Risto Dufva lähti mäkihypyn ääreltä pelastamaan JYPiä, vaikka välit pääomistajaan olivat menneet – "Kuinka pitkälle Puolan poika hyppää"

LIIGA / Haastattelu
Risto Dufva johti ensimmäiset harjoituksensa tällä kaudella.
Kuva © Riku Isokoski
Lauri Merikiven aika JYPin päävalmentajana tuli maanantaina päätöksen ja seuraavana päivänä tahtipuikkoa heiluttikin jo tuttu kasvo vuosien takaa. Risto Dufva kertoo nyt, kuinka koko kauden alisuorittaneen joukkueen kurssi kääntyy nousuun.

Tiistaiaamuna Hippoksen kaukalossa hiki virtasi ja jäähileet saivat kyytiä, kun Risto Dufva tarttui pilliin ja fläppitauluun ensimmäistä kertaa eilisen jymyuutisen jälkeen. JYPin tuore päävalmentaja kommentoi harjoitusten jälkeen ensikosketustaan joukkueeseen.

– Nyt saa tuntumaa pelaajiin ja tietenkin osittain uusia harjoitteita pelaajille. Muutos nyt tuo semmoisen jännitteen. Itselläkin oli tämän vuoden ensimmäiset harjoitukset mitä vedin, niin kaikki varmaan pääsee pikkuhiljaa parantamaan, vaikka eihän tuossa mitään vikaa ollut, Dufva toteaa pilke silmäkulmassa.

Dufva palkattiin Jyväskylään Lauri Merikiven tilalle. Liiga-debytanttipäävalmentaja Merikivi irtisanottiin eilen. Dufva vastaa nyt lyhyesti ja ytimekkäästi siihen, mikä on JYPin tärkein kehityskohde.

– Voittaminen. Siinä on ainoa kehityskohde.

JYPin alkukauden taaperruksen syistä Dufvalla ei ole vielä selvää näkemystä.

– Sitä pitää vielä tutkia. Vielä 40 tuntia sitten katselin mäkihyppyä kotona ihan rauhassa, joten tässä ollaan vielä niillä hoodeilla, että sitä selvitellään. Koitetaan löytää kipukohdat.

"Voittaminen. Siinä on ainoa kehityskohde"

Vuosien 2007–2011 takaiseen JYPiin Dufva löytää heti selvän eron nykyjoukkueesta, mutta nyt tilanne on täysin erinlainen.

– Olihan tuossa moni pelaaja silloin kymmenen vuotta nuorempi, Dufva heittää.

– Vaikea sanoa vielä mitään eroa. Prosessi oli niin erilainen silloin. Nyt ei olla vielä missään prosessissa, muuta kuin alkutekijöissä.

Dufvan mukaan paluu JYPin penkin taakse oli nopea ratkaisu. Aiempia keskusteluja ei oltu käyty.

– Tämä tapahtui tosi nopeasti. Sunnuntai-iltana Seppänen soitti, kun katselin, kuinka pitkälle se Puolan poika hyppää siinä mäessä. Syksyllä ei ollut mitään puhetta tästä.

Välit Holtarin ja Seppäsen kanssa nyt kunnossa

Dufva poistui JYPistä syksyllä 2011 myrskyisissä tunnelmissa. Myös tuolloin seurassa vaikuttivat vahvasti nykyinen urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari sekä pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen.

– Ollaanhan me Holtarin kanssa tunnettu monta kymmentä vuotta ja yhteinen taival alkoi jo 80-luvun lopulla peliaikana. Seppäsenkin kanssa olemme olleet niin tiiviisti, että on opittu tuntemaan ja arvostamaan toisiamme niin kuin ammattilaisten pitääkin.

Erityisesti Dufvan välit Seppäsen kanssa kylmenivät vuosikymmenen alkupuolella pahasti. Dufva ei kuitenkaan muistele menneitä.

– Ei siinä mitään. Onhan tässä Tourujoessa aika paljon vettä virrannut sen jälkeen.

"Jokainen kokki tekee omanlaisensa keiton. Vaikka on samat ainekset, niin se maistuu vähän erilaiselta"

JYPin kurssia Dufva lähtee muuttamaan rauhallisin askelin. Uskoa joukkueeseen kokeneelta käskijältä kuitenkin löytyy.

– Sitä tässä juuri kartoitetaan. Pitää vähän analysoida, minkä takia voitot ovat karttaneet tai karanneet käsistä. Edetään rauhassa nyt.

– Se on selvää, että jotakin pitää pystyä muuttamaan. Parempaan tahtiin pitää päästä. Tehtävä on erittäin haasteellinen, muttei mahdoton. Näen potentiaalin parempaan, mitä tämä on ollut.

Muutosjohtaminen ottaa vallan JYPissä

Eilen Dufvan valmentajanimityksen yhteydessä JYPin toimitusjohtaja Kari Tyni kertoi päätöstä helpottaneen Dufvan osaaminen muutosjohtajana. Mutta mitä muutosjohtaminen käytännössä sitten tarkoittaa?

"Pitää ottaa selvä targetti ja lähteä kulkemaan sitä kohti"

– Ajatukset täytyy pitää selkeinä tuolla joukkueen kanssa. Pitää ottaa selvä targetti ja lähteä kulkemaan sitä kohti, Dufva selventää.

– Pelaajilla on tilausta tämän tyyppisille johtamiselle. Asioita vähän tarkennellaan, niin se menee.

JYPissä muutos tulee tapahtumaan Dufvan mukaan tavalla tai toisella.

– Kaikkihan muuttuu aina. Jokainen kokki tekee omanlaisensa keiton. Vaikka on samat ainekset, niin se maistuu vähän erilaiselta, Dufva toteaa lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle