Rikard Grönborg kritisoi Liigaa ja MTV:tä välikohtauksesta Jyri Rönnin kanssa – "En vieläkään ymmärrä, miksi sain sakot"

LIIGA / Haastattelu
Grönborg luotsasi Tapparan runkosarjan voittoon ensimmäisellä kaudellaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ensimmäisellä Liiga-kaudellaan Tapparan runkosarjan voittoon luotsannut Rikard Grönborg ei vieläkään allekirjoita helmikuussa saamaansa sakkorangaistusta Liigalta. Hän jakaa myös runsaasti kehuja sinioranssien keskikaistalla läpimurtonsa kauden aikana tehneelle Oiva Keskiselle.

Tappara voitti kolmatta kertaa peräkkäin Liigan runkosarjan. Joukkueen päävalmentaja Rikard Grönborg ilmaisi tyytyväisyytensä joukkueensa otteisiin hänen ensimmäisessä 60 pelissään Tapparan peräsimessä, mutta runkosarjan voittoa ei Tampereen sinioranssissa leirissä liikaa voida juhlia.

Haastattelun tekohetkellä Tapparan puolivälierävastus ei vielä ollut selvillä, mutta hallitsevan Suomen mestarin puolivälierissä haastaa TPS.

– Nyt runkosarja on ohi ja keskittymisemme siirtyy siihen, mitä keväällä tapahtuu. Mutta uskon, että voimme aikanaan katsoa kautta jälkeenpäin ja muistella lämmöllä runkosarjan voittoa. Se on kuitenkin todiste joukkueemme tasaisuudesta ja motivaatiotasosta koko 60 ottelun ajan.

– Siinä on paljon positiivista, sillä kausi on pitkä ja vuoristoratamainen. Mielestäni käsittelimme hyvin joukkueena niin ylä- kuin alamäetkin.

Joukkue kohtasi vaikeuksia tammikuun aikana, mutta lopulta se sai sinioranssin koneistonsa käyntiin ja paahtoi lopulta Ilveksen ohi runkosarjan voittoon. Grönborg on mielissään siitä, miten joukkue on kehittynyt pitkässä juoksussa.

– Joukkue on mielestäni kehittynyt jatkuvasti, eikä kehityksessä ole ikinä ollut liiemmin taukoja. Tappara teki muutoksen pelikirjaansa, ja se oli yksi syy, miksi minut haluttiin palkata tänne toteuttamaan sitä. Yritän ajaa muutoksia täällä. 

– Pidän myös siitä, että pelaajat olivat sitoutuneita yrittämään pelillisesti uusia asioita siitäkin huolimatta, että he voittivat aiemmalla pelikirjalla mestaruuksia. Muutokset kertoivat siitä, että tämä ryhmä työskentelee sulavasti yhdessä, ja se on meidän vahvuutemme. Tiedän myös, että olen itse parempi valmentaja kuin viime syksynä.

Tappara vei runkosarjan nimiinsä vain kolmen pisteen erolla Ilvekseen, mutta tupsukorvat nappasivat Tampereen herruuden voittamalla paikallisottelut voitoin 5–1. Grönborg myöntää, että Ilves sai Tapparan yllätettyä useamman kerran kauden aikana, eikä ruotsalaisella ole jäällä nähdystä pahaa sanottavaa.

– Opimme tällä kaudella sen, että he ovat erinomainen joukkue. Heillä oli numeromme tällä kaudella, mutta jokaisella paikallisottelulla oli myös oma tarinansa.

– Näimme kuitenkin ripauksen siitä, miten kova joukkue Ilves on ja miten he voivat pärjätä myös keväällä. Aika näyttää, pelaammeko vielä vastakkain tällä kaudella, eikä se juurikaan ole mielessäni puolivälierien kynnyksellä.

Keskinen on rahan arvoista viihdettä

Tapparan hyökkäyskalusto on totutun nimivahva, mutta kirvesrintojen keskikaistalle mahtui silti yksi läpimurtotarina. Oiva Keskinen lunasti kauden aikana kaikki odotuksensa ja ylitti ne kirkkaasti. 

– Jokainen, joka katsoo pelejämme, näkee että hän on poikkeuksellinen monissa asioissa. Mielestäni kahden suunnan pelaaminen on osa-alue, jossa hän on kehittynyt eniten.

– Oiva ei ole sellainen "TikTok- tai YouTube-pelaaja". Hän on kova kahden suunnan pelaaja, joka antaa kaikkensa kummassakin päässä kaukaloa. Hän on valmentajalle miltei unelmapelaaja. 

Grönborg näkee Columbus Blue Jacketsin viime kesän seitsemännen kierroksen varauksen tulevaisuuden äärimmäisen kirkkaana.

– Hän on yksi sellaisista pelaajista Liigassa, kenen näkemisestä ihmisten tulisi maksaa. Hän on jäällä jännittävä.

Oiva ei ole sellainen "TikTok- tai YouTube-pelaaja"

– Menee vielä muutama vuosi ennen kuin saamme todella nähdä, millainen pelaaja hänestä tulee, mutta hänen tulevaisuutensa on erittäin kirkas.

Sakot ihmetyttävät vieläkin

Grönborg on ollut useampaan otteeseen kauden aikana otsikoissa ilmaistuaan vahvasti mielipiteensä ottelussa nähdystä tuomaritoiminnasta. Ruotsalainen kertoo pitävänsä aktiivista yhteyttä Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönnin kanssa.

– Tuomaritoiminnassakin on se ikävä seikka, että siinä ei voi juurikaan olla jälkiajatuksia, sillä tilanteet ovat menneet jo ohi. Valmentajat yrittävätkin kommunikoida aina myös Jyrin kautta. Yritän kommunikoida hänen kanssaan tunteetta, esimerkiksi lähettämällä hänelle erilaisia klippejä otteluista ja sen tilanteista. Se pitää myös kanssakäymisemme ammattimaisena.

Suurin kohu aiheutui helmikuisesta HIFK-ottelusta, kun päävalmentaja kohtasi Rönnin kiihkeän ottelun jälkeen Nokia-areenan lehdistökäytävällä. Grönborgin kuultiin kiroilevan moneen otteeseen Rönnille ja hän käski välikohtauksen lopuksi Rönniä poistumaan halventavaan sävyyn. Tapaus oli tallentunut ottelun jälkeistä lehdistötilaisuutta varten valmisteltuun kameraan, ja MTV julkaisi ääninauhan tapahtuneesta verkkosivuillaan.

jos kaksi aikuista eivät saa keskustella ilman, että asiasta tulee iso kohu, minua ärsyttää se aika paljon.

Grönborg ei ole mielissään siitä, että välikohtauksesta nousi kohu sen vuodettua julki.

– Valitettavasti siitä tapauksesta tuli julkinen. Sitähän se ei aluksi ollut, mutta joku teki siitä julkisen. Mielestäni välikohtaus Jyrin kanssa on tapahtunut kauden aikana useampaankin otteeseen, mutta silloin niistä ei tullut julkisia.

– Olen hieman huolestunut siitä, että onko tämä se ympäristö, jossa haluamme työskennellä, kun mikkejä on kaikkialla? Keskustelimme kuitenkin yksityistä keskustelua, mutta se päätyi mikkeihin. Jyrikin puolusti omiaan, kuten minä myös.

– Totta puhuen, jos kaksi aikuista eivät saa keskustella ilman, että asiasta tulee iso kohu, minua ärsyttää se aika paljon.

Ruotsalaiselle lätkäistiin Liigan tilanteen järkitarkastelussa 10 000 euron sakot. Hän ei allekirjoita sanktiota vieläkään.

– En vieläkään ymmärrä, miksi sain sakot tapahtuneesta. Keskustelussa ei käytetty seksistisiä tai rodullisia kommentteja, enkä uhannut ketään.

– Kiroiltiinko välikohtauksessa? Kyllä, mutta kummaltakin puolelta. Mutta jälleen kerran painotan sitä, että isoin ongelma tapahtuneessa mielestäni oli se, että yksityisestä keskustelusta tehtiin julkinen tapaus. Liigan ja lähetysyhteistyökumppanimme tulee katsoa sitä, mitä lähetämme ulos, koska mikkejä on kaikkialla.

Ei kuitenkaan maalitauluna

Hän ei kuitenkaan usko, että aiemmat ja julkiset välikohtaukset ja niiden jälkipyykki on asettanut maalitaulua hänen selkäänsä pudotuspelejä ja mahdollista toimitsijakieltoa varten.

– En usko siihen. Kommenttini siinä välikohtauksessa eivät olleet osoitettu kellekään tuomarille, vaikka ärtymykseni pohjautuikin heidän toimintaansa. Terveissä keskustelusuhteissa on tärkeää, että tuollaisiakin keskusteluita käydään. Toivon todellakin, ettei siitä olisi tullut julkista keskustelua, koska sen ei ollut tarkoitus olla sellainen. Mutta loppujen lopuksi niin kävi.

– Siitäkin huolimatta en koe, että minulla on mitään hävettävää. Paitsi ehkä se, että tyttäreni kuulivat minun kiroilevan. Sitäkin he ovat toki jo aiemmin kuulleet.

Loppuun kevyempi kysymys. Jos sinun täytyisi nimetä yksi Tapparan pelaaja, ketä kansan tulee seurata kevään pudotuspeleissä, kuka se olisi?

– On vaikea nimetä yhtä pelaajaa, mutta sanon Otto Rauhalan. Hän on voittaja ja johtaja. Hän on kovan luokan jääkiekkoilija, joka tekee kaiken joukkueelleen. Pidän häntä joukkueen ja myös minun menestyksen selkärankana.

Juttua muokattu 20.3.2023 klo 15.56: Korjattu virheellinen tilasto kauden Tampereen paikallisotteluista.

» Lähetä palautetta toimitukselle