Riku Törnqvist torjuu kiekkoja Espanjassa –”Olisi kiva saada joku toinenkin suomalainen tänne”

Muut Sarjat / Haastattelu
Riku Törnqvist torjuntatöissä.
Kuva © Yann Rieu - hockeyphoto.net
Hallitsevan Espanjan mestarin maalinsuulla torjuu suomalainen Riku Törnqvist, joka ajautui liigaan puolivahingossa kaverinsa houkuttelemana. Törnqvistin oli tarkoitus pelata sarjassa vain yhden kauden verran, mutta mahdollisuus päästä Keski-Euroopan sarjoihin houkutti hänet jäämään Espanjaan vielä toiseksikin kaudeksi.

Riku Törnqvistin ura Suomessa ei oikein ottanut tuulta alleen, pelipaikkaa oli tarjolla korkeintaan Suomi-sarjasta. Bluesin junioreissa mitaleita torjunut Törnqvist sai kuitenkin ystävältään vinkin, joka saattoi hänet ammattilaisuuden tielle.

− Päädyin tänne oikeastaan vähän vahingossa. Tuohimaan Kustaa oli täällä kauden pelannut ja kertoi joukkueen etsivän maalivahtia. Ajattelin, että olisi siisti kokemus lähteä Espanjaan kaudeksi, joten siitä se lähti.

Kohteena oli Puigcerdán kaupunki Pohjois-Espanjassa, Katalonian alueella. Noin 9000 asukkaan kaupungissa suomalainen on viihtynyt todella hyvin.

− Mikäs täällä on olla. Mulla on kiva kämppä ja mukava kämppis. Slovakialainen Juraj Prokop oli viime kaudellakin kämppiksenä, ja tulemme hyvin toimeen. Puitteet ovat täällä ihan hyvät: jäähallin lähellä on uimahalli, pari sisähallia, kuntosali sekä padel- että tenniskentät. Täältä on Ranskaan sellainen kilometrin kävelymatka. Ei täällä suomalaisia oikein muita ole, joten olisi kiva saada tänne joku toinenkin suomalainen pelaaja.

Törnqvist on Espanjassa kehittyäkseen maalivahtina riittävän hyväksi kovempiin sarjoihin. Ranskan läheisyys avaa houkuttelevan mahdollisuuden päästä uralla eteenpäin.

− Sain hyvän sopimuksen tälle kaudelle, joten oli helppo päätös jäädä. Saan täällä ammattilaisena keskittyä olennaiseen eli itseni kehittämiseen. Olisi kiva päästä pelaamaan hiukan kovemmissa sarjoissa. Täältä on aikaisemminkin siirtynyt pelaajia varsinkin Ranskaan, joten se minullakin on tähtäimessä. Täällä kun pelaa hyvin ja saa näkyvyyttä, niin huomataan kyllä. Aamujäillä käy myös muita pelaajia, joten taso on siellä hyvä. On USA:n yliopistosarjojen pelaajia sekä eräs Suomessakin pelannut pelaaja. Carlos Quevedo pelasi kuusi vuotta Suomessa, FoPS:ssa, Ilveksessä sekä KOOVEEssa.

Espanjan liigan taso on melkoisen vaihteleva, mikä tuo tullessaan myös haasteita maalivahdille.

− Tasoerot joukkueissa ovat melko suuria. Parhaimmat pelaajat ovat mestistasoa, heikoimmat ehkä jotain kotimaan III-divisioonan tasoa. Pelit ovat näin ollen aika arvaamattomia, laukauksia saattaa tulla ihan mistä ja milloin tahansa. Tällä hetkellä johdamme sarjaa.

Aina ei puolustus ehdi maalivahtiaan auttamaan.
Kuva © Yann Rieu - hockeyphoto.net

Maalivahti joutuu huolehtimaan itse omasta kehittymisestään, sillä erillistä maalivahtivalmentajaa seuralla ei ole.

− Katselen aika paljon Viaplayltä NHL-kiekkoa. Seuraan varsinkin Carey Pricen ja Juuse Saroksen otteita. Tarkkailen heidän pelaamistaan ja liikkumistaan. Olemme Saroksen kanssa samaa kokoluokkaa ja Pricen rauhallisuus vetoaa minuun. Katson myös jälkikäteen omia pelejäni ja analysoin mikä ja miksi jokin meni hyvin tai huonosti.

Korona ei kovin paljoa ole ainakaan vielä vaikuttanut Espanjan liigaan.

− Melko normaalisti olemme saaneet pelattua. Olisikohan meiltä kolme peliä siirretty. Ilmeisesti tarkoitus on kiriä sarja loppuun sitten keväällä. Täällä muutoinkin lyhennettiin sarjaa. Normaalin 16 ottelun runkosarja lyhennettiin 12 ottelun mittaiseksi.

Hyvillä otteilla on mahdollisuus saada sopimus kovempiin sarjoihin.
Kuva © Yann Rieu - hockeyphoto.net

» Lähetä palautetta toimitukselle