RoKille ei kelpaa kuin pudotuspelipaikka – Jenna Pirttijärvi on valmis johdattamaan joukkonsa viimeisiin taisteluihin

Naisten Liiga / Haastattelu
Jenna Pirttijärven tuuletuksia on päästy näkemään alemman jatkosarjan otteluissa useaan otteeseen.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Rovaniemellä tähdätään kiivaasti Naisten Liigan pudotuspelipaikkaan. Jenna Pirttijärvi uskoo joukkueen keräävän tärkeät pisteet viimeisistä jatkosarjan otteluista, mikäli he vain pelaavat omalla tasollaan.

Naisten Liigan alemmassa jatkosarjassa kärkipaikkaa pitää hallussaan RoKi, joka pelaa nyt ensimmäistä kauttaan naisten ylimmällä sarjatasolla. Joukkueen kapteeni Jenna Pirttijärvi, 26, uskoo yhteen hioutuneen joukkueen pääsevän pudotuspeleihin.

Uusi vuosi otettiin myös Rovaniemellä vastaan kiitollisuudella kauden jatkumisesta. Joulutauko oli käytetty hyödyllisesti ja jatkosarja aloitettiin hyödyntäen tauon aikana tulleita oppeja.

– Käytimme joulutauon järkevästi, ensin treenasimme kovaa, sitten huilasimme ja sen jälkeen jatkoimme taas kovaa tahtia eteenpäin. Syksyllä annoimme näyttöjä ja kokoonpanot elivät, mutta siinä joulutauolle jäädessä oli kokoonpanot viimein vakiintumassa, Pirttijärvi avaa.

Pirttijärven rinnalle ykkösketjuun paikkansa vakiinnuttivat Oona Parviainen ja Moona Keskisarja. Kolmikko on löytänyt hyvän yhteyden ja pisteitä kertyy ottelusta toiseen.

– Ketjussamme on kolme todella erilaista pelaajaa, jotka kuitenkin tietävät, mitä toinen tekee ja yrittää. Meille on muodostunut selkeä työnjako.

"Voimme ratkaista pelejä nyt laajemmalla rintamalla"

RoKi aloitti tammikuussa alkaneen jatkosarjan erittäin vahvasti. Kuusi ottelua, viisi voittoa ja yksi jatkoaikahäviö. Pisteittä ei jääty kertaakaan. Syksyyn verrattuna otteet ovat olleet tasaisempia, joukkue on löytänyt oikean suunnan ja yhteinen tekeminen näkyy jopa vahvempana, mitä alkukaudesta. Onnistumiset viikosta toiseen näkyy myös harjoituksissa. Pitkät pelireissut ovat vain vahvistaneet joukkuetta.

– Jatkosarjaan lähdettäessä tiedettiin, että voittoja pitää tulla. Olemme päässeet pelaamaan omalla tasollamme. Hyvä vire näkyy myös treeneissä, paikalle ilmestytään säännöllisemmin ja ollaan tunnollisemmin mukana. Tämä on vaikuttanut positiivisesti joukkuehenkeen, kun olemme paljon yhdessä sekä teemme asioita yhdessä.

– Pitkät peliressut eivät ole haitanneet, ne ovat mielestäni tämän kauden kohokohtia. Olemme saaneet käännettyä reissut hyväksi energiaksi ja mahdollisuuksiksi.

Pirttijärvi uskoo, että pudotuspelipaikka on ihan realistinen tavoite rovaniemeläisille.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Kuluvana viikonloppuna käydään alemman jatkosarjan kärkikamppailuja, kun ensimmäisenä majaileva RoKi kohtaa toisena olevan Kärpät kahdesti. Otteluista on isot pisteet jaossa, eikä mikään muu kuin voitto kelpaa.

– Kahta voittoa lähdemme hakemaan, se on ihan selvä. Tällä meidän nykyisellä pelillämme se on ihan realistista. Uskon myös, että nyt on helpompi lähteä pelaamaan, Kärpät on tuttu syksyltä ja harkkapeleistä. Nyt on jo oppinut lukemaan vastustajan peliä.

Suuri vastuu tuo mukanaan suuret paineet 

Ensimmäinen kausi Naisten Liigassa on tuonut ison vastuun myös Pirttijärvelle itselleen. Häneltä odotetaan pisteitä ja onnistumisia ottelusta toiseen. Myös "C"-kirjain rinnassa tuo omat lisäpaineensa, mutta onneksi tukea löytyy joukkuekavereilta.

– Kyllä siinä on sellainen tietty paine, että tulosta pitäisi tulla, varsinkin sillä peliajalla mitä saan. On ollut kuitenkin ilo huomata tässä viime aikoina, että meillä on uudet pelaajat onnistuneet pisteiden valossa. Voimme ratkaista pelejä nyt laajemmalla rintamalla, mikä on tietysti hienoa.

– Kapteenin rooli on ollut todella mahtavaa, mutta ehkä hieman tyhmänrohkeana lähdin tähän hommaan, kun en tiennyt mitä odottaa. Toisaalta, kun nyt on joukkueen ensimmäinen kausi Naisten Liigassa, on tämä ehkä ihanteellisin tilanne olla kapteeni. Olen saanut tehdä joukkueesta minun näköiseni. Oona ja Ella [Lahtela] ovat tukeneet minua taustalla todella paljon.

Pirttijärvi saa tukea Ella Lahtelalta niin maalinteossa kuin johtajuudessa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Mikäli tie jatkuu pudotuspeleihin, on myös kapteenin nostettava omaa tasoaan ja johdettava muita esimerkillä.

– Pudotuspeleissä tulee kova joukkue vastaan, oli se sitten mikä vain. Omalla kohdallani ajattelen, että täytyy keskittyä puolustuspään pelaamiseen ja erityisesti merkkauspelaamiseen. Toisaalta taas samalla pitäisi pystyä tekemään tulosta ja maaleja joukkueelle. Kun vastus kovenee, roolini kasvaa molemmissa päissä ja se rooli pitää pystyä täyttämään.

Naisten Liigan osalta Pirttijärvi ei koe, että sarja olisi tarjonnut mitään kovin suuria yllätyksiä tähän asti. Eroja kuitenkin löytyy Mestikseen verrattuna.

– Taso on ollut keskimäärin kovempi, mitä olin ajatellut. Tiesin, että pelit tulevat olemaan kovia. Syksyllä ensimmäinen kierros meni vähän katsellessa, mutta toisella kierroksella pääsi jo paremmin mukaan. On pelit kuitenkin olleet aivan erilaisia, mitä Mestiksessä. Ottelut ovat paljon vauhdikkaampia sekä fyysisempiä.

RoKilla on jäljellä enää neljä ottelua jatkosarjassa. Tämän jälkeen selviää, jatkuuko joukkueen matka pudotuspeleihin vai karsintasarjaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle