näissä alkusarjoissa on yhtä tärkeä. Totta kai Kanada on perinteinen jääkiekkomaa ja isot pelit ovat sen jälkeen tulossa, kyllä niitä kohti koko ajan mennään ja joukkue hioutuu kasaan. Odottavaisin mielin ollaan.

Hullu vuosi 2020

Korona on tuonut Taposenkin elämään omat vivahteensa. MM-kisoihin valmistautuminen ja saapuminen olivat oma show'nsa, mutta mies ei niistä paljoa murhetta kanna, vaan on ennemminkin tyytyväinen kisajärjestelyihin.

− Totta kai tämä on ollut erilaista. Vähän tällä lailla on eletty elämää muutenkin tämä vuosi, nyt totta kai tiukemmin rajoituksin. Ihan positiiviset fiilikset tästä on, täällä on kaikki hoidettu viimeisen päälle, hyvä täällä on nuoren pelaajan olla. On kivaa ollut päästä juttelemaan kavereiden kanssa neljän päivän karanteenijakson jälkeen.

Taponen on pelannut kaksi viime kautta Mestistä ja siirtyminen MM-jäille on ollut koronastakin johtuen erilaista. Taponen näkee Suomen saaneen myös kilpailuetua sarjakauden käynnistyttyä Suomessa toisin kuin monessa muussa maassa.

− Semmoinen pieni etulyöntiasema meillä on, että muut maat eivät ole välttämättä päässeet pelaamaan yhtä hyvin alkukaudesta.

− Ovat nämä nopeampitempoisia kuin Mestis-pelit ja joka maasta on parhaat pelaajat tänne valittu. Jokainen ketju ja pelaaja pystyy tekemään maaleja ja ratkaisemaan pelejä, jos keskittymien herpaantuu, äkkiä soi sitten omissa. Kyllä siihen tottuu äkkiä treeneissä, meillä on paljon hyviä jätkiä ja kyllä se peli peliltä paranee, Taponen summaa omia lähtökohtiaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle