Renata Fast oli jäällä neljän maalin aikana Kanadan kaataessa Sveitsin 6–0.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Renata Fast - kanadalaistyttöjen esikuva

Haastattelu
Renata Fast on ylpeä esikuva nuorille tyttökiekkoilijoille. Hän on saanut pelata urallaan jo olympialaisissakin. Tänä talvena hän sai ensimmäisten naisten joukossa mahdollisuuden osallistua NHL:n tähdistöottelun taitokilpailuihin.

Kanada aloitti MM-turnauksen pelaamalla torstaina Sveitsiä vastaan. Ottelu päättyi Kanadan 6–0-voittoon. Renata Fast pelasi ykköspakkiparissa yhdessä Laura Fortinon kanssa ja kirjautti teholukemakseen +4.

– On hienoa aloittaa turnaus ja saada hommat toimimaan joukkueen kanssa. Tsemppasimme hyvin avausottelussa. Olisimme voineet olla vähän parempia toisessa erässä, mutta kolmannessa erässä saimme hyvin kiekkoja maalille, ja tehty työ palkittiin. Joukkueena aloitimme hyvin, kertoi Fast Kanadan avausottelusta turnauksessa.

Turnauksen A-lohkoon on sijoitettu viisi parasta joukkuetta. Lähes jokaiseen otteluunsa Kanada lähtee suosikkina. Yhdysvallat on kuitenkin hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja. Fast ei ajattele, että turnauksessa olisi helppoja pelejä.

– Jokainen ottelu tulee olemaan taistelu. Pelit täytyy ottaa yksi kerrallaan. Jokaiseen on löydettävä sama tahto- ja tunnetila. Lauantaina meillä on vastassa Yhdysvallat ja keskitymme nyt siihen.

NHL otti ensimmäistä kertaa naispelaajia mukaan tammikuussa San Josessa järjestettyyn NHL:n tähdistöotteluun. Fast osallistui  tarkkuuslaukauskilpailuun.

– Se oli uskomatonta. En ajatellut saavani tilaisuutta osallistua NHL:n tähdistöottelutapahtumaan koko elämäni aikana. Olin todella onnekas saadessani mahdollisuuden. Neljä naista mukana jäällä NHL-tähtien kanssa oli mahtavaa naisurheilulle ja erityisesti jääkiekolle. Yhdessä teimme melkoisen show'n taidoillamme ja mikä tärkeintä, taisimme saada päitä käännettyä. NHL tarjosi tilaisuuden esitellä naisten jääkiekkoa.

Tähdistöottelua ja tapahtuman taitokilpailuja on aina katsomassa valtavasti yleisöä. Se ei kuitenkaan jännittänyt Fastia.

– En edes ajatellut hallin täyteistä yleisöä. Mutta jäällä oli maailman parhaat NHL-pelaajat katsomassa taitojani. Se oli todella hermostuttavaa. Mutta olivat miehetkin hermostuneita taitoja esitellessään. Sen kuuli helposti penkillä.

Yleensä pelaaja ei joudu olemaan yksin jäällä. Peliä katsellessaan yleisö näkee pelaajien yhteistyön ja toimimisen ryhmänä.

– Pelaajat ovat tottuneita olemaan osa joukkuetta, mutta yksilönä se on erilaista.

Renata Fast kehui haastattelun ohessa suomalaista luontoa.
Kuva © Arno Hämäläinen

Fast on esikuva nuorille kanadalaisille tytöille. Hän on pelannut olympialaisissa ja kaksissa maailmanmestaruuskisoissa ennen Espoon kisoja. Heinäkuussa hän järjestää kaksi tyttöjen kiekkoleiriä.

– Olen todella ylpeä toimiessani roolimallina seuraavalle sukupolvelle ja tuleville naisurheilijoille. Minulla oli paljon esikuvia ja naisjääkiekon tienraivaajia, joita ihailin nuorena. He innostivat minua saavuttamaan oman tasoni jääkiekkoilijana.

Olympialaisiin pääsy on urheilijalle kunnia-asia. Pelaajat usein tuntevat, että heillä on velvollisuus antaa takaisin oman maansa ja seuransa juniorityölle saatuaan kokea urheiluelämän vuorenhuipun. Fast koki velvollisuudekseen nuorten urheilijanalkujen auttamisen.

– Pelattuani olympialaisissa tiesin, että minulla on töitä tehtävänä, kun palaan takaisin. Perustin kiekkoleirin. Saan toimia vuorovaikutuksessa nuorten tyttöjen kanssa, hengailla heidän kanssaan ja antaa pieniä vinkkejä silloin tällöin. Toivottavasti voin innostaa heitä jatkamaan pelaamistaan.

Fast on käynyt Suomessa jo aiemmin. Vierumäellä pelattiin vuonna 2016 Neljän maan turnaus, jossa Fast pelasi Kanadan joukkueessa.

– Tämä on toinen kertani Suomessa. Rakastan tätä kaunista paikkaa. Nautimme vieraanvaraisuudesta täällä ja luonto on hämmästyttävän kaunis.

Pääkaupunkiseudulla on paljon nähtävää. Pelaajille ei turnauksen aikana jää hirveästi vapaa-aikaa. Kanadan joukkue on ehtinyt hieman tutustua Helsinkiin.

– Olemme käyneet Helsingin keskustassa ja pääsimme saunaan ja uimme meressä. Sauna oli pakko kokea! Merivesi oli jääkylmää. Siellä oli niin kaunista, ja ihmiset ovat olleet todella ystävällisiä.

Koska CWHL lakkautettiin, monelle Kanadan pelaajalle on vielä epävarmaa, missä liigassa ja joukkueessa he pelaavat ensi kaudella. Fast ei vielä tiedä, missä hän tulee pelaamaan. Kisojen jälkeen on aikaa istua alas ja käydä tarvittavat neuvottelut.

» Lähetä palautetta toimitukselle