RoKi lähtee uuteen kauteen uuden nuoren mestarivalmentajan opeilla

MESTIS / Haastattelu
Sakari Salmela johtaa RoKin ensimmäiseen päävalmentajakauteensa Mestiksessä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
RoKi teki täksi Mestis-kaudeksi kovan päävalmentajakiinnityksen, kun Nokian Pyryn Suomi-sarjan mestaruuteen johdattanut Sakari Salmela palkattiin Rovaniemelle. Salmela tuo joukkueeseen pirkanmaalaista menestyvää kiekko-osaamista.

Ruoveteläislähtöinen Sakari Salmela on nuoresta 31 vuoden iästään huolimatta ehtinyt kokea jo valmentajanakin paljon. Vyöllä on junioreiden puolelta yksi kausi U20 Mestistä apuvalmentajana, kolme kautta U18 Mestis -päävalmentajana, kaksi kautta U20 Mestistä päävalmentajana ja yksi kausi U20 SM-liigaa päävalmentajana.

Aikuisten sarjoissa Salmela on toiminut yhden kauden KOOVEEssa apuvalmentajana Mestiksessä ennen kahta kautta Nokian Pyryn päävalmentajana Suomi-sarjassa. Viime kausi huipentui Suomi-sarjan mestaruuteen, joka johti lopulta uuteen työpaikkaan RoKin päävalmentajana Mestiksessä.

− En olisi kyllä vuosi tai kaksi sitten uskonut, että valmennan Rovaniemellä tässä kohtaa. Olen kyllä onnellinen, että tänne olen päässyt, mitään negatiivista ajatusta ei siitä, että olen pohjoiseen päätynyt, tule.

− Tähdet ovat olleet kohdallaan. Olen myös aina pystynyt menestymään, ei ole sellaista punaista vaatetta historiassa missään. Aina on pärjätty, oli sitten junioreissa tai miehissä. Se tämän on varmasti mahdollistanut, Salmela kertaa iloisena.

Salmela on voittanut valmentajana kolme mestaruutta, yhden hopean ja yhden pronssin. Helpolla ne eivät ole tulleet.

− Voittaminen on aina vaikeata, on sarjaporras mikä tahansa. Siinä täytyy aina mennä kaikki sillä lailla putkeen ja onnikin olla vähän myötä. Se ei ole koskaan helppoa, oli sarja mikä tahansa.

Salmela toteaa junioreiden ja aikuisten pelejä vertailtaessa, että erot eivät ole niin suuria kuin monesti sanotaan.

− On totta, että siinä on tiettyjä eroavaisuuksia, mutta loppuviimein se on hyvin samankaltaista. Omalla persoonalla ja omalla tavalla tätä hommaa vedetään. Kyllä tietty kun junioreita ja aikuisia vertaa, niin totta kai voi luottaa, että tiettyjä asioita on kokeneemmilla pelaajilla jo hanskassa. Muuten valmentaminen on aika samanlaista.

Matka jatkui 700 kilometriä pohjoisemmaksi

Vaihto Nokialta Rovaniemelle on ollut hyppy aivan uuteen suuntaan. Salmela kehuu Rovaniemeä erinomaiseksi urheilukaupungiksi.

− Jos kaupunkia ja olosuhteita ajattelee, niin vaikutelma on ollut oikein hyvä. Urheilun näkökulmasta se on viimeisen päälle. On urheiluhallia, uimahallia, punttisaleja useampikin ja muuta vastaavaa. Olosuhteet ovat viimeisen päälle kunnossa.

Asia, joka on yllättänyt Salmelan, on se, että kaupunkien väliltä on löytynyt melko suuriakin jääkiekkokulttuurillisia eroja.

− Jääkiekkokulttuurissa on yllättävä ero, jos vertaa Tampereen seudulle, jossa itse olen valmentanut. Täällä ovat tietyt asiat itsestäänselvyyksiä, joita Tampereella oli todella vaikea jumpata joukkueeseen. Sitten taas toisaalta tänne on tiettyjä asioita vaikea tuoda peliin, jotka olivat kiekkokulttuurista johtuen Pirkanmaalla selviä.

− Tietty maakunta- tai alue-ero näkyy pelaajissa. Vaikka meiltäkin on monesta paikasta pelaajia, niin on aika paljon lappilaisiakin ja heitä, jotka ovat pelanneet täällä useamman vuoden.

Sen jälkeen kun RoPS:lta loppuivat jalkapallon puolella rahat, ja se tippui alasarjoihin, on RoKi napannut paikkansa kaupungin ykkösurheilujoukkueena. Salmela vannoo, että seura ei aio siitä myöskään hevillä luopua.

− RoKi on päässyt käsittääkseni nousemaan kaupungin urheilun ykköspuheenaiheeksi. Siitä meidän täytyy pitää kiinni ja mahdollistaa se. Täällä ollaan kylän ykkösiä ja lajeistakin tällä hetkellä yleisöä eniten vetävä. Se pitää säilyttää täällä, se mahdollistaa kehittymisen.

Maso Lehtosen jalanjäljissä

RoKin edellinen päävalmentaja Lehtonen ehti valmentaa Rovaniemellä kaksi kautta ja jättää vahvan leimansa paikkakunnalle. Salmela kertoo, että joukkue on saanut hänen kanssaan tottua erilaisiin kuvioihin.

