RoKin toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta koronan talousvaikutuksista: "Ei meillä ole ylimääräisiä kuluja mitä voitaisiin leikata"

MESTIS / Haastattelu
Rovaniemellä yleisö on löytänyt kohtuullisen hyvin hallille koronasta huolimatta. (Arkistokuva)
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Koronan vaikutus näkyy kaikkialla ja erityisesti jääkiekossa tartunnat ovat olleet tapetilla alkusyksyn laajojen tartuntaketjujen myötä. Liigassa vaikutus on näkynyt karanteenien lisäksi lomautuksina ja palkkaleikkauksina, kun yleisökadon vaikutus on iskenyt todenteolla. Entä Mestis, jossa joukkueet operoi vielä pienemmillä varoilla, mutta pelit pyörivät samoin kuin porrasta ylempänä? Jatkoaika jututti Mestiksen pohjoisimman ja pisimpiä pelimatkoja tekevän joukkueen, RoKin, toimitusjohtajaa Pekka Kankaanrantaa koronan vaikutuksista ja haasteista.

RoKi on ollut yleisökeskiarvoltaan kärkijoukkueita jo useamman kauden. Taustalla on ollut onnistuneet kausikorttikampanjat sekä Lapin turismin tuomat lisät yleisöön. Tälläkin kaudella Rovaniemellä on onnistuttu keräämään Mestiksen toiseksi eniten yleisöä paikalle. Vertailuna kuitenkin viime kauden keskiarvo 1053, kun alkukausi on kerännyt keskimäärin 716 katsojaa ottelua kohden.

– Alkuun täällä oli tautitapauksissa rauhallisempaa, niin olisiko sillä oma osuutensa asiassa. Maajoukkuetauolle jäädessä täälläkin tapausten määrät lähti kasvuun, ja se näkyy. Aiemmin oli yli 700 katsojaa, mutta tänään jotain 600. Kyllä se vaikuttaa kuinka paljon tapaukset ovat pinnalla ja uutisissa sekä miten tartuntoja on milläkin alueella, arvioi Pekka Kankaanranta.

Mestiksessä, kuten urheilussa yleensä, sponsorimyynnillä ja yritysmyynnillä on suuri vaikutus joukkueen talouteen. RoKilla paikallisuus on korostunut, mutta yritysten varovaisuus ja tiukkuus taloudessa näkyy viivan alla.

– Paikalliset pienemmät yritykset ovat mukana samanlailla kuin ennenkin. Sponsorointimenetykset ovat tulleet suurista yrityksistä, joissa koronalinjaukset vaikuttavat ja tietenkin myös matkailupuolelta, joka kärsinyt. Suurin menetys tulee VIP-aitioiden ja ottelupalveluiden yritysmyynnistä. Yritysten riskien välttäminen näkyy.

Yritysten riskien välttäminen näkyy.

Jääkiekkojoukkuekin on yritys, jonka on ennakoitava riskejä ja pyrittävä minimoimaan taloudelliset vaikutukset haastavissa tilanteissa. Kankaanranta myöntää ettei se ole ollut helppoa.

– Hankalaa on ollut. Eihän kukaan pystynyt alkuun keväällä arvioimaan miten etenee, kun tuli päälle. Mekin ajateltiin vain, että syksyllä me joko pelataan normaalisti tai sitten ei pelata ollenkaan. Nyt ollaan sitten menty puolivaloilla ja sitä ei olla ehkä osattu ennakoida. Tietenkin ensimmäisten pelien jälkeen on nähty vaikutus ja on pystynyt laskemaan eteenpäin ainakin sen pahimman skenaarion mukaan. Ei tässä voi olla kuin toiveikas, että kevättä kohti helpottaisi.

Mutta mistä nipistää rahoja pois, kun Mestiksessä ei muutenkaan liikutella isoja varoja?