− Lehtonen on valmentanut tässä isona persoonana kaksi vuotta. Itse kun teen tätä hommaa ihan omana persoonanani, niin kyllä joukkueella meni varmasti muutama viikko aikaa vähintään tottua toimintatapoihini ja minun tuomaani kulttuuriin. Siitä ollaan päästy hyvin eteenpäin ja oma fiilikseni on se, että jätkät ovat ostaneet sen hyvin.

Salmela toteaa, että Lehtosen luoman pohjan päälle on ollut hyvä rakentaa.

− Jos pelillisesti miettii, niin varmasti menee pitkälle syksyyn kunnes rupeamme olemaan sellaisella tasolla, jolla haluan meidän pelillisesti olevan.

− En halunnut alkaa muuttaakaan asioita liian nopeasti. Jos olisin alusta asti alkanut tiukalla kurilla muuttaa kaikkea, olisimme olleet niin sekaisin kuin olla voi. Pikkuhiljaa tuodaan omia asioita mukaan ja hyvällä tiellä ollaan siinäkin, Salmela taustoittaa.

Salmelan mukaan jääkiekko on jääkiekkoa, katsoo sitä miten päin vain. Pyörää ei tarvitse lähteä keksimään uudestaan.

− Pelissä on aina samat peruslainalaisuudet. Ne ovat vain nyanssieroja ja vivahteita, joita tuodaan mukaan.

Tavoitteena vahva kiekollinen pelitapa

Salmela teki päävalmentajasopimuksen RoKin kanssa helmikuussa ja on päässyt olemaan mukana joukkueen rakennusprosessissa jo pitkään. Se on auttanut Salmelaa saamaan joukkueen haluamaansa muottiin.

− Olemme saaneet tähän sellaisen nipun, jollaista toivoinkin. Pääsin olemaan joukkueen rakentamisessa vahvasti mukana ja oma kädenjälkeni siinä jollain tavalla näkyy.

− Halusimme kiekkotaitavuutta joukkueeseen ja tuoda sisään kiekolliseen peliin sopivaa pelaajaa. Löysimme mielestäni hyvin niihin ruutuihin täytettä.

Salmela kehuu myös, että RoKilla ovat taustat myös kunnossa. Seuraa on muokattu siihen malliin, että Rovaniemeä kohtaan on aitoa intoa ja kiinnostusta.

− Seura on tehnyt viime vuodet myös hyvin asioita täällä ja tämä on myös haluttu paikka pelaajien keskuudessa. Ei tarvitse lähteä kerjäämään pelaajia tänne, vaan pelaajat haluavat myös tulla Rovaniemelle. Se on aina hyvä asia.

Kysyttäessä, mitä asioita Salmela haluaa nostaa esiin tämän kauden joukkueesta, vastaus on selvä.

− Jos jotain pitää nostaa joukkueesta, niin nostaisin neljän kentän tasaisuuden. Meillä on neljä tulokseen pystyvää kenttää, jotka saadaan jalkeille joka ilta. Jos laitamme oman kokoonpanomme pelaamaan vastakkain, niin ei pysty tietämään, mitkä kentät pelin voittavat. Meillä on todella tasainen kokoonpano, vaikka profiilieroja kentissä onkin.

− Haluamme hyökätä vahvasti 4-5 ukollakin välillä. Haluamme pysyä kiekossa ja puolustajat osallistuvat vahvasti hyökkäyspeliin. Sitä toivotaan, että saamme sen sisäänajettua ja sujumaan kauden mittaan, Salmela kertoo.

Salmela uskoo Mestiksen asemaan suomalaisurheilussa

Salmela kehuu Mestiksen nykytasoa ja sen tuomaa mahdollisuutta suomalaisella kiekkokartalla.

− Edelleen olemme vähän kasvattajasarjan statuksella. Mestiksestä on mahdollisuus pompata eteenpäin.

− Toki tavoitteena pitäisi olla, että saisimme seurat siihen kuntoon, että pystyisimme pyörittämään ammattilaissarjaa, sehän olisi se unelmatilanne. Siihen saadaan vielä vähän jumpata töitä, että se saavutetaan, Salmela toteaa.

Suomessa on pieneksi maaksi laaja kavalkadi huippu-urheilua. Salmelan mukaan laaja valikoima ja kova kilpailu ovat kuitenkin positiivisia asioita. Jääkiekko pystyy omalla tekemisellään kamppailemaan tasapäisesti muiden lajien kanssa.

− Suomessa on kova kilpailu. Tietysti aina pyritään menemään eteenpäin ja se on se ainut tapa, jolla se voidaan saavuttaa. Koko ajan koetetaan kehittyä. Kansantaloudelliset ja maailmantaloudellisetkin asiat vaikuttavat siihen, kuinka rahaa saadaan kerättyä seuroihin. Ydintuote täytyy pitää viimeisen päälle kunnossa ja siihen täytyy rakentaa päälle myös vähän oheishommaa, hän päättää.

Edit klo 22.35: Korjattu, että RoPS ei mennyt konkurssiin, vaan luopui sarjapaikastaan rahojen loputtua.

» Lähetä palautetta toimitukselle