– Ei sitä pysty nipistämään mistään. Ei meillä ole ylimääräisiä kuluja mitä voitaisiin leikata. Kaikki on tähänkin asti ollut kohdennettuna ydintoimintaan.

Kausi on kestänyt vasta vajaa kaksi kuukautta ja useita kuukausia on vielä edessä. Ilman muutosta nykytilanteeseen joukkueiden selviytyminen on koko sarjassa vaakalaudalla.

– RoKin kannalta tilanne on erittäin haastava. Jokaisessa pelissä jäädään merkittävästi normaaliajan ottelutuotoista. Kokonaisvaikutus on yli 100 000 eurossa, se on todella iso osuus meidän liikevaihdosta. Me uskotaan, että selvitään tästä. Mutta, jos tämä tällaisena jatkuu pidempään, niin meidän on löydettävä ratkaisut myynnin tehostamisen, mahdollisesti jonkun kampanjan kautta, tai normaalista poikkeavalla rahoitusratkaisulla, Kankaanranta pohtii.

Kokonaisvaikutus on yli 100 000 eurossa, se on todella iso osuus meidän liikevaihdosta.

Kauden lyhentäminen tai ottelumäärien vähentäminen ei RoKin toimitusjohtajan mielestä välttämättä toisi todellista helpotusta joukkueen talouteen.

– En usko, että se ratkaisisi ongelmaa. Meillä tuloero on niin suuri. Pelimäärän vähentäminen saattaisi tuoda meille jotain helpotusta. Se ei kumminkaan kovin merkittävä vähennys olisi, jos kausi kestäisi normaalisti kevääseen asti, mutta samalla ajanjaksolla pelattaisiin vain vähemmän pelejä. Lähinnä siinä peilataan tuottaako kotipeli enemmän kuin vieraspeli vie.

Kauden keskeyttäminenkään ei tule kyseeseen eikä Kankaanrannan mielessä ole edes käynyt toivetta moisesta. Hyvästä syystä.

– Se johtuu ihan siitä, että ollaan myyty mainokset koko kaudeksi ja kausikortit viime kevään kampanjalla. Keskeyttäessä oltaisiin vastuussa palauttamaan rahoja, ja se ei olisi taloudellisesti järkevää. Me ollaan sillä kannalla, että kannattaa pelata, jos suinkin mahdollista.

Nyt otteluita pelataan lohkoissa ja RoKin matkat ovat rajoittuneet pisimmillään Iisalmeen ja Kokkolaan vajaan 450 kilometrin päähän. Entä tammikuussa, kun matkat pitenee etelä-Suomeen yli 800 kilometrin päähän?

– Kokonais matkustuskulut on aikalailla samat kuin viime kauden sarjaohjelmassa. Nyt meillä tulee kilometrejä enemmän, kun on yksittäisiä pelejä. Aiemmin oli kilometrejä vähemmän, mutta majoitusöitä enemmän. Siinä mielessä ei tuo muutosta, kun pelataan 2-3 peliä samalla reissulla. Meillä se ei vaikuta, mutta varmasti joidenkin joukkueiden osalta vaikuttaa, Kankaanranta arvioi.

Vaikka jokapäiväisessä tekemisessä Kankaanranta ei paljon koronaa ajattele, niin huolissaan hänkin on sen tarttuvuudesta erityisesti jääkiekon parissa.

– Tottakai huolestuttaa, kun on ollut tartuntaketjuja jääkiekon parissa. Pyritään omalta osalta tekemään kaikki mahdollisimman hyvin ettei tartuntoja tulisi. Ei sitä oikeastaan voi miettiä enempää. Meilläkin joukkue on ottanut sen hyvin vastaan ja tehnyt omia rajoituksia jo elokuussa. Nyt mennään tällä tavalla päivä ja viikko kerrallaan. Jotain hyvääkin tässä on, kun flunssapotilaita on ollut vähemmän. Tavallista terveempi joukkue, Kankaanranta hymyilee tilanteen positiiviselle puolelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